Οι προτεραιότητες των 100 ημερών της κυβέρνησης Τσίπρα
eurokinissi

Τέσσερα καρπούζια σε μία μασχάλη θα πρέπει να κρατήσει η κυβέρνηση Τσίπρα μέσα στους κρίσιμους πρώτους τρεις μήνες της. Στόχος είναι να δώσει το πολιτικό της στίγμα, αλλά κυρίως να απαντήσει θετικά στο (προεκλογικό και μετεκλογικό) ερώτημα των πολιτών: θα κάνετε αυτά που λέτε;

Χρονικά το πρώτο που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρώτη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την συγκρότηση της Βουλής σε σώμα, η οποία θα γίνει στις 6 Φεβρουαρίου.

Η πρώτη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Κώστας Καραμανλής, τις προθέσεις του οποίου θα διερευνήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Με δεδομένο ότι θα προκριθεί πολιτικό πρόσωπο, ισχυρή επιλογή παραμένει ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Αν απαντήσει θετικά τη θέση του στο κολλέγιο των Επιτρόπων της Ε.Ε. θα καταλάβει είτε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης είτε ο Γιάννης Μηλιός.

Αμέσως μετά η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή με την έγκριση των προγραμματικών δηλώσεών της. Υπενθυμίζεται ότι οι προγραμματικές δηλώσεις πρέπει να παρουσιαστούν εντός 15 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης. Η όλη διαδικασία θα έχει τελειώσει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Μέχρι τότε όμως θα έχει αρχίσει και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Ουσιαστικά θα είναι μία «παράλληλη» διαδικασία – σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη «ήδη έχει αρχίσει» και μάλιστα όχι με την τρόικα, αλλά με την πολιτική ηγεσία της Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και την Παρασκευή ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισενμπλουμ.

Στη Βουλή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει τα πρώτα νομοσχέδια. Όπως έχει αποκαλύψει η Huffpost, θα αφορούν την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης. Κατά το πρώτο τετράμηνο θα σταλούν στη Βουλή 12 – 15 νομοσχέδια.

Δημοφιλή