Αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Eurokinissi

Χωρίς το τυπικό της τελετής, που προβλέπει την απόδοση τιμών στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και αυτό λόγω του τριήμερου στρατιωτικού πένθους που έχει κηρυχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις με αφορμή το θανάσιμο τραυματισμό, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ισπανία, πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο από την απελθούσα στη νέα πολιτική ηγεσία.

Πριν από την έναρξη της τελετής τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δύο πιλότων.

Ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε για άλλη μια φορά τα συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες των θυμάτων του περιστατικού σχολιάζοντας ότι αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι το τίμημα της άμυνας είναι βαρύ. Παράλληλα εξήρε την αφοσίωση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στο καθήκον και επισήμανε την ανάγκη πολύ σύντομα η αναγνώριση της Πολιτείας να λάβει υλική στήριξη με την άρση όλων των συνεπειών που υπέστησαν σε μισθολογικό επίπεδο.

Ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε ότι το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε η χώρα να αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας. Ο κ. Δένδιας δήλωσε την ετοιμότητα του να παράσχει κάθε βοήθεια στη νέα πολιτική ηγεσία.

Ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εξέφρασε τη θλίψη του για τον χαμό των δύο πιλότων, λέγοντας ότι «η σκέψη μας βρίσκεται δίπλα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που πέφτουν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, είτε εν καιρώ ειρήνης και εν καιρώ πολέμου».

Ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αποτελεί χώρο αντιπαράθεσης, αλλά χώρο που ενώνει όλους τους Έλληνες. Στη συνέχεια κατέστησε σαφές ότι «πρώτο μέλημα της νέας ηγεσίας είναι η αποκατάσταση των αδικιών προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν δεχθεί οικονομική επίθεση από την Πολιτεία και την αγνόηση της εφαρμογής των αποφάσεων των δικαστηρίων».

Οι άλλες προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως είπε ο κ. Καμμένος, είναι:

-Η εξασφάλιση οικονομικών πόρων για νέα εξοπλιστικά προγράμματα και παράλληλη συντήρηση των υφισταμένων.

-Η επανενεργοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας, όχι μόνο για την κάλυψη των αμυντικών αναγκών αλλά και για την επαναφορά της σε μία εξαγωγική δύναμη που βοηθά τις Ένοπλες Δυνάμεις.

-Η υπογραφή νέων συνεργασιών με βάση τον καινούργιο πολιτικό χάρτη που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή, με σεβασμό στη Συμμαχία και στις υπογεγραμμένες συμβάσεις.

-Επανεξέταση των νέων απειλών -που όπως είπε είναι και στρατιωτικές- και η δρομολόγηση νέων συνεργασιών «που θα θωρακίσουν τη χώρα και θα δώσουν τη δυνατότητα άμεσα στον καθορισμό της ΑΟΖ και στην εξασφάλιση των συνθηκών εκείνων προκειμένου η χώρα να μπορεί να εκμεταλλευθεί τον υποθαλάσσιο ιδιαίτερα ορυκτό της πλούτο.

-Η αναβίωση σχέσεων με χώρες εκτός του ΝΑΤΟ «προκειμένου να εξασφαλίσουμε εκείνα τα προγράμματα τα οποία έχουν διακοπεί μετά την επιβολή εμπάργκο εκ μέρους της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας και αυτό αφορά και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και την Κύπρο».

Στην τελετή παρέστησαν η απελθούσα αναπληρωτής υπουργός Φώφη Γεννηματά, ο απελθών υφυπουργός Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο απελθών Γενικός Γραμματέας Αντώνης Οικονόμου, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Κώστας Ήσυχος, ο νέος υφυπουργός Νίκος Τόσκας, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, πλην του Αρχηγού ΓΕΑ που βρίσκεται στην Ισπανία λόγω του ατυχήματος, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων κ.λπ.

Στην απελθούσα πολιτική ηγεσία δόθηκαν αναμνηστικά δώρα από τη στρατιωτική ηγεσία.

Ξεχώρισαν το ατομικό τυφέκιο FN που έδωσε ο κ. Καμμένος και η αραβίδα Τομσον που έδωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Δημοφιλή