Οι Κρητικοί οικονομολόγοι του Τσίπρα που θα «παίξουν λύρα» για να χορέψουν πεντοζάλη οι αγορές

Οι Κρητικοί οικονομολόγοι του Τσίπρα που θα «παίξουν λύρα» για να χορέψουν πεντοζάλη οι αγορές
eurokinissi

Προφανώς και πρόκειται για σύμπτωση αλλά σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Τα μέλη της κυβέρνησης που καλούνται να σηκώσουν το κύριο βάρος της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για το χρέος αλλά και να ανασυγκροτήσουν την ελληνική οικονομία είναι Κρητικοί.

Πρώτος ο Γιάννης Δραγασάκης με καταγωγή από Λασίθι, δεύτερος ο υπουργός Οικονομία, Γιώργος Σταθάκης με καταγωγή από τα Χανιά.

Ίσως λοιπόν, η φράση του Αλέξη Τσίπρα «Θα παίζουμε λύρα και οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλη» να ήταν πιο...μελετημένη απ' ό,τι αρχικά ακούστηκε, αφού οι περισσότεροι την εξέλαβαν πως είχε απλά ως στόχο να τιμήσει τους Κρητικούς ψηφοφόρους στους οποίους απευθυνόταν.

Γιάννης Δραγασάκης, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης

Είναι ο «εγκέφαλος» του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και συντάκτης του βασικού κορμού του.

Μέχρι πρότινος ήταν αντιπρόεδρος της Βουλής ενώ είναι από τα λίγα μέλη της νέας κυβέρνησης με υπουργική θητεία, αφού είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός στο υπ. Οικονομίας στην Οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα την περίοδο 1989-1990. Αποτελεί δε ένα από τα σημαντικότερα στελέχη στο χώρο της Αριστεράς.

Ο 67χρονος πλέον Γ.Δραγασάκης, από το Λασίθι της Κρήτης θα είναι υπεύθυνος για το συντονισμό των υπουργείων με οικονομικό αντικείμενο αλλά και συντονιστής των ενεργειών για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Είναι ένα από τα πρόσωπα στα οποία ο Αλέξης Τσίπρας «βασίζεται», εμπιστεύεται και «ακούει» σε ό,τι αφορά τα θέματα της οικονομίας. Έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας «δύσκολες επιχειρήσεις», όπως την επαφή με διεθνή οικονομικά forum, funds, ινστιτούτα αλλά και Ευρωπαίους αξιωματούχος που βρίσκονται σε θέσεις - κλειδιά.

Συχνά όταν στην Ελλάδα, «έσκαγαν» δηλώσεις στελεχών ή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που προκαλούσαν...αμηχανία, ο κ.Δραγασάκης ήταν πάντα η φωνή της λογικής. Έβαζε τα πράγματα στη θέση τους.

Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας

Χαρακτηριστικά του η βραχνή φωνή αλλά και η μνημειώδης ηρεμία με την οποία αντιμετωπίζει τους συνομιλητές του. Ακόμη και τον Μάκη Βορίδη ο οποίος καταφέρνει με χαρακτηριστική άνεση να κάνει κάποιον να χάσει τον αυτοέλεγχό του.

Ο 61χρονος Χανιώτης με σπουδές στην οικονομία και εμπειρία σε πανεπιστημιακές έδρες, είναι πλέον ένας υπερυπουργός με τις αρμοδιότητες του να επεκτείνονται στα μέχρι τώρα αυτόνομα υπουργεία Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Ειδικότερα μάλιστα για τη ναυτιλία ξέρει μάλλον κάτι παραπάνω καθώς ο πατέρας του, σύμφωνα με είχε αλιευτικά σκάφη. Η οικογένειά του άλλωστε είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, αλιευτικά σκάφη. Ο ίδιος ωστόσο δεν ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση.

Πέρασε από νωρίς στις «γραμμές» της Αριστεράς, είχε έντονη αντιδικτατορική δράση, έκανε εξαιρετικές σπουδές σε Βρετανία και ΗΠΑ και οι συνομιλητές του τον χαρακτηρίζουν ως «λαμπρό μυαλό» όσο και έναν ρεαλιστή μαρξιστή, με λόγο τεχνοκράτη.

Συνεργάζεται στενά και σκληρά με τον κ.Δραγασάκη όπως και με τον Γιάννη Μηλιό και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον οποίο έχουν αναλάβει τις επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με τα κέντρα οικονομικής ισχύος στο εξωτερικό.

Πρόσφατα μάλιστα το ταξίδι του στο Λονδίνο μαζί με τον Γιάννη Μηλιό και οι επαφές τους με hedge funds και τραπεζίτες, είχαν προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Νάντια Βαλαβάνη, αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών

Μπορεί οι περισσότεροι να την γνωρίζουν ως συγγραφέα αλλά η κ.Βαλαβάνη είναι και οικονομολόγος. Επίσης μπορεί το επίθετό της να μην έχει την κατάληξη -άκη αλλά είναι Κρητικιά και συγκεκριμένα από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Μπορεί να μην ανήκει στην αρχική «ομάδα» των οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ – Δραγασάκης, Μηλιός, Σταθάκης, Τσακαλώτος- αλλά τώρα φαίνεται πως έρχεται να την ενισχύσει, με την ανάληψη των νέων της καθηκόντων.

Είναι από τα πρόσωπα που επίσης έχουν καταγράψει σημαντική πορεία στο χώρο της Αριστεράς ήδη από όταν ήταν 18 ετών ως μέλος της ΚΝΕ και με δράση κατά της Χούντας, η οποία την οδήγησε στη φυλακή.

Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων

Είναι ο μόνος εκ των τεσσάρων οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι από την Κρήτη. Ο 54χρονος κ.Τσακαλώτος, είναι γεννημένος στην Ολλανδία, μεγαλωμένος στην Βρετανία με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη.

Eίναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και σε συνδυασμό με τον κοσμοπολίτικο αέρα του αποτελεί προφανώς την ιδανική επιλογή για το συγκεκριμένο αξίωμα. Διακρίνεται για τον στακάτο όσο και ρηξικέλευθο λόγο του και τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο «στριμώχνει» τον συνομιλητή του. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και από τα στελέχη που όταν τοποθετείται ενώπιον των μελών των οργάνων του κόμματος, «ακούγεται» με προσοχή.

Σημειώνεται πως την «ομάδα» των οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει ο κ.Γιάννης Μηλιός, ο οποίος όμως δεν ήταν υποψήφιος βουλευτής και δεν υπουργοποιήθηκε.

Δημοφιλή