Προεδρολογία: Καραμανλης, Αβραμόπουλος και Γαβράς εναντίον Δήμα

Προεδρολογία: Καραμανλης, Αβραμόπουλος και Γαβράς εναντίον Δήμα
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Όταν την βραδιά της εκλογικής αναμέτρησης ήταν πια ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ο νικητής, ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε το τηλεφώνημα από τον καταξιωμένο σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά για να τον συγχαρεί.

Πολλοί - μέσα στον καταιγισμό των εκλογικών αποτελεσμάτων - έσπευσαν να προσδώσουν πολιτικά χαρακτηριστικά σε αυτή την επικοινωνία, επαναφέροντας την ονοματολογία για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια.

Πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από το κλείσιμο του συνόλου των εκλογικών τμημάτων και πριν καλά καλά ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα, άρχισαν τα σενάρια για ποιον θα προτείνουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος στην προεδρική εκλογή, με τις πληροφορίες να επιμένουν οτι υπάρχει ήδη συμφωνία των δυο για τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη σχετική συζήτηση μπήκε και ο πρόεδρος του Ποταμιού που συναντήθηκε με τον νέο Πρωθυπουργό και ο οποίος μίλησε για αυτά που τους ενώνουν αλλά και αυτά που τους χωρίζουν, αφήνοντας και αυτός να εννοηθεί ότι μπορεί να απορρίπτει συμμετοχή του στην κυβέρνηση, αλλά είναι διατεθειμένος να συναινέσει σε μια από κοινού πρόταση για το πρόσωπο του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

Με τις έως τώρα πληροφορίες, είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη σχετική λίστα έχει σε περίοπτη θέση το όνομα του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, με δεδομένο ότι και κατά το παρελθόν έχει υπάρξει προσέγγιση των δυο, έστω και αν τότε, ο κ. Καραμανλής φέρεται αρνητικός στην πρόταση του πρωθυπουργού, κυρίως για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Ως εναλλακτική, προβάλλεται η περίπτωση του επιτρόπου της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος ήταν από τους πρώτους - αν όχι ο πρώτος - που μια ώρα μετά τα κυριακάτικα exit polls - τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

Η κίνηση αυτή έφερε στο προσκήνιο εκ νέου το όνομα του Αβραμόπουλου, αλλά και τα σενάρια για υπόγειες διεργασίες και συμφωνίες με τον κοινοτικό επίτροπο, όταν ακόμα βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία των ψηφοφοριών για την εκλογή του Σταύρου Δήμα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Αβραμόπουλος δύσκολα θα αρνηθεί, ενώ αν ο Πρωθυπουργός καταλήξει στο πρόσωπο του, τότε θα έχει καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στο εσωτερικό της ΝΔ, προτείνοντας ένα πρόσωπο το οποίο δύσκολα επίσης θα αρνηθούν να υπερψηφίσουν οι γαλάζιοι βουλευτές...

Δημοφιλή