Η πρώτη σύγκρουση Τσίπρα με τους Ευρωπαίους εταίρους

Η πρώτη σύγκρουση Τσίπρα με τους Ευρωπαίους εταίρους
Eurokinissi

Δυσαρέσκεια για την ανακοίνωση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία προέβη σε δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ», χωρίς να ερωτηθεί η ελληνική κυβέρνηση διατύπωσε τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε με την ίδια, όσο και η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τη δήλωση της κ. Μογκερίνι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, μεταξύ άλλων, προειδοποιούν τη Μόσχα με νέες κυρώσεις εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία. Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχαν επικοινωνία με το επιτελείο του κ. Τουσκ αλλά και την ίδια την Μογκερίνι, αντίστοιχα. Η Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να θέσει το ζήτημα στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών την ρχόμενη Πέμπτη το οποίο θα συνεδριάσει με πρώτο θέμα στην ατζέντα τις σχέσεις Ευρώπης και Ρωσίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της η γγ του πρωθυπουργού:

«Η δήλωση "Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ" που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας. Η δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με την ΥΕ/ΕΕ κ. Mogherini, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ.

Για το θέμα τοποθετήθηκε επίσης και ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς αλλά και ο απερχόμενος Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής. Δημιουργήθηκε μάλιστα και ένταση όταν ο νέος ΥΠΕΞ τόνισε επί του θέματος: «Προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Όποιος νομίζει πως στο όνομα του χρέους η Ελλάδα θα παραιτηθεί από την κυριαρχία της και από τη δραστήρια συμβολή της στην ευρωπαϊκή πολιτική κάνει λάθος». Συμπλήρωσε δε, ότι «Θέλουμε να είμαστε Έλληνες πατριώτες, θέλουμε να είμαστε ευρωπαϊστές, θέλουμε να είμαστε παγκόσμιοι διεθνιστές». Ο κ. Βενιζέλος πήρε το λόγο και επεσήμανε: «Θέλω να ενημερώσω τον ελληνικό λαό πως ούτε μία φορά, ούτε μια στιγμή, η Ελλάδα απεδέχθη πίεση ή προσπάθεια πίεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ή άμυνας και ασφάλειας με μοχλό την οικονομική κρίση και ιδίως τα ζητήματα του οικονομικού χρέους».

Δημοφιλή