Νέο προσχέδιο απόφασης από ΕΕ για παράταση κυρώσεων στη Ρωσία

Νέο προσχέδιο απόφασης από ΕΕ για παράταση κυρώσεων στη Ρωσία
PaulGrecaud via Getty Images

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρατείνει τις κυρώσεις για «πάγωμα» των πόρων και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, που είχε επιβάλει σε δεκάδες Ρώσους και Ουκρανούς φιλορώσους μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με ένα νεότερο προσχέδιο της απόφασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς την Τετάρτη.

Το προσχέδιο της απόφασης, το οποίο προετοιμάζεται ενόψει του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, αναφέρει πως οι κυρώσεις οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2014 σε βάρος προσώπων που υπονόμευσαν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας παρατείνονται ως τον Δεκέμβριο του 2015.

Μια προηγούμενη εκδοχή του κειμένου ανέφερε ότι οι κυρώσεις θα παρατείνονταν ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Την Τρίτη, δυσαρέσκεια για την ανακοίνωση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία προέβη σε δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ», χωρίς να ερωτηθεί η ελληνική κυβέρνηση διατύπωσε τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε με την ίδια, όσο και η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τη δήλωση της κ. Μογκερίνι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, μεταξύ άλλων, προειδοποιούν τη Μόσχα με νέες κυρώσεις εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία. Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχαν επικοινωνία με το επιτελείο του κ. Τουσκ αλλά και την ίδια την Μογκερίνι, αντίστοιχα. Η Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να θέσει το ζήτημα στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών την ρχόμενη Πέμπτη το οποίο θα συνεδριάσει με πρώτο θέμα στην ατζέντα τις σχέσεις Ευρώπης και Ρωσίας.

Δημοφιλή