Κυβέρνηση Τσίπρα: Οι πρώτες εξαγγελίες για την οικονομία

Οι πρώτες εξαγγελίες για την οικονομία
Eurokinissi

Ορκίστηκαν, παρέλαβαν χαρτοφυλάκια και δεν «τσιγκουνεύτηκαν» στις εξαγγελίες: Στοπ στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, παύση των κατασχέσεων κατοικιών, αυξήσεις μισθών, αλλαγή πολιτικής σε ιδιωτικοποιήσεις και κόκκινα δάνεια, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και δεσμεύσεις ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη αλλά χωρίς τη λιτότητα.

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα δεσμευμένη να παραμείνει στην ευρωζώνη αλλά όχι στη λιτότητα

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στις σημερινές του δηλώσεις διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως και αμετάκλητα δεσμευμένη να παραμείνει στην ευρωζώνη. Χωρίς όμως τη λιτότητα. Όπως είπε κατά την παράδοση παραλαβή του υπουργείου, από τον προκάτοχό του Γκίκα Χαρδούβελη, δεν χρειαζόταν να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι η πολιτική λιτότητα δεν θα είχε αίσιο τέλος. Ενώ διαβεβαίωνε ότι το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων ετών.

Μηλιός: «Τρόικα τέλος»

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, μίλησε για το τέλος της τρόικα. Μιλώντας στον Real, για τις συνομιλίες που θα έχει η Ελλάδα με την Ευρώπη, τόνισε: «Υπάρχει ένα πολύ θετικό προηγούμενο που δείχνει το δημοκρατικό βάθος που έχει η Ευρώπη, και πρέπει να το διατηρήσουμε και να το αναδείξουμε: Είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν από τις ευρωεκλογές, ότι η τρόικα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες που πήγε, παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τις βασικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της ιδρυτικής συνθήκης της. Επομένως, η τρόικα τέλος».

Βαλαβάνη: Σταματούν οι κατασχέσεις κατοικιών και αυξάνονται οι μισθοί

Σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας: «Σταματούν οι κατασχέσεις κατοικιών και αυξάνονται οι μισθοί. Έτσι θα επιστρέψει η ελπίδα». Και τονίζει χαρακτηριστικά: «Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησής μας θα είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση τής ανθρωπιστικής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Δεν μας χρειάζεται η άδεια της τρόικας. Πρώτον διότι δεν την αναγνωρίζουμε ως νόμιμο όργανο με το οποίο να διαπραγματευθούμε. Και διότι το πρόγραμμά μας εξηγεί καλά, σημείο προς σημείο, πώς θα χρηματοδοτήσουμε τις παρεμβάσεις μας».

Η Νάντια Βαλαβάνη υπογραμμίζει, επίσης, ότι θα σταματήσουν οι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί των κατοικιών, θα αυξηθεί ο κατώτερος μισθός, και θα επανασυνδεθεί το φως στις φτωχές οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, διότι «πρόκειται για δέσμευση πολιτισμού».

Λαφαζάνης: Σταματά η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, από την πλευρά του ανακοίνωσε την απόφαση τη κυβέρνησης να σταματήσει άμεσα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πετύχει μείωση της τιμής του ρεύματος.

«Το θέμα δεν είναι να πουλήσουμε τη ΔΕΗ για να βάλουμε κάτι στον προϋπολογισμό, γιατί αυτά τα έσοδα τα πληρώνουμε ακριβά, διότι χάνουμε άλλα έσοδα από τα κέρδη της ΔΕΗ. Χάνουμε, επίσης, πολλά έσοδα από τον προσανατολισμό της ΔΕΗ, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε πανάκριβη ηλεκτρική ενέργεια και πανάκριβο φυσικό αέριο, που δεν βοηθά τη χώρα» τόνισε.

Μάρδας: Υπάρχει έτοιμη μελέτη για τη φοροδιαφυγή από λαθρεμπορία

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 984» διαβεβαίωνε ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη για τη φοροδιαφυγή από λαθρεμπορία. «Για κάποια ζητήματα υπάρχουν ήδη λύσεις. Υπήρχε άλλωστε και προεκλογική εξαγγελία. Για παράδειγμα, όσον αφορά τη φοροδιαφυγή από τη λαθρεμπορία, έχουμε έτοιμη μελέτη, την οποία είχαμε φτιάξει ως Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΠΟΠΕΚ. Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο εφαρμογής».

Δημοφιλή