Η νέα ομάδα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης. Ποιοι θα αντιμετωπίσουν Τρόικα και Ευρωπαίους

Η νέα ομάδα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης. Ποιοι θα αντιμετωπίσουν Τρόικα και Ευρωπαίους
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Με έναν σίγουρο και δύο εκπλήξεις στελέχωσε ο νέος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το υπουργείο Οικονομικών. Τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, θα στελεχώσουν δυο πρόσωπα που τις προηγούμενες ημέρες δεν είχαν ακουστεί ότι θα αναλάβουν θέση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αναπληρώτρια υπουργός με αρμοδιότητα τα έσοδα και το φορολογικό μηχανισμό αναλαμβάνει η κυρία Νάντια Βαλαβάνη ενώ αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση των δαπανών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είναι ο κ. Δημήτρης Μάρδας.

Ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος θα παραλάβει από τον απερχόμενο υπουργό κ. Γκίκα Χαρδούβελη σήμερα το μεσημέρι στις 2, την Παρασκευή θα έχει την πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα μεταβεί στην Αθήνα για μια πρώτη συνάντηση- και όχι για να διαπραγματευθεί- με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Ωστόσο, ο νέος υπουργός Οικονομιών θα επιδιώξει να υπάρξει καταρχήν συμφωνία για το ελληνικό Πρόγραμμα το οποίο επεξεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, την ευθύνη της διαπραγμάτευσης δεν θα έχει αποκλειστικά ο κ. Βαρουφάκης. Πέραν από τους δύο αναπληρωτές υπουργούς, εποπτικό ρόλο επί των οικονομικών θα έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ενώ στην ομάδα θα συμμετέχει και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος, αν και οι πληροφορίες των ήθελαν να αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τελικά τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος επί των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

Η νέα ομάδα διαπραγμάτευσης

- Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. ΄Έχει εργασθεί ως οικονομολόγος - μελετητής και Σύμβουλος επιχειρήσεων.

Στα μαθητικά του χρόνια, ανέπτυξε δραστηριότητα ως μέλος της νεολαίας «Γρηγόρης Λαμπράκης». Ως φοιτητής συμμετείχε στην αντιδικτατορική δράση. Διετέλεσε Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου. Υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ μέχρι το 1991 και του Συνασπισμού από την ίδρυση του.

Στις εκλογές του Ιουνίου 1989, εξελέγη βουλευτής Χανίων με τον ενιαίο Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Συμμετείχε, ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Ξ. Ζολώτα (Νοέμβριος 1989 - Απρίλιος 1990). Επανεξελέγη βουλευτής Β΄ Αθήνας στις εκλογές 1996, 2004, 2007 και 6ης Μαΐου 2012. Υπήρξε και στο παρελθόν Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, και επί πολλά έτη μέλος της διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για την οικονομία και τον προϋπολογισμό. Συμμετείχε επίσης ως μέλος στην αντιπροσωπεία του ελληνικού κοινοβουλίου στον Ο.Α.Σ.Ε..

-Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, σπούδασε μαθηματικά και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Essex και του Birmingham και δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Essex, του East Anglia, του Cambridge και της Γλασκώβης. Διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Sydney στην Αυστραλία και Fellow Οικονομικής και Κοινωνικής Ηθικής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Louvain στο Βέλγιο. Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία και πολιτική οικονομία στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 2009 είχε έντονη παρουσία με άρθρα και παρεμβάσεις στο Διαδίκτυο και στο διεθνή Τύπο για την ελληνική κρίση. Υποστηρίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και είναι υπέρμαχος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία.

-Η κυρία Νάντια Βαλαβάνη είναι οικονομολόγος και συγγραφέας. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τότε ΑΣΟΕΕ), έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα στον ασφαλιστικό κλάδο ενώ διετέλεσε επίσης διευθύντρια οικογενειακού ξενοδοχείου στην Κρήτη. Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα, συνελήφθη το Φεβρουάριο 1974 και μετά από πολύμηνη ανάκριση παραπέμφθηκε στο στρατοδικείο κατηγορούμενη κυρίως για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, της Διεθνούς Αμνηστίας και της IBS (Διεθνούς Ένωσης για τον Μπρεχτ).

-Ο κ. Δημήτρης Μάρδας σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο υπηρετεί ως καθηγητής, και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια Paris Ι – Sorbonne (1979-1980) και Paris II – Panthéon (1980-1982), από όπου έλαβε και το διδακτορικό του (1990). Εργάστηκε για τρία σχεδόν χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (1992-1994) και στη συνέχεια υπηρέτησε στο υπουργείο Ανάπτυξης, αρχικά ως Γενικός Γραμματέας Εμπορίου (Απρίλιος 2000 – Φεβρουάριος 2002) και ακολούθως ως Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (Οκτώβριος 2002 – Απρίλιος 2004).

-O κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του Sussex. Δίδαξε επί τέσσερα χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Kent. Από το 1993 ζει στην Ελλάδα. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά σε θέματα πολιτικής οικονομίας, μακροοικονομικής πολιτικής και φιλοσοφίας της οικονομικής επιστήμης. Στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου 2004 ήταν υποψήφιος στο νομό Πρεβέζης με το Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Στο συνέδριο του Συνασπισμού το Δεκέμβριο του 2004

εκλέχτηκε μέλος της κεντρικής πολιτικής επιτροπής.

Δημοφιλή