ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/01/2015 18:31 EET | Updated 28/01/2015 18:33 EET

Δεν συμφέρει κανέναν να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη λέει ο Μάρτιν Σουλτς

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
European Parliament President Martin Schultz wears a badge reading 'Je suis Charlie' (I am Charlie) as European Parliament members hold a minute of silence at the European Parliament in Brussels on January 8, 2015, for the victims of the January 7 attack against French satirical weekly newspaper Charlie Hebdo which left 12 people dead. A stunned and outraged France began a national day of mourning on January 8, as security forces desperately hunted two brothers suspected of gunning down 12 people in an Islamist assault on a satirical weekly, the country's bloodiest attack in half a century. AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

«Ούτε ελληνικό δράμα, ούτε ελληνική δραχμή».

Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο Linkedin. Το κείμενο έχει πολλούς έμμεσους αποδέκτες. Κατ' αρχήν τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον οποίο ο Σουλτς αποκαλεί χαρισματικό και πραγματιστή, αλλά και τις ευρωπαϊκές αρχές.

«Ο Τσίπρας δεν θα βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη και η ευρωζώνη δεν πρόκειται να εξαναγκάσει την Ελλάδα να αποχωρήσει», λέει ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης. «Δεν συμφέρει κανέναν από εμάς» καταλήγει.

Τι γράφει ο Μάρτιν Σουλτς

«Ο Σύριζα δεν είναι κατά τη γνώμη μου αντιευρωπαϊκό κόμμα. Γνωρίζω τον πρωθυπουργό Τσίπρα καλά. Είναι χαρισματικός και μιλάει με παρρησία. Πιστεύω ότι είναι και πραγματιστής.

Την Κυριακή, δεν εκτυλίχθηκε κανένα «ευρωπαϊκό δράμα». Ο Τσίπρας δεν θα βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη και η ευρωζώνη δεν πρόκειται να εξαναγκάσει την Ελλάδα να αποχωρήσει. Δεν συμφέρει κανέναν κάτι τέτοιο. Αυτό όμως που πρέπει να συνειδητοποιήσει ο Τσίπρας είναι πως για να επιτύχει θα πρέπει να πετύχει έναν συμβιβασμό και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα είναι πολύ πιο σταθερή απ' ότι ήταν πριν από 5 χρόνια. Η ωρίμανση του χρέους της είναι μεγαλύτερη, οι πιστωτές είναι κυρίως θεσμικοί και η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,9% το 2015 και κατά 3,7% το 2016. Η ανεργία αρχίζει να μειώνεται, το ίδιο και το χρέος. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να επιταχύνει αυτήν την δυναμική.

Αν η νέα κυβέρνηση Σύριζα γίνει μια κυβέρνηση που λέει “όχι σε όλα”, τότε η χρυσή στιγμή του Τσίπρα δεν θα διαρκέσει για πολύ. Αν όμως δεσμευτεί σε μια θετική ατζέντα για να κάνει τη χώρα του πιο δίκαιη, αν δεσμευτεί σε ρεαλιστική βάση και αν προχωρήσει μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ισχυρές, τότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι στο πλευρό του».

Ολόκληρο το κείμενο του Μάρτιν Σουλτς στα Αγγλικά

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost