Βάση δεδομένων για «X-Files»: Θα συγκεντρώνει στοιχεία για UFO από όλο τον κόσμο

Βάση δεδομένων για «X-Files»: Θα συγκεντρώνει στοιχεία για UFO από όλο τον κόσμο

folsomnatural.tumblr.com/post/55976505527/hovering-ufo" data-caption="Hovering UFO. For animation see: folsomnatural.tumblr.com/post/55976505527/hovering-ufo" data-credit="interdimensionalguardians/Flickr">

Καθώς τα περί reboot των X-Files κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου, με τους πάλαι ποτέ φίλους της δημοφιλούς σειράς να αναθυμούνται τις εποχές που «ήθελαν να πιστέψουν», ένας (πραγματικός) ερευνητικός οργανισμός φαίνεται να οδεύει προς τη δημιουργία ενός εργαλείου το οποίο σίγουρα θα έκανε ευκολότερη τη ζωή του πράκτορα Μώλντερ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του space.com, το εν λόγω εργαλείο του MUFON (Mutual UFO Network) θα αποτελεί μια παγκόσμια βάση δεδομένων για θεάσεις UFO, που θα επιτρέπει σε ανθρώπους από όλο τον πλανήτη να αναφέρουν περιστατικά κατηγορίας «X-Files».

Η βάση δεδομένων αυτή θα έχει ως στόχο να συντονίσει τις ερευνητικές προσπάθειες του MUFON, σε συνδυασμό με τα στοιχεία και το υλικό που προκύπτει από τους πολίτες στη σημερινή εποχή των πανταχού παρουσών καμερών, «έξυπνων» τηλεφώνων, κοινωνικών δικτύων κτλ.

Σύμφωνα με τον Τζαν Χάρζαν, εκτελεστικό διευθυντή του MUFON (εδρεύει στο Νιούπορτ της Καλιφόρνια), στόχος της οργάνωσης είναι η επιστημονική μελέτη των UFO προς όφελος της ανθρωπότητας- και αυτό προϋποθέτει τη συστηματική μελέτη της φύσης και συμπεριφοράς του φυσικού σύμπαντος, βάσει παρατήρησης, πειραματισμού και μετρήσεων.

Το 2006 το MUFON είχε στήσει ένα σύστημα βάσης δεδομένων με περίπου 70.000 υποθέσεις UFO που είχαν υποβληθεί από το κοινό και είχαν διερευνηθεί από ερευνητές του. Κάθε μήνα, ο οργανισμός λαμβάνει περίπου 500 με 1.000 αναφορές από όλο τον κόσμο, επισημαίνει ο Χάρζαν, τονίζοντας ότι πολλές προέρχονται από πραγματικά αξιόπιστες πηγές και αρκετές εξ αυτών να συνοδεύονται από φωτογραφίες και βίντεο. Οι πληροφορίες αυτές αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων και στη συνέχεια διατίθενται προς μελέτη και επιστημονική ανάλυση στο κοινό.

«Στο μεταξύ, με την έκρηξη των κινητών τηλεφώνων, των καμερών και των αναφορών σε έντυπα και online μέσα, τόσο παλιών όσο και καινούριων- καθώς και με δεκάδες χιλιάδες έγγραφα σχετικά με UFO που έχουν συλλεχθεί από τον MUFON από πριν το 2006- η ανάγκη να έχουμε συγκεντρωμένα αυτά τα δεδομένα σε ένα σημείο και να είναι εύκολο να ανατρέξει κανείς σε αυτά είναι ακόμα πιο σημαντική» είπε ο Χάρζαν στο space.com, τονίζοντας την ανάγκη για μία νέα, παγκόσμια βάση δεδομένων για UFO, η οποία θα είναι εύκολη στην πρόσβαση, στη χρήση και στην αναζήτηση.

Ο στόχος είναι η συγκέντρωση σε καταλόγους στοιχείων όπως το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα, τα πτητικά χαρακτηριστικά, η ημερομηνία και η τοποθεσία από ένα μεγάλο εύρος αναφορών UFO, που θα περιλαμβάνουν αναφορές σε δημοσιεύματα από εφημερίδες και περιοδικά, φωτογραφίες και βίντεο. Μετά, οι ερευνητές θα μπορούν να συνδυάζουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά για να εξάγουν συμπεράσματα που θα μπορούν να βοηθούν σημαντικά στην έρευνα.

Δημοφιλή