Προκαλούν οι Τούρκοι, με πλατφόρμα γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

Προκαλούν οι Τούρκοι, με πλατφόρμα γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Φωτογραφία Αρχείου)
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Φωτογραφία Αρχείου)
Anadolu Agency via Getty Images

Σε νέα πρόκληση προχωρεί η Άγκυρα, προσανατολιζόμενη προς την κατεύθυνση της εγκατάστασης πλατφόρμας γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ και σε δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», το θέμα έχει συζητηθεί στο επίπεδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) και δόθηκαν οδηγίες από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να γίνουν οι αναγκαίες κινήσεις.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», το θέμα τούτο δεν τίθεται για πρώτη φορά καθώς υπήρξαν κινήσεις από την Άγκυρα προς την κατεύθυνση αυτή και τους προηγούμενους μήνες.

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΣΕΑ, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, που επικαλείται την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», συζητήθηκαν τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και είπε ότι θα επιστρατευθούν όλες οι δυνατότητες έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν όλα τα δικαιώματα στη Μεσόγειο.

«Διανύσαμε μία σημαντική απόσταση με το πλοίο σεισμικών ερευνών μας και θα πρέπει να κάνουμε το απαιτούμενο βήμα για την εξέδρα γεωτρήσεων» είπε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος ανέφερε ότι οι ξένες εταιρείες έρευνας πετρελαίου δεν προχωρούν σε εργασίες γεωτρήσεων στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, όπου υπάρχει διαφωνία, καθώς θα υπάρχουν επιπτώσεις, τόνισε ότι «στην προκειμένη περίπτωση θα κάνουμε και εμείς, μόνοι μας, αυτό που πρέπει για τον εαυτό μας».

Με την απόφαση του ΣΕΑ καθίσταται σαφές πως έχει αποφασισθεί η τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να αποκτήσει πλατφόρμα γεώτρησης 1,5 δισ. δολαρίων και να αυξήσει τη δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο θέμα αυτό κάνει αναφορά δημοσίευμα της «Σαμπάχ», που φέρει τον Ερντογάν να λέγει πως είτε η πλατφόρμα θα αγοραστεί είτε θα κατασκευαστεί. Στόχος της Άγκυρας είναι και η αναβάθμιση της ΤΡΑΟ με απώτερο σκοπό να γίνει εταιρεία που θα μπορεί να δραστηριοποιείται παγκοσμίως, όπως κολοσσοί του βεληνεκούς των ΒΡ, Shell, Chevron.

Σημειώνεται ότι στις 19 Ιανουαρίου, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκούν, ανέφερε ότι εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει να μην επανέλθει στις διαπραγματεύσεις, θα έλθει στην ημερήσια διάταξη η έλευση πλατφόρμας για την έναρξη εξορύξεων. «Θα πρέπει να σκεφτούν ότι η πλατφόρμα θα έρθει αύριο εκεί και θα αρχίσει εξορύξεις», είπε σχετικά.

Οι Τουρκοκύπριοι ελπίζουν ο Αλέξης Τσίπρας να «εμπνεύσει» τους Ελληνοκύπριους

Ο «υπουργός εξωτερικών» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί, εξέφρασε την ελπίδα ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, να «εμπνεύσει» την ελληνοκυπριακή πλευρά προς μια λύση του Κυπριακού. Σε δηλώσεις στο πρακτορείο «Ανατολή», ο κ. Ναμί είπε πως, όταν εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, θα εξαπλωθεί η ειρήνη στην περιοχή και θα υπάρξουν οικονομικά οφέλη. Είπε πως ελπίζουν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα «εμπνεύσει και θα ενθαρρύνει» την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να εργαστεί προς μια λύση.

Αφορά την Ελλάδα, είπε, το κατά πόσον θα εκπληρώσει ή όχι τις ευθύνες της σε σχέση με το Κυπριακό, σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν έχει αναμειχθεί στο κυπριακό ζήτημα για κάποιο χρονικό διάστημα λόγω εσωτερικών προβλημάτων.

«Αναμένουμε από την Ελλάδα να συμβάλει στις προσπάθειες που στοχεύουν στην επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας» τόνισε ο κ. Ναμί.

Τονωτική ένεση από την «Αφροδίτη»

Στο μεταξύ, ως «τονωτική ένεση» από τη Λευκωσία στο θέμα των υδρογονανθράκων μπορούν να εκληφθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και της εταιρείας Noble για την τελική φάση συνεργασίας επί του οικοπέδου 12, όπως μεταδίδει η «Καθημερινή της Κύπρου».

«Όπως όλα δείχνουν το κοίτασμα Αφροδίτη θα κάνει πράξη τις φιλοδοξίες η Κυπριακή Δημοκρατία να καταστεί παραγωγός χώρα ενεργειακών πόρων με οικονομικά αλλά και πολιτικά οφέλη. Την στιγμή μάλιστα που οι έρευνες που πραγματοποίησε η γαλλική TOTAL δεν απέφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα» σημειώνεται σχετικά.

«Με το κλίμα βαρύ στο κυβερνητικό επιτελείο ένεκα και των συνεχιζόμενων προκλητικών τουρκικών κινήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ το αρμόδιο Υπουργείο αλλά και η εταιρεία στην οποία έχουν παραχωρηθεί δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης στο οικόπεδο 12 της ΑΟΖ ξεκίνησαν την τελική φάση της μεταξύ τους συνεργασίας που δεν είναι άλλη από την εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Αφροδίτη» συμπληρώνεται.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις η εταιρεία αμερικανικών και Ισραηλινών συμφερόντων που εδώ και μερικά χρόνια πραγματοποίησε το ερευνητικό κομμάτι στο κοίτασμα «Αφροδίτη» φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η εξόρυξη του Φυσικού Αερίου- μια διαδικασία που όπως εκτιμάται θα φθάσει στο διά ταύτα σε δυο περίπου χρόνια.

Δημοφιλή