Μετεκλογικές πιέσεις: Τι οδήγησε στο κραχ του Χρηματιστηρίου

Μετεκλογικές πιέσεις: Τι οδήγησε στο κραχ του Χρηματιστηρίου
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Εικόνα άγριου ξεπουλήματος είχε η χθεσινή συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου, με το δείκτη τον τραπεζών να καταγράφει απώλειες 26,67%, σημειώνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία μετά τις 29/11/1985 όταν είχε υποχωρήσει 32,45%.

Μαζί με τις τράπεζες υποχώρησαν και οι μετοχές των «ΔΕΚΟ» καθώς οι επενδυτές βλέπουν ότι η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει ριζική αλλαγή του οικονομικού τοπίου, σε σχέση με τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Αναλυτές εξηγούσαν ότι οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών επιβεβαίωσαν τους φόβους της αγοράς σχετικά με την πολιτική της νέας κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας την «μη φιλική για τις αγορές».

Το ξεπούλημα οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι επενδυτές επέλεξαν να απομακρυνθούν από την αγορά, αποφεύγοντας το ρίσκο που έχει αυτή την εποχή. Χρηματιστές πάντως αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό το κλίμα να αλλάξει αν στις επικείμενος συναντήσεις του νέου υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και τους ομολόγους του από Γαλλία και Ιταλία, διαφανεί ότι υπάρχει κλίμα προσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών.

Προς το παρόν όμως η Ελλάδα είδε και πάλι το κόστος δανεισμού της να αγγίζει δυσθεώρητα ύψη με την απόδοση του 3ετούς ομολόγου να φτάνει το 17%, του 5ετούς το 13,44% και του 10ετούς το 10,38%.

Φαρ Ουέστ

Αντίθετα από τις αγορές, οι οποίες συνήθως είναι ανυπόμονες, οι εταίροι προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής μέχρι η Ελληνική πλευρά να ξεδιπλώσει το πλάνο της για την οικονομία. Μόνη εξαίρεση η Γερμανία η οποία κλιμακώνει τις πιέσεις της όσο περνούν οι μέρες και αυξάνονται οι κυβερνητικές δηλώσεις περί αθέτησης των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Σε αντίθεση με τις σκληρές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αρμόδιοι παράγοντες χαρακτήριζαν την πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ να επισκεφθεί την Αθήνα ιδιαίτερα θετική, σχολιάζοντας μάλιστα ότι με την προηγούμενη κυβέρνηση ο επικεφαλής του Eurogroup, δεν είχε εκφράσει ούτε την επιθυμία να έρθει στην Ελλάδα για συναντήσεις. Με εξαίρεση τον προηγούμενο Απρίλιο όταν είχε διεξαχθεί το άτυπο Eurogroup στο πλαίσιο της Ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε, ο κ. Ντάισελμπλουμ έβλεπε τους Έλληνες αξιωματούχους μόνο σε συνεδριάσεις στο εξωτερικό.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Οικονομικών κατά τη χθεσινή τελετή παραλαβής παράδοσης, είπε ότι με τον κ. Ντάισελμπλουμ υπάρχει «κοινός τόπος», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι και οι δύο θέλουν να «αποδομήσουν τα αφηγήματα» του ξένου Τύπου που αναφέρονται σε μονομαχίες Φαρ Ουέστ.

Κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν αισιόδοξοι, αναφορικά με τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει στείλει ήδη σαφή μηνύματα προς το εξωτερικό.

Όπως εξηγούν η επιμονή τόσο του κ. Δραγασάκη , όσο και του κ. Βαρουφάκη στο να τερματιστεί ο φαύλος κύκλος της ελληνικής κρίσης, με την Ελλάδα να δανείζεται για να ξεπληρώνει τα παλιά της δάνεια, δείχνει ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαπραγματευτεί σκληρά.

Ωστόσο, αυτό θα γίνει με ομαλές συνθήκες, καθώς η κυβέρνηση θέλει να χτίσει «γέφυρα» που θα συνδέει το υφιστάμενο πρόγραμμα με την τελική λύση. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει εκτός προγράμματος και ως εκ τούτου δεν θα αποκλειστεί από το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Οι πρώτες τοποθετήσεις των στελεχών που απαρτίζουν το καινούργιο οικονομικό επιτελείο, δείχνουν διάθεση να μην υπάρξει «εμπλοκή» στις διαπραγματεύσεις. Άλλωστε, όπως αναφέρουν η «νωπή λαϊκή εντολή» δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους εταίρους μια νέα συμφωνία, την ώρα που οι δηλώσεις αρκετών αξιωματούχων από την πλευρά των δανειστών, δείχνουν ότι έχουν τουλάχιστον τη διάθεση να κάτσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ξεπερνώντας τις μνημονιακές αγκυλώσεις.

Δημοφιλή