Οι ημερομηνίες- κλειδιά για τη ''μάχη'' με τους δανειστές

Οι ημερομηνίες- κλειδιά για τη ''μάχη'' με τους δανειστές
Eurokinissi

Μόλις λίγα 24ωρα μετρά η νέα ελληνική κυβέρνηση και η ατζέντα της είναι ήδη γεμάτη με κρίσιμες ημερομηνίες, οι οποίες πιέζουν ασφυκτικά τις εξελίξεις τόσο στην πολιτική όσο και την οικονομία.

Ήδη το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, είναι πλούσιο. Την Πέμπτη, υποδέχθηκε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και την Παρασκευή υποδέχεται τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ για μία πρόβα διαπραγμάτευσης. Ήδη ο κ. Ντάισελμπλουμ λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο από Βρυξέλλες για Αθήνα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι εάν επιμείνει η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις «ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα».

Με τον κ. Νταϊσελμπλουμ θα συναντηθεί όμως και ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος αρχίζει από την Παρασκευή τον κύκλο των επαφών του με εταίρους και αξιωματούχους διεθνών οικονομικών οργανισμών. Ο νέος υπουργός Οικονομικών πρόκειται να θέσει στο τραπέζι το θέμα της σύγκλησης μίας διεθνούς διάσκεψης για το χρέος.

Ο κ. Βαρουφάκης τη Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου, θα βρίσκεται στο Λονδίνο όπου θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του George Osborne, με σκοπό την έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού, ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Παράλληλα θα συναντηθεί και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του City στο Λονδίνο. Την ίδια ημέρα, θα μεταβεί και στο Παρίσι όπου θα τον περιμένει ο Γάλλος ομόλογός του, Michel Sapin, αλλά και ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού δημόσιου χρέους που ζητεί η ελληνική κυβέρνηση είναι νομιμοποιημένο. Ο κ. Βαρουφάκης θα συνεχίσει το μπαράζ των ραντεβού του και την Τρίτη, αυτή τη φορά όμως στη Ρώμη όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Pier Carlo Padoan, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία της μακροοικονομίας της ευρωζώνης.

Στην Ιταλία θα μεταβεί και ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι στις 3 Φεβρουαρίου στη Ρώμη και την έπαυλη Ντόρια Παμφίλι, όπου ο Ρέντσι συνηθίζει να υποδέχεται πολλούς από τους ξένους προέδρους και πρωθυπουργούς.

Στην Ελλάδα στις 11 Φεβρουαρίου θα καταφθάσει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurria με σκοπό «να συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο τις προτάσεις της κυβέρνησης περί ριζικών μεταρρυθμίσεων, να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στο θέμα αυτό, και, τέλος, να αναφερθεί στην δική του εμπειρία βέλτιστων πρακτικών αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους ως υπουργού Οικονομικών του Μεξικού, κατά την θητεία του οποίου το δημόσιο χρέος της χώρας του απομειώθηκε σημαντικά».

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, «η νέα κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και διεθνείς φορείς όπως ο ΟΟΣΑ, για τη σταθερότητα, τις μεταρρυθμίσεις και την προοπτική άμεσης υπέρβασης της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης».

Την ίδια στιγμή, ο Φεβρουάριος είναι καυτός μήνας για τις εξελίξεις στην Οικονομία με την 28η Φεβρουαρίου να ολοκληρώνεται η δίμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Ήδη έχει προηγηθεί μία συνεδρίαση Eurogroup με τους Ευρωπαίους να ενημερώνονται αναλυτικά και να αποτιμούν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και να χαράζουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν για το προσεχές χρονικό διάστημα. Στις 12 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στην οποία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ο νέος πρωθυπουργός ενώ για τις 16 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένο το δεύτερο Eurogroup της χρονιάς με τη διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά να σηκώνει κι επισήμως αυλαία. Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει συνολικά 2,1δισ. ευρώ σε λήξεις ομολόγων, δόσεις προς ΔΝΤ και ευρωσύστημα.

Ο Μάρτιος είναι επίσης ένας μήνας ο οποίος θα πιέσει την ελληνική κυβέρνηση καθώς, στα τέλη του μήνα, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Δημοφιλή