Ομοφωνία στις Βρυξέλλες για τη Ρωσία χωρίς επέκταση των οικονομικών κυρώσεων

Ομοφωνία στις Βρυξέλλες για τη Ρωσία χωρίς επέκταση των οικονομικών κυρώσεων
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Καταδικάζουν ομόφωνα οι 28 Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη βία στην Ανατολική Ουκρανία αλλά δεν προχωρούν στην άμεση λήψη νέων μέτρων κατά της Ρωσίας. Η δε Ελλάδα η οποία πριν ξεκινήσει η έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου στις Βρυξέλλες, αντιμετωπιζόταν με καχυποψία, τώρα επαινείται από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για τη στάση που τήρησε, ο πυρήνας της οποίας ήταν στην κατεύθυνση που υιοθέτησαν οι «28».

Όλα αυτά λίγες ώρες αφού Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ακόμη και ο Μάρτιν Σούλτς προέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχολίαζαν με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο την αντίδραση της νέας κυβέρνσης επί του κοινού ανακοινωθέντος των αρχηγών κρατών της ΕΕ, η οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων.

Ήδη η κυβέρνηση κάνει λόγο για μια σημαντική επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας «η οποία κατάφερε, σε συνεργασία με άλλες χώρες που παλεύουν για την εξεύρεση διπλωματικής διεξόδου στην Ουκρανία και για τη σταθερότητα της περιοχής, να ανατρέψει το ψυχροπολεμικό κλίμα υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, κλίμα το οποίο είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες».

Όπως τονίζει το ΥΠΕΞ, παρά τα αρχικά μηνύματα διαφόρων κύκλων, δεν θα υπάρξει επέκταση των οικονομικών κυρώσεων ενώ και οι υφιστάμενες κυρώσεις ανανεώνονται μόνο έως τον Σεπτέμβριο και όχι για ένα χρόνο. Τονίζεται δε πως δεν υπήρξε ρητή αναφορά στην προσθήκη Ρώσων πολιτών σε καταλόγους ατομικών κυρώσεων.

«Θετική στάση που οδήγησε σε αξιόπιστη απόφαση»

Σε κάθε περίπτωση αποτιμά πως η απόφαση που ελήφθη «αποδεικνύει πως άξονας της ευρωπαϊκής πολιτικής της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι η άκριτη ευθυγράμμιση με τις επιλογές άλλων, ούτε η μη διπλωματία, αλλά μόνο η ενεργητική, πολυδιάστατη δραστηριοποίηση της Ελλάδας στην ΕΕ».

Στη στάση που τήρησε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο, αναφέρθηκε και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου. που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Πιστεύω ότι ήταν ιδιαίτερα θετική στάση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε σε μια συναινετική ουσιαστική και αξιόπιστη απόφαση», είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε και στο τηλεφώνημα της στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα την Τρίτη προκειμένου να συζητήσουν το περιεχόμενο των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ.

Νίκος Κοτζιάς: Άθλια και συκοφαντικά δημοσιεύματα

Λίγες ώρες νωρίτερα βέβαια το κλίμα που είχε δημιουργηθεί για την Ελλάδα και την αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ήταν σαφώς πιο...βαρύ. Είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στην αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στο κοινό ανακοινωθέν των 28 αρχηγών κρατών-μελών της ΕΕ το οποίοι άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει πως δεν ρωτήθηκε επί του ζητήματος. Η δήλωση αυτή ερμηνεύθηκε ακόμη και ως άρνηση συμμόρφωσης σε κοινές αποφάσεις.

Ο νέος ΥΠΕΞ πάντω, Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε «άθλια και συκοφαντικά» τα δημοσιεύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σχετικά με τη στάση που θα τηρούσε η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και έκανε λόγο για «ορισμένους κύκλους στην Αθήνα που νομίζουν ότι διαπραγμάτευση σημαίνει να υιοθετούμε άκριτα το κείμενο που μας στέλνουν οι Βρυξέλλες».

Τόνισε δε με προφανή ικανοποίηση πως από το κείμενο των συμπερασμάτων αφαιρέθηκε η αναφορά στη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της 27ης Ιανουαρίου, η οποία εκδόθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της Ελλάδας, όπως και η αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης από την ΕΕ ρωσικής προπαγάνδας, όχι μόνο στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης, αλλά και ευρύτερα στο πλαίσιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και προστέθηκε αναφορά για την προστασία των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων. Όπως σημείωσε ο υπουργός, αυτό αφορά πρωτίστως την ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία.

Υπερασπιζόμενος τις θέσεις που παρουσιάσε η ελληνική αντιπροσωπεία κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, επέμεινε πως οι κυρώσεις δεν έχουν αποτελέσματα, όπως αποδείχθηκε σε μια σειρά από χώρες (Ιράν, Ιράκ , Κούβα) γι' αυτό και η Ελλάδα κάλεσε το Συμβούλιο Υπουργών να σκεφτεί ποιος είναι ακριβώς ο στόχος της ΕΕ στη Ρωσία. Αν, δηλαδή, ο στόχος είναι μια τσακισμένη Ρωσία, όπως εξήγησε, που θα σημαίνει πολύ πόνο για όλη την Ευρώπη. Όπως αποκάλυψε δε οι σφοδρότερες αντιδράσεις καταγράφηκαν από τη Μ. Βρετανία η οποία επιχείρησε να βάλει βέτο όταν αφαιρέθηκε η αναφορά για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Δημοφιλή