«Καμία σύγκρουση» κατά τη συνάντηση λέει το Μαξίμου. Συμφωνία Τσίπρα-Σούλτς μόνο στα επιμέρους

«Καμία σύγκρουση» κατά τη συνάντηση λέει το Μαξίμου. Συμφωνία Τσίπρα-Σούλτς μόνο στα επιμέρους
sooc

«Δεν υπήρξε σύγκρουση», υποστηρίζει το Μαξίμου μετά τις σχετικές αναφορές του Μάρτιν Σούλτς κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα ενώ «μικρή διαφωνία» υπήρξε μόνο σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση και τον τρόπο αντιμετώπισης της Ρωσίας. «Ακόμη και σε αυτό το θέμα όμως ο διάλογος των δύο ανδρών δεν είχε χαρακτηριστικά σύγκρουσης».

Ωστόσο, η εκδοχή του Μαξίμου δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέλεξε τη λέξη «συγκρούσεις» και τη συνέδεσε με τις γενικότερες αναφορές του για τις συζητήσεις περί των θεμάτων της ελληνικής οικονομίας αλλά και της συνάντηση των δύο ανδρών. Σε συνεργάτες του Πρωθυπουργού η επιλογή αυτή δημιουργεί προβληματισμό περί των «μηνυμάτων» που πιθανότατα ήθελε να περάσει ο ίδιος ο κ.Σούλτς από τη συγκεκριμένη συνάντηση παραμονή μάλιστα της συνάντησής του με την Άγκελα Μέρκελ.

Σε κάθε περίπτωση στο Μαξίμου αποτιμούν θετικά την όλη συζήτηση -η οποία τελικά διήρκεσε περίπου δύο ώρες αντί για μία ώρα – και εκτιμούν πως η κυβέρνηση μέσω του κ.Σούλτς έστειλε και εκείνη τα δικά της μηνύματα στη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Διαγραφή χρέους, πλεονάσματα και μεταρρυθμίσεις

Από την πλευρά του ο κ.Τσίπρας, παρουσίασε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις προθέσεις της κυβέρνησης για το ελληνικό χρέος, ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο στο οποίο είχε κινηθεί και προεκλογικά:

-συζήτηση από μηδενική βάση

-ζητούμενο η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, συνοδευόμένο απο μορατόριουμ αποπληρωμής των τόκων και αποπληρωμή συνδεδεμένη με ρήτρα ανάπτυξης. μεγαλύτερου έΤέθηκε επανάληψη θεςης για αναγκαία μέτρα για βιωσιμότητα του χρέους. Το χρέος για να γινει βιώσιμο αυτο που απαιτείται ευρωπαικη λυση, διαγραφή μεγαλύτερου μέρους του χρέους, μορατόριουμ αποπληρωμής τόκων και αποπληρωμή υπόλογη με ρήτρα ανάπτυξη

-ανάγκη να αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι «εξωπραγματικοί» στόχοι περί πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2020. Όπως ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός, πρόθεση και στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχουν πρωτογενώς ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και σε καμία περίπτωση παραγωγή νέων ελλειμμάτων.

Ως ήταν αναμενόμενο, ο κ.Σούλτς, δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος της διαγραφής του χρέους ούτε όμως έκανε καμία αναφορά σχετικά με την «παράταση» χρόνου που θα χρειαστεί η νέα κυβέρνηση και πολύ περισσότερο επί ζητημάτων όπως η νέα αξιολόγηση και η επόμενη δόση.

Εξέφρασε όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση με προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς και στη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, τη δημιουργία ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος στη βάση του περιουσιολογίου.

Που συμφώνησαν οι Τσίπρας- Σούλτς

-η λιτότητα και οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν μπορούν να βοηθήσουν στην έξοδο της Ευρώπης από την κρίση

-απαιτείται χρόνος προκειμένου να υπάρξει μια ουσιαστική διαβούλευση και να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση

-νέο ευρωπαϊκό επενδυτικό New Deal πρόσθετο στο «πακέτο Γιουνκέρ»

-συναινετικός αναπροσανατολισμός των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τη περίοδο 2014-2020

-εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος, που προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας

Ο Μάρτιν Σουλτς πάντως έγραψε μετά το τέλος των συναντήσεων στο twitter, ότι δεδομένης της δέσμευσης για διάλογο που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση, μπορεί να βρεθεί ένα κοινό μονοπάτι.

Δημοφιλή