Κριτική από Σουλτς για τη διαφοροποίηση περί Ρωσίας

Κριτική από Σουλτς για τη διαφοροποίηση περί Ρωσίας
European Parliament President Martin Schulz addresses the members of the European Parliament to commemorate the 25th anniversary of the fall of the wall in Berlin, at the hemicycle of the European Parliament building in Brussels, Wednesday, Nov. 12, 2014. (AP Photo/Yves Logghe)
European Parliament President Martin Schulz addresses the members of the European Parliament to commemorate the 25th anniversary of the fall of the wall in Berlin, at the hemicycle of the European Parliament building in Brussels, Wednesday, Nov. 12, 2014. (AP Photo/Yves Logghe)
ASSOCIATED PRESS

Μπορεί ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, να εκφράστηκε θετικά για την Ελλάδα όσον αφορά στα περί «Grexit», ωστόσο άσκησε δριμεία κριτική όσον αφορά στη διαφοροποίηση της χώρας μας από την ευρωπαϊκή γραμμή σχετικά με τη στάση απέναντι στη Ρωσία.

«Δεν μπορείς από τη μια πλευρά να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει ενότητα όταν πρόκειται για τη χώρα σου, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και μετά, ως πρώτη επίσημη ενέργεια, να σπας την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Αυτό κατά την άποψή μου μακροπρόθεσμα δεν θα λειτουργήσει», δήλωσε ο κ. Σουλτς, αναφερόμενος στην διαφοροποίηση της κυβέρνησης από την ανακοίνωση της ΕΕ για την Ρωσία.

«Θέλω να το πω ανοιχτά, είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε σήμερα την κοινή θέση της ΕΕ για την Ρωσία. Πραγματικά εξεπλάγην», δήλωσε ο κ. Σουλτς στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα μποϋκοτάρει στο Συμβούλιο τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δήλωσε: «Πιστεύω ότι αυτό δεν γίνεται. Θα πρέπει να μιλήσουμε με τον κ. Τσίπρα και αυτό θα κάνω αύριο και πιστεύω ότι θα το κάνουν και άλλοι τις επόμενες μέρες. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει εδώ και δύο μέρες, δεν πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ακόμη ‘στις ράγες', αλλά ακόμη ψάχνεται. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ταξιδεύω εκεί. Θέλω να μιλήσω με τον Αλέξη Τσίπρα και για το τι περιμένει εκείνος από την ΕΕ. Αλλά θα του πω επίσης τι περιμένουμε και εμείς από εκείνον. Και θα του πω αύριο ότι μοναχικοί δρόμοι στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν θα είναι αυτό που θα τον βοηθήσει».

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν ψήφισαν τον κ. Τσίπρα για να μποϋκοτάρει τις κυρώσεις. «Αυτό το θέμα δεν έπαιξε κανέναν ρόλο κατά την προεκλογική περίοδο. Οι Έλληνες έχουν εντελώς διαφορετικές έννοιες. Έννοιες για την καθημερινότητά τους, έννοιες για την παιδεία των παιδιών τους, για θέσεις εργασίας για τους νέους - υπάρχουν περιοχές όπου 50% των νέων είναι άνεργοι - , έχουν έννοιες για το εισόδημά τους, για τις συντάξεις τους. Αυτά είναι τα θέματα για τα οποία θα έπρεπε να συζητήσουμε μαζί του», τόνισε και χαρακτήρισε την συζήτηση για το κούρεμα χρέους «τελείως περιττή» και «στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή πολύ πρόωρη».

Κληθείς να σχολιάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ο κ. Σουλτς δήλωσε: «Πρέπει να πω ότι δεν εξεπλάγην απλώς, αλλά σοκαρίστηκα. Ο συνασπισμός ο οποίος σχηματίζεται στην Αθήνα θα ήταν σαν να συνασπιζόταν στην Γερμανία η Αριστερά (Die Linke) με την «Εναλλακτική για την Γερμανία»(AfD). Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι καλό για τη χώρα. Αν κοιτάξω προσεκτικά, πιστεύω ότι ο κοινός παρονομαστής των δύο κομμάτων, τα οποία κανονικά είναι ιδεολογικοί εχθροί, είναι η απόρριψη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Έχω την εντύπωση ότι αυτό θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σίγουρα σε εντάσεις εσωπολιτικά και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Σίγουρα όμως δεν αποτελεί αποκλιμάκωση στις σχέσεις με τους εταίρους και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Σημειώνεται ότι, σχετικά με τη δυσαρέσκεια που έχει εκφράσει η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με το ζήτημα της Ουκρανίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, παρέπεμψε στα κεντρικά όργανα της ΕΕ. Ως προς το περιεχόμενο της ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα της Ουκρανίας και τον ρόλο της Ρωσίας, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι η ενότητα που επιδεικνύει η ΕΕ έχει μια «ειδική αξία» και ότι το Βερολίνο θα παλέψει για να διατηρηθεί αυτή η ενότητα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι και στο μέλλον θα διατηρηθεί η κοινή στάση των Ευρωπαίων, ακόμη και στο θέμα των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.

Μια πρώτη ευκαιρία για επαφές προκύπτει την Πέμπτη στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Στο περιθώριο της θα υπάρξει συνάντηση του νέου υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Γερμανό ομόλογο του, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου Κορυφής η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον ομόλογο της, Αλέξη Τσίπρα.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή