Τι γράφουν το Channel 4, η Monde και η WSJ για την Ελλάδα

Τι γράφουν το Channel 4, η lemonde και η WSJ για την Ελλάδα
archive

Channel 4

Τσίπρας: Η αντιστροφή του δόγματος του σοκ

Έτσι περιγράφει ο απεσταλμένος του βρετανικού Channel 4, Paul Mason, τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Σύριζα. Δηλαδή την επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν άδικα από το δημόσιο, την αύξηση του κατώτατου μισθού και το φλερτ με τη Ρωσία.

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το Βερολίνο παρακολουθούν έκπληκτοι την Ελλάδα», γράφει ο Μέισον. Για να συμπληρώσει, ότι οι περισσότεροι αναλυτές αιφνιδιάστηκαν, γιατί περίμεναν πως ο Σύριζα θα υποχρεωνόταν σε αναδίπλωση. Η στρατηγική του Σύριζα γράφει δεν είναι η σύγκρουση για το χρέος, αλλά για την θεσμική διαχείριση του χρέους. «Η νέα ελληνική κυβέρνηση αμφισβητεί το κατά πόσο η τρόικα νομιμοποιείται να επιβάλει όρους σε μία κυρίαρχη κυβέρνηση. Ο Σύριζα και ο σύμμαχος του, το Podemos, θέλουν η νομισματική ένωση της Ευρώπης να μετατραπεί σε οικονομική ένωση. Ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο Υπουργός Οικονομικών του Σύριζα προτείνει τον αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών, ώστε να ανακεφαλαιώνονται απευθείας από την ΕΚΤ».

Le Monde

Η Γερμανία ανησυχεί με τον πειρασμό του Παρισιού να παίξει το χαρτί Τσίπρας

Από την Κυριακή, 25 Ιανουαρίου, όλοι οι δείκτες στο Βερολίνο είναι στο κόκκινο, γράφει η γαλλική εφημερίδα. H Le Monde έχει ειδική στήλη για την Ελλάδα.

Wall Street Journal

Η Ευρωζώνη ίσως αναγκαστεί να θυσιάσει την Ελλάδα για να σώσει την Ισπανία

Ο Τσίπρας κάνει ό,τι μπορεί για να βαθύνει το ρήγμα με τους πιστωτές της Ελλάδας, γράφει η Wall Street Journal. Και υποστηρίζει πως, αν και κανέναν δεν συμφέρει ένα grexit, οι Ευρωπαίοι ίσως τελικά αποφασίσουν να πάρουν αυτό το ρίσκο, φοβούμενοι ότι θα δημιουργήσουν προηγούμενο για τους Ισπανούς. Με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσουν να αναχαιτίσουν τους Podemos.

Δημοφιλή