ΔΙΕΘΝΕΣ
31/01/2015 10:38 EET | Updated 31/01/2015 10:38 EET

Ουκρανία: Πάνω από 15 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε διάστημα 24 ωρών

Anadolu Agency via Getty Images
KIEV, UKRAINE - JANUARY 30: Volunteer soldiers' battalion 'Aydar' blocking the roadway in front of the Ministry of Defense, during a protest in Kiev, Ukraine on January 30, 2015. Soldiers protest against the disbandment of their battalion. (Photo by Vladimir Shtanko/Anadolu Agency/Getty Images)

Μαίνονται οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών, όπου σε διάστημα μόλις 24 ωρών τουλάχιστον 15 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν.

Πρόκειται για έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς σε διάστημα 1 ημέρας για τον ουκρανικό στρατό από την έναρξη των συγκρούσεων πριν από 9 μήνες.

«15 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες και 30 τραυματίστηκαν σε όλη τη γραμμή του μετώπου» δήλωσε ο υπουργός άμυνας Στέπαν Πόλτορακ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε επιπλέον ότι η στρατηγικής σημασίας πόλη Ντεμπαλτσέβε, η οποία συνδέει τις πρωτεύουσες των δύο «Λαϊκών Δημοκρατιών» των φιλορώσων αυτονομιστών, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, και αποτελεί θέατρο σφοδρών μαχών, «τελεί υπό το μερικό έλεγχο των ανταρτών».

«Η δυσκολότερη κατάσταση εξελίσσεται στο Βουχλεχίρσκ όπου οι τρομοκράτες προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη και θέσεις του ουκρανικού στρατού με στόχο να προωθηθούν και να περικυκλώσουν το Ντεμπαλτσέβε» είπε ο εκπρόσωπος τύπου του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο σε μια χωριστή ανακοίνωση.

Οι αντάρτες απειλούν και τη Μαριούπολη, μια πόλη με πληθυσμό μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην νοτιοανατολική Ουκρανία στις ακτές της Θάλασσας του Αζόφ, γνωστοποίησε ο Λισένκο. Ένας διοικητής των αυτονομιστών, ο Έντουαρντ Μπασούριν, από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι οι αντάρτες έχουν «περικυκλώσει» τα ουκρανικά στρατεύματα, που αριθμούν 8000 άνδρες, στο Ντεμπαλτσέβε.

Οι ανακοινώσεις των ουκρανικών αρχών πραγματοποιούνται ενώ ενδέχεται να ξεκινήσει σήμερα ένας νέος κύκλος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στο Μινσκ μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών με τη συμμετοχή ρωσικής αντιπροσωπείας και του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) με στόχο την επίτευξη μιας νέας εκεχειρίας.