Τι θέλει ο Αλέξης Τσίπρας από Ρέντσι και Ολάντ

Τι θέλει ο Αλέξης Τσίπρας από Ρέντσι και Ολάντ
Sooc

Η εσπευσμένη αναχώρηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για το Παρίσι, στο οποίο μετέβη το Σάββατο, αντί για τη Δευτέρα, δείχνει ότι η Αθήνα “κάτι περιμένει” από τη γαλλική πρωτεύουσα. Και όχι μόνο από εκεί: Οι επισκέψεις Τσίπρα σε Κύπρο (τη Δευτέρα), Ιταλία (την Τρίτη) και Παρίσι (την Τετάρτη) συνιστούν μία μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία για τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο κύριος στόχος είναι να προκληθεί μία ρωγμή στο τείχος της λιτότητας που έχει χτίσει η Μέρκελ μέσα στην Ευρώπη.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν το περιεχόμενο της συνάντησης Μέρκελ – Ολάντ – Σουλτς στο Στρασβούργο και επιδιώκουν να αξιοποιήσουν διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν για την ασκούμενη οικονομική πολιτική στην Ε.Ε. Οι διαφορές είναι ανάμεσα σε Γερμανία και Ιταλία, αλλά πλέον και ανάμεσα σε Γερμανία και Γαλλία (τουλάχιστον ως προς τον χειρισμό της υπόθεσης). Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι η αριστερή πτέρυγα των Γάλλων σοσιαλιστών ζητά από τον Ολάντ να στηριχθεί στην εκλογή Τσίπρα για να σταματήσει η λιτότητα που οδηγεί την Γαλλία στην ύφεση και σε πρόβλημα δημόσιου χρέους.

Αυτά συζητήθηκαν εκτενώς στη σύσκεψη στο Mέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Παρασκευής, υπό την προεδρία του Αλ. Τσίπρα και τη συμμετοχή του αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη, των υπουργών του οικονομικού κύκλου Γ. Βαρουφάκη, Γ. Σταθάκη και Ευ. Τσακαλώτου, του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Σακελλαρίδη.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι μόλις τώρα άρχισε η διαπραγμάτευση και ότι έστειλαν τα μηνύματα που ήθελαν με όσα είπαν στον Ντάισελμπλουμ. «Τελούμε πλέον εν αναμονή της αντίδρασης των εταίρων και δανειστών της χώρας», λένε.

Υπογραμμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πως υπάρχει δυσφορία στον Σόιμπλε για την πρωτοβουλία και την επίσκεψη Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε επισημάνει στον πρόεδρο του Eurogroup ότι δεν έχει την εξουσιοδότηση του Eurogroup για την επίσκεψη και του είχε αντιπροτείνει να στείλει πρώτα στην Αθήνα ένα τεχνικό κλιμάκιο για συναντήσεις.

Δημοφιλή