ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοβαρά προβλήματα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις

|
Eurokinissi

Μεγάλα προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία σε όλη τη χώρα, οι σοβαρότερες καταστροφές όμως εντοπίζονται στη Δυτική Ελλάδα. Συναγερμός όμως έχει σημάνει και για τον Έβρο. Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς έχουν ενημερωθεί ότι κατεβαίνει μεγάλος όγκος υδάτων από τη Βουλγαρία

Ήπειρος- εκκενώθηκαν χωριά

Στην Ήπειρο, χωριά εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους, λόγω ανόδου της στάθμης του νερού. Οι κάτοικοι από τα χωριά Κομμένο, Λουτρό, Κεραμάτες, Νεοχώρι, Συκιές, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε γειτονικές περιοχές, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις, ενώ, σύμφωνα με το Epirus Gate, έχει εκκενωθεί και η Ακροποταμιά.

Ευρυτανία- Εκκενώθηκε το Κρίκελο

Ο νομός έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των σοβαρών βροχοπτώσεων και των κατολισθήσεων. Ένα από τα χωριά που χτυπήθηκε είναι και το Κρίκελο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει κοπεί στη μέση, από κατολίσθηση, ενώ σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό έχει κοπεί και δρόμος με αποτέλεσμα τα χωριά της περιοχής να είναι αποκλεισμένα. Οι κάτοικοι οι οποίοι είναι κυρίως ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν με αυτοκίνητα έως ένα σημείο και στη συνέχεια τους περνούσαν απέναντι με αυτοσχέδιες σκάλες στο σημείο που έχει κοπεί ο δρόμος. Αμέσως μετά τους παρέλαβαν λεωφορεία που έχει βάλει η Π.Ε. Ευρυτανίας για να τους οδηγήσουν σε ξενοδοχεία στο Καρπενήσι.

Ηγουμενίτσα

Οριακή η κατάσταση στο φράγμα της ΔΕΗ στο Ράγιο. Πλημμύρισε ο ποταμός Καλαμάς. Στη Θεσπρωτία υπάρχει έντονη ανησυχία για το εάν η άνοδος στη στάθμη της λίμνης Παμβώτιδας θα επιβάλλει το άνοιγμα του σιδερένιου θυροφράγματος στο Πέραμα, γεγονός που επιβαρύνει με επιπλέον χιλιάδες τόνους νερού την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στον Καλαμά.

Οι φωτογραφίες του epirusgate από φράγμα στο Ράγιο Θεσπρωτίας, δείχνουν το πόσο οριακά είναι τα πράγματα στο συγκεκριμένο σημείο.

''Πισίνα'' η Εγνατία Οδός

Σε πισίνα έχει μετατραπεί η Εγνατία Οδός στο νομό Κοζάνης, που παραμένει κλειστή, από νωρίς το πρωί της Κυριακής και στα δύο της ρεύματα ,στο τμήμα από Καλαμιά έως Κοίλα, -στο 200ο χιλιόμετρο-λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού, μετά την ισχυρή βροχόπτωση το βράδυ του Σαββάτου. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω της παλαιάς Eθνικής Οδού, Κοίλων – Βατερού.

Τζουμέρκα - Φόβοι για το γεφύρι της Άρτας

Μετά την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, εκφράζονται φόβοι και για το γεφύρι της Άρτας, καθώς το νερό έχει φτάσει στις καμάρες υποστήριξης. Ωστόσο, μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει σε όλο τον δήμο Νικολάου Σκουφά, στις υποδομές, στις καλλιέργειες και στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Πρέβεζα

Σοβαρές ζημιές έχει προκαλέσει ο μεγάλος όγκος των υδάτων στην περιοχή Καναλακίου της Πρέβεζας, καθώς και στον Κάμπο του Φαναρίου, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Αχέροντα. Η ίδια εικόνα, επικρατεί και στη Θεσπρωτία στον κάμπο των Φιλιατών, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά. Οι κάτοικοι, που βρίσκονται σε απόγνωση, μιλούν για πρωτοφανείς πλημμύρες.

Άρτα - Άνοιξε το φράγμα

Από τις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής άνοιξε το φράγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό στο Πουρνάρι της 'Αρτας και αποφορτίζεται ελεγχόμενα από τον υδάτινο όγκο, με κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Γιάννενα

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί πλέον και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Σεισμόπληκτα, Βοτανικός, Μπάφρα, Πεδινή, Κατσικά, είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί με ιδιαίτερη ένταση.Μάλιστα στα Σεισμόπληκτα, το Βοτανικό και την Κατσικά έχουν πλημμυρίσει και υπόγεια σπιτιών.

Όπως αναφέρεται στο Epirus Gate, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης πλημμύρισαν επιχειρήσεις, βιοτεχνίες και βιομηχανικές μονάδες που βρίσκονται στο ύψος της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Άθηνών (στην είσοδο της πόλης) και προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές σε δρόμους και υποδομές.

Σπερχειός

Παράλληλα, λόγω υπερχείλισης υδάτων του ποταμού Σπερχειού, διακόπηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Λαμίας - Γοργοποτάμου (θέση Φραντζομύλου) και στην επαρχιακή οδό σιδηροδρομικού σταθμού Λιανοκλαδίου - Κωσταλεξίου. Η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά από την Παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας - Αθηνών μέσω Επαρχιακής οδού Μοσχοχωρίου - Γοργοποτάμου. Επίσης, λόγω πτώσης γέφυρας στο χωριό Περιβόλι, από τις 10:30 το πρωί της Κυριακής διεκόπη η συγκοινωνία από Περιβόλι Σπερχιάδας προς τα χωριά Κολοκυθιά- Μάρμαρα- Αργύρια- Ανατολή.

Ροδόπη

Στη Ροδόπη, λόγω υπερχείλισης των υδάτων, διακόπηκε η κυκλοφορία στις υδάτινες διαβάσεις Ποντικόρεμα, Λίσσος, Εβρίνος, Ιάσιο, Αεροκορυφή, Διώνη, Ιμέρου, Σκαλώματος, Δοκού, Κάλχα, Γρατίνη και Ηφαίστου, ενώ στην Ορεστιάδα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Πάλλης -Πενταλόφου λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων.

Κιλκίς

Στο Κιλκίς, λόγω υπερχείλισης των υδάτων του Γαλλικού ποταμού, διακόπηκε η κυκλοφορία στις ισόπεδες διαβάσεις: Επ. Ο. 'Ανω Ποταμιάς - Κάτω Ποταμιάς, Επ. Ο. Αργυρουπόλεως - Σεβαστού, Επ. Ο. Μανδρών - Γαλλικού.

Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς. Παράλληλα, εξαιτίας υπερχείλισης ποταμού διακόπηκε η κυκλοφορία για όλα τα οχήματα στην ισόπεδη διάβαση παραποτάμου Γαλλικού ποταμού επί της επαρχιακής οδού Ακροποταμιάς - Μελάνθιου-Λαοδικήνου. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτηρίους οδούς, αλλά δεν υπάρχουν αποκλεισμένοι οικισμοί.

Επίσης, διεκόπη η κυκλοφορία στην Παλαιά Εθνική Οδό Πολυκάστρου Θεσσαλονίκης, από το Λιμνότοπο (διασταύρωση κολιός), έως τη διασταύρωση Αξιοχωρίου εξαιτίας υπερκάλυψης οδοστρώματος από όμβρια ύδατα και λάσπη. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήρια επαρχιακή οδό Αξιοχωρίου Πολυκάστρου, μέσω των οικισμών Αξιοχωρίου και 'Ασπρου.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα θα παραμείνει κλειστή η διάβαση Ξηρόμερου στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου - Φαναρίου, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

Στην Καστοριά, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 26ο έως 28ο χλμ, λόγω χιονόπτωσης και ισχυρών ανέμων, που μεταφέρουν όγκους χιονιού στο οδόστρωμα.

Στα Τρίκαλα, λόγω υπερχείλισης του Πηνειού στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κλοκοτού και Φαρκαδόνας, του δήμου Φαρκαδόνας Τρικάλων αγροτική περιοχή καλλιεργήσιμης και μη έκτασης, πενήντα περίπου στρεμμάτων, αλλά και τμήμα της επαρχιακής οδού Κλοκοτού Τρικάλων - Μαραθέας Καρδίτσας κατακλύστηκαν με νερά με αποτέλεσμα η κυκλοφορία στην Επ. οδό Κλοκοτού Τρικάλων - Μαραθέας Καρδίτσας (ύψους γέφυρας Κλοκοτού )να μην είναι εφικτή.

Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τη προστασία των διερχομένων ατόμων και οχημάτων από το σημείο. Η στάθμη των υδάτων είναι ανοδική.

Επιπλέον, στις τοπικές κοινότητες Αγράφων - Επινιανών, Τριδέντρου και Βριγγιανών του δήμου Αγράφων, Δομνίστας και Στάβλων του δήμου Καρπενησίου και στις τοπικές κοινότητες του πρώην δήμου Προυσού(Προυσός, Καστανιά, Τόρνος, Ασπρόπυργος) και του πρώην δήμου Φούρνας, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω βλάβης.

Στην Αχαΐα, περίπου στις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής, λόγω κατολίσθησης χωμάτινου όγκου, πραγματοποιήθηκε εκκένωση οκτώ σπιτιών, του χωριού Πλάκα Κλειτορίας του Δήμου Καλαβρύτων, ενώ στο σημείο παραμένει ένας κάτοικος προκειμένου, διασώσει τα περιουσιακά του στοιχεία. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.

Η πορθμειακή γραμμή Ρίου - Αντιρρίου είναι κλειστή λόγω ισχυρών ανεμών στη περιοχή, όπως και η πορθμειακή γραμμή Ζακύνθου - Κυλλήνης.

Τέλος, σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου Πέλλας, Ημαθίας, Φλώρινας, Καστοριάς, Αχαΐας και Αιτωλίας, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)