Ομπάμα: «Ναι» στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αλλά υπό συνθήκες ανάπτυξης

Ομπάμα: «Ναι» στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αλλά υπό συνθήκες ανάπτυξης

Την εκτίμηση ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστούν, αλλά υπό συνθήκες ανάπτυξης, εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα σε δηλώσεις του στο CNN.

«Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκείμενου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρεη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματα τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων» επεσήμανε ο ίδιος.

«Νομίζω ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά από αλλαγές» είπε ο αμερικανός πρόεδρος ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι: «Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε το πολίτικο σύστημα».

Επιπλέον, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε: «Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη», ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι αυτό απαιτεί συμβιβασμούς και από τιcς δύο πλευρές. Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι θα είναι καλό και για την Γερμανία να παραμείνει η Ελλάδα στην ζώνη του ευρώ.

Ο αμερικανός πρόεδρος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην φοροδιαφυγή που επικρατεί στη χώρα μας, λέγοντας ότι ακόμα και τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα εμφανίζεται αδύναμη στο να συλλέξει όλους τους προβλεπόμενους φόρους.

Κλείνοντας, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε: «Γενικά, όμως, με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη. Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε πολλές απ' αυτές τις χώρες. Αλλά, απ' αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις τη δημοσιονομική σταθερότητα, είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο».

Δημοφιλή