LIFE

Zeus+Δione: Όταν η ελληνική μυθολογία γίνεται μόδα και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο

Η Μαρέβα Grabowski και η Δήμητρα Κολοτούρα
Η Μαρέβα Grabowski και η Δήμητρα Κολοτούρα

Με ένα όνομα εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία η Μαρέβα Grabowski και η Δήμητρα Κολοτούρα, εμπνεύστριες του Zeus+Δione, έχουν βάλει σκοπό να κάνουν τον Δία και την Διώνη, γνωστούς σε όλο τον κόσμο μέσα από τις δημιουργίες τους.

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε το Zeus+Δione;

Η απόφαση να ξεκινήσουμε το Zeus+Δione ήταν μια αυθόρμητη, ρομαντική αντίδραση στα γεγονότα των ημερών της κρίσης. Ξεκινήσαμε στην μέση μιας πολύ δύσκολης περιόδου για την χώρα μας, πριν από τρία χρόνια, με σκοπό να αναδείξουμε στοιχεία της κληρονομιάς μας μέσα από την μόδα που τόσο μας ενδιέφερε αναδεικνύοντας συγχρόνως ξεχασμένες τεχνικές.

Πώς προέκυψε το όνομα;

Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα ελληνικό προϊόν με ποιότητα και αφαιρετική διάθεση, σύγχρονο το οποίο θα απευθύνεται στη σύγχρονη γυναίκα. Το όνομα δεν θα μπορούσε να ήταν κάτι άλλο παρά ελληνικό. Η κουλτούρα μας είναι γεμάτη από ιστορίες και μύθους. Επομένως επιλέξαμε ένα όνομα που θα ήταν από μόνο του μια ιστορία, συγκεκριμένα μια μικρή ιστορία αγάπης. Ο Δίας και η Διώνη θεωρούνται οι γονείς της Αφροδίτης,του πιο όμορφου και πιο επιθυμητού πλάσματος στην αρχαιότητα κι εμείς με την σειρά μας σαν γονείς του brand επιθυμούμε οι δικές μας δημιουργίες να θεωρούνται όμορφες και επιθυμητές.

Τι υλικά χρησιμοποιείτε;

Είμαστε ένα ελληνικό brand και προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε πρώτη ύλη από την χώρα μας, όπου μπορούμε να την βρούμε. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούμε μετάξι από το Σουφλί μιας και εκεί υπάρχει η υποδομή και η θέληση για παραγωγή. Επίσης, εκεί παρασκευάζεται ένα από τα καλύτερα μετάξια στον κόσμο. Είμαστε περήφανοι για το μετάξι μας και προσπαθούμε να το προωθούμε σ’ όλο τον κόσμο. Επίσης, για το δέρμα χρησιμοποιούμε ελληνικά βυρσοδεψεία και φυσικά ελληνικά χέρια στην παραγωγή και δημιουργία των ενδυμάτων και παπουτσιών. Ψάχνουμε την τεχνογνωσία από έμπειρους τεχνίτες και όσο περνάει ο καιρός ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερους.

Ποια είναι η φιλοσοφία σας;

Η φιλοσοφία της Zeus+Δione είναι πολύ ξεκάθαρη και εκφράζεται σαν ένα life-style brand που αναδεικνύει την ελληνικότητα με μια σύγχρονη ματιά. Μέσα από την δημιουργία αφηγούμαστε ιστορίες… Οι μπλούζες, οι φούστες και γενικότερα αυτά που προτείνουμε έχουν τέτοιες αναφορές που ξεπερνούν την οποιοδήποτε τάση, γίνονται μια ιστορία και στοχεύουν στο συναίσθημα. Η έμπνευση προέρχεται από την πλούσια κληρονομιά μας και την παράδοση χωρίς να γίνεται φολκλόρ, αλλά αντιθέτως παρουσιάζει μια μοντέρνα διάσταση, μια αφαιρετική τάση που απευθύνεται στις γυναίκες σε διεθνή επίπεδο. Τα ρούχα, τα κοσμήματα, τα παπούτσια, τα αξεσουάρ ακόμα και τα μικροέπιπλα και τα αντικείμενα για το γραφείο σκοπό έχουν να προτείνουν έναν τρόπο ζωής απλό αλλά και συγχρόνως ποιοτικό. Αυτός ο τρόπος ζωής λοιπόν, είναι και αυτό που μας διαφοροποιεί.

Τι μπορούμε να κρατήσουμε από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και να το ενσωματώσουμε στην Ελλάδα του 2015;

Μπορούμε να πάρουμε στοιχεία απ’ όλες τις εποχές που έχουμε διανύσει ως λαός και μας έχουν κάνει υπερήφανους. Από την αρχαιότητα συγκεκριμένα, οφείλουμε και πρέπει να ταυτιστούμε με την απλότητα σ’ ‘ολα τα επίπεδα της ζωής.

Υπάρχει αγοραστικό κοινό εκτός Ελλάδας;

Ξεκινήσαμε με την διάθεση να απευθυνθούμε μόνο στο εξωτερικό και γι' αυτό το λόγο όλες οι προσπάθειες και βήματα που κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε έχουν αυτόν τον προσανατολισμό. Φυσικά και υπάρχει αγοραστικό κοινό για την ιδέα μας σε όλο τον κόσμο. Οι πρώτες μας συνεργασίες ήταν με το matchesfashion.com και τα καταστήματα Matches στο Λονδίνο καθώς και το Amarees στην California. Τα Αραβικά Εμιράτα μας στήριξαν από την αρχή, η Σεούλ, το Μιλάνο, το Παρίσι κα. Στην συνέχεια προστέθηκε και η συνεργασία μας με το Net-A-Porter για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι.

Το Grecian chic είναι αγαπητό στο κοινό του εξωτερικού;

Η ελληνικότητα έχει εμπνεύσει όλους τους σχεδιαστές σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις μεγάλες εκδηλώσεις όπως στα Oscars βλέπουμε αναφορές στο Grecian chic. Από τον Christian Dior και τον Oscar De la Renta μέχρι τον Armani και τον Valentino. Πρόσφατα στην έκθεση του Dries Van Noten στο «Les Arts Decoratifs» παρουσιάστηκαν οι εμπνεύσεις του, στις οποίες υπήρχε η στολή της Σαρακατσάνισας. Νομίζω το Greek chic είναι πιο επίκαιρο από ποτέ!

Τι λείπει από την Ελληνική μόδα κατά τη γνώμη σας;

Στο παρελθόν, νομίζουμε, ειδικά την τελευταία 15ετια, είχαμε μια έντονη «ξενομανία» και οι Έλληνες δημιουργοί προσπάθησαν να «αντιγράψουν» τάσεις μόδας από τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό. Παρόλαυτά, στην εποχή της κρίσης υπήρξε μια εσωτερικότητα, ένας προσωπικός επαναπροσδιορισμός και ανάγκη για αυθεντικότητα. Αυτός ήταν ο λόγος που έκανε πολλούς να κοιτάξουν γύρω τους και να εκφράσουν την δημιουργικότητα τους με τα υλικά που είχαν κοντά τους. Έτσι βλέπουμε πολλούς Έλληνες σχεδιαστές να κάνουν αυτή τη στιγμή θαύματα στον χώρο της μόδας.

Πού μπορεί να βρει κανείς τα Zeus+Δione;

Στην Αθήνα υπάρχουν στο Attica, στο Golden Hall, στο Detroit στην Κηφισιά, στην Bettina στο Κολωνάκι, σε πολλά νησιά και στα μαγαζιά των ξενοδοχείων τους όπως AmanZoe, Daios Cove, Belvedere, Eagles Pallace κα. Επίσης, μπορείτε να βρείτε δημιουργίες Ζ+Δ σε καταστήματα σ΄ όλη την Ελλάδα όπως στην Κέρκυρα στο Mezzo Mezzo, στην Πάρο στο Angels, στην Σαντορίνη στο Ammos, στην Μύκονο στο Alchemist boutique και στο Hippie chic, στην Σκιάθο στο Kalokairi Store, στην Κρήτη στο Tsigaloglou κα. Στο εξωτερικό μπορείτε να βρείτε τις δημιουργίες μας στο Μιλάνο, στην Μόνζα, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στην Βαρκελώνη, στην Κωνσταντινούπολη, στην Σεούλ, στο Τόκυο, στο Ρυάντ, στην Καλιφόρνια, στη Νέα Υόρκη κα. Διαδικτυακά, στο net-a-porter, στο matchesfashion, στο Aesthet και στο Koolfly.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΡΑΣΑΓΑΚΗ