Βαρουφάκης στους FT: Ανταλλαγή και όχι διαγραφή χρέους

Δηλώσεις Βαρουφάκη στους FT: Ανταλλαγή και όχι διαγραφή χρέους
AP Photo/Petros Giannakouris
AP Photo/Petros Giannakouris
ASSOCIATED PRESS

Δημοσίευμα των Financial Times το βράδυ της Δευτέρας, κάνει λόγο για το νέο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομία, επικαλούμενο δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη. Με τίτλο «Η Ελλάδα αποκαλύπτει το σχέδιό της για τη διαγραφή χρέους» αναφέρει ότι η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει ένα «μενού ανταλλαγής χρέους» με δύο ειδών ομόλογα: ένα με ρήτρα ανάπτυξης και ένα χωρίς ημερομηνία λήξης.

Σύμφωνα με τους FT η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπό τη μορφή έξυπνης διαχείρισης του χρέους (smart debt engineering). Στόχος της ιδέας αυτής που φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι, αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι η αποφυγή των όρων «κούρεμα» χρέους, όρων οι οποίοι είναι πολιτικά μη αποδεκτοί σε Γερμανία και άλλες πιστώτριες χώρες αφού ακούγεται ως ζημία στους φορολογούμενους.

Τα ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης θα αφορούν - σύμφωνα με την ιδέα- την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη και θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης. Τα ομόλογα χωρίς ημερομηνία λήξης (perpetual bonds), θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα ελληνικά που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

«Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι είναι πως συνδυάζουμε πρωτογενή πλεονάσματα με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα», είπε ο κ. Βαρουφάκης στους FT. «Θα έλεγα, βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε την χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μια παραμορφωμένη παρά μια μεταμορφωμένη Ελλάδα».

Διευκρινιστική δήλωση

Αργότερα, με διευκρινιστική του δήλωση, o Γιάνης Βαρουφάκης επισημαίνει:

«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε.

Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».

Τσακαλώτος: Έχουμε πολλές ιδέες για το χρέος

Ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρα στο MEGA, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το χρέος με πολλές ιδέες και διαφορετικές προτάσεις.

Από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι για το χρέος επιδιώκει διαγραφή, ρήτρα ανάπτυξης και επενδυτικό πρόγραμμα. Επεσήμανε παράλληλα ότι και η επιμήκυνση που έχει προταθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις «είναι στην ουσία κούρεμα». «Θα πάμε στο τραπέζι με αυτή την πρόταση και θα εξηγήσουμε διάφορους συνδυασμούς από αυτούς τους τρεις πυλώνες που θα δημιουργήσουν στην Ελλάδα δυνατότητα για ανάπτυξη και άλλο τρόπο εξόδου (σ.σ. από την κρίση)» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο ίδιος επισήμανε πως το χρέος δεν είναι ένα πράγμα, αφού η χώρα χρωστάει σε διάφορους με διαφορετική μορφή, για να προσθέσει πως μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές λύσεις για διάφορα «κομμάτια» του χρέους.

Δημοφιλή