Η κυβέρνηση αναζητά συμμάχους σε Ευρώπη και ΗΠΑ για τον τερματισμό της λιτότητας

Η κυβέρνηση αναζητά συμμάχους σε Ευρώπη και ΗΠΑ για τον τερματισμό της λιτότητας
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis (L) shakes hands with his French counterpart Michel Sapin after a press conference following their meeting at the French Finance Ministry in Paris on February 1, 2015. Varoufakis is on a two-days visit to Paris to launch the Greek new anti-austerity government's search for EU allies. AFP PHOTO / JACQUES DEMARTHON (Photo credit should read JACQUES DEMARTHON/AFP/Getty Images)
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis (L) shakes hands with his French counterpart Michel Sapin after a press conference following their meeting at the French Finance Ministry in Paris on February 1, 2015. Varoufakis is on a two-days visit to Paris to launch the Greek new anti-austerity government's search for EU allies. AFP PHOTO / JACQUES DEMARTHON (Photo credit should read JACQUES DEMARTHON/AFP/Getty Images)
JACQUES DEMARTHON via Getty Images

Τους συμμάχους της στην Ευρώπη, αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ψάχνει η ελληνική κυβέρνηση, προσπαθώντας να βρει στήριγμα στην προσπάθεια της να σταματήσει τις πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα.

Οι επαφές που είχε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατάφεραν να αλλάξουν το κλίμα ρήξης με τους εταίρους, το οποίο προκλήθηκε μετά την γεμάτη ένταση συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες το κλίμα “εμπλοκής”, το οποίο προκάλεσε φόβους σχετικά με την αντίδραση του Βερολίνου και των Βρυξελλών, εξελίχθηκε σε κλίμα ευφορίας, με πηγές της Ελληνικής κυβέρνησης να αναφέρουν ότι “στο Παρίσι ξεκινήσαμε την διαπραγμάτευση και το πρώτο δείγμα είναι ιδιαίτερα θετικό”.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός στην προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να έχει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να παρουσιάσει τις προτάσεις της, ενώ δήλωσε ότι θα κάνει ότι μπορεί ώστε οι επόμενες ημέρες να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμες, με στόχο η Ελλάδα να προετοιμάσει τα εργαλεία και να σχεδιάσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν χαρακτηριστικά ότι “έχει αρχίσει πλέον στην Ευρώπη να δημιουργείται ένα μέτωπο κατά της λιτότητας και τις επόμενες ημέρες θα φανεί ακόμα περισσότερο”.

Πλέον το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνει την προσοχή του στα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης. Όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες στόχος είναι να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία με τους εταίρους, η οποία θα αντικαταστήσει το μνημόνιο, ενώ παράλληλα θα ικανοποιεί τον όρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ύπαρξη προγράμματος ώστε να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες.

Στόχος είναι η πολιτική συμφωνία να καταστήσει περιττό το αίτημα για τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και ταυτόχρονα να σημάνει το τέλος του μνημονίου. Ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται το ραντεβού του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό το ραντεβού θα συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης για τις μελλοντικές κινήσεις, αλλά και το χρονοδιάγραμμα για το επόμενο διάστημα.

Το τέλος της τρόικας

Συνεργάτες του προέδρου της Κομισιόν έλεγαν χαρακτηριστικά ότι “με τον Γιουνκέρ πρόεδρο η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από το ευρώ”, δείχνοντας τη διάθεση των Ευρωπαίων να βοηθήσουν την Ελλάδα στην προσπάθεια της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δημοσίευμα της γερμανικής ιστοσελίδας Handelsblatt επικαλείται κύκλους της ΕΕ και αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιθυμεί την κατάργηση της τρόικας για την Ελλάδα, τονίζοντας μάλιστα ότι «πρέπει άμεσα να βρεθεί μία εναλλακτική λύση».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η πιο ήπια στάση της ελληνικής πλευράς τις τελευταίες ημέρες οδήγησε τον Γιούνκερ σε αυτή την απόφαση, τονίζοντας ότι η κατάργηση της τρόικας είναι ένα από τα βασικά αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο ρόλος της Lazard

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα ετοιμάζει και τις προτάσεις της για την ελάφρυνση του χρέους, έχοντας πλέον ως σύμβουλο την γαλλική εταιρία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Lazard.

Ενδεικτικό είναι ότι λίγες ώρες πριν το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώσει τη συνεργασία με τον γαλλικό όμιλο, ο αντιπρόεδρος της Lazard στην Ευρώπη και βασικός μέτοχος της εφημερίδας Le Monde, Ματιέ Πιγκάς, υποστήριξε σε συνέντευξη του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό BFM Business πως το ελληνικό χρέος που διακρατούν οι πιστωτές που ανήκουν στον επίσημο τομέα θα πρέπει να μειωθεί κατά 50%.

Η Lazard παρείχε υπηρεσίες χρηματοοικονομικού συμβούλου του Ελληνικού Δημοσίου στην διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων του 2012 (PSI). Σημαντικός ήταν η συμβολή της γαλλοαμερικανικής τράπεζας και στις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) το διάστημα 2011-2012. Ακόμη έχει εμπλακεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ήδη από το 2010, αλλά και στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ως σύμβουλος του ΤΧΣ.

Δημοφιλή