Κυπριακό, ΑΟΖ και οικονομία στην ατζέντα της επίσκεψης Τσίπρα στη Λευκωσία

Κυπριακό, ΑΟΖ και οικονομία στην ατζέντα της επίσκεψης Τσίπρα στη Λευκωσία
Φωτογραφία Αρχείου
Φωτογραφία Αρχείου
eurokinissi

Το δικό του στίγμα και σ' ότι αφορά την Κύπρο αναμένεται να δώσει ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο, που αποτελεί- ως είθισται- και το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός έφθασε νωρίς το πρωί, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και τον υποδέχθηκε ο υπουργός Ιωάννης Κασουλίδης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση αρχικά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Από το πρόγραμμα της 24ωρης επίσκεψης ξεχωρίζει η συνάντηση με ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και Επικρατείας Ν. Παππάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και θέματα οικονομίας.

Πέραν του συμβολισμού της, η επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί συμπίπτει με τη συγκυρία των αρνητικών εξελίξεων στο Κυπριακό.

Η επίσκεψη, σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές, γίνεται με φόντο «τη μίνι διπλωματική κρίση που προκάλεσε το βράδυ της περασμένης Τρίτης, η πληροφορία ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη πράξη εξωτερικής πολιτικής απείλησε ακόμη και με βέτο στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για το κείμενο συμπερασμάτων στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για το Ουκρανικό». Αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, «προκάλεσε προβληματισμό στη Λευκωσία, η οποία παρά τις ίδιες ενστάσεις, κινήθηκε πολύ πιο διακριτικά, χωρίς να προκαλέσει».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Λευκωσία δεν αναμένει μεταβολή του δόγματος «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται» και εκτιμά ότι η πολιτική του Αλέξη Τσίπρα είναι συμβατή με την επίσημη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως εκφράζεται με την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Τσίπρας, αμέσως μετά το προεδρικό θα επισκεφθεί τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου θα γίνει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου, παρουσία του υπουργού 'Αμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη. Ακολούθως θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

Στη συνέχεια, θα αναχωρήσει για τη Βουλή των Αντιπροσώπων για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη. Ομήρου και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις, με τον τέως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και με ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές ΜΚΟ.

Στις 20:00 ο κ. Τσίπρας θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Το πρωί της Τρίτης ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για να καταθέσει στεφάνι. Θα επισκεφθεί επίσης, και το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ). Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει αύριο το μεσημέρι με προορισμό την Ρώμη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή