Τσίπρας: Πυλώνες σταθερότητας Ελλάδα και Κύπρος. Σεβασμός και όχι απειλές από την Τουρκία

Τσίπρας: Πυλώνες σταθερότητας Ελλάδα και Κύπρος. Σεβασμός και όχι απειλές από την Τουρκία

Καλοί οι οικονομολόγοι, αλλά στηριζόμενοι μόνο σε αυτούς θα οδηγήσουμε την Ευρώπη στην καταστροφή, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, παρά την οικονομική κρίση, και αυτό θα έπρεπε να γίνει αντιληπτό, ενώ κάλεσε για επιστροφή της σύνεσης και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνησή του έχει διάθεση ριζοσπαστικών αλλαγών, αλλά δεν είναι κυβέρνηση που θα κάνει βήματα στον αέρα, χωρίς να μελετήσει τι θα επιφέρουν κάποιες επιλογές. «Πιστεύω ότι ριζοσπαστικό είναι αυτό που μπορεί να δώσει ασφάλεια, προοπτική και συνέχεια» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τα τρομολαγνικά σενάρια αποτελούν παρελθόν και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί την ανάγκη για μια στροφή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναφερθείς στην τρόικα είπε πως η αντικατάστασή της είναι ώριμη και αναγκαία εξέλιξη ενώ, μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη με τους εταίρους, είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε νέα φάση διαπραγμάτευσης, η οποία γίνεται με όρους ισοτιμίας μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός από πλευράς της Τουρκίας προς την αρχή της καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο και όχι απειλές. Αναφέρθηκε στις προκλήσεις με την παρουσία του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας λόγο για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και υπονομεύει τις αναγκαίες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το Κυπριακό τη Λυδία Λίθο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την εδραίωση ειρήνης και σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και δεσμεύτηκε πως η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις κυπριακές προσπάθειες για δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ανέφερε ακόμα, ότι μια λύση που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα επιτρέπει τη συνεργασία όλων, θα απελευθερώσει θετικές δυνάμεις και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για όλους.

Ερωτηθείς για το αν έχουν υπάρξει συζητήσεις για δάνειο από τη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε έντονη διαβούλευση με τους εταίρους και όσους έχουν δανείσει τη χώρα, τονίζοντας ότι η χώρα έχει υποχρέωση προς αυτούς, οπότε δεν υπάρχει άλλη σκέψη στο τραπέζι.

Από πλευράς του, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Κύπρο και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον κ. Τσίπρα, προσθέτοντας ότι η επίσκεψή του αποδεικνύει το ενδιαφέρον και τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας. Κατά τη σημερινή συνάντηση, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, επαναβεβαιώθηκε ότι στρατηγικός στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού με μια λύση που θα βασίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα για το σύνολο των νόμιμων κατοίκων της χώρας. Επίσης ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία σε θέματα συντονισμού για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ για να αρχίσει εκ νέου ουσιαστικός διάλογος.

O Kύπριος πρόεδρος τόνισε ότι είναι αυτονόητο πως οι υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ ανήκουν στο κράτος και ότι μετά τη λύση, τα έσοδα από την εκμετάλλευση θα είναι προς όφελος του συνόλου των νομίμων κατοίκων της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες διαπιστώθηκε πως κοινή ήταν η θέση πως, με τη συνεργασία άλλων κρατών, επιδίωξη της Κύπρου και της Ελλάδας θα είναι μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα έχει σαν στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως συμφωνήθηκε ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή των αναγκαίων για την κάθε χώρα μεταρρυθμιστικών πολιτικών και κατέληξε λέγοντας ότι αποφασίστηκε η καθιέρωση ενός συνεχούς διαλόγου για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων για αντιμετώπιση των διεθνών και ευρωπαϊκών προκλήσεων.

Δημοφιλή