Οι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ

Οι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ
trophygeek/Flickr

Πόσοι από εσάς ξυπνάτε καθημερινά λαχταρώντας μια κούπα καφέ για να ξεκινήσετε τη μέρα σας ή δεν μπορείτε να δουλέψετε εάν δεν πιείτε έστω και μία γουλιά από τον μυρωδάτο καφέ; Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, μπορείτε να απολαμβάνετε χωρίς ενοχές το αγαπημένο σας ρόφημα, αφού ο καφές έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Η Εύη Κρεμμύδα, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος μιλάει στην HuffPost Greece για τα οφέλη του καφέ.

Αρχικά, η περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη είναι υπεύθυνη για την ήπια διέγερση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος μετά την κατανάλωσή του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η συγκέντρωση , η προσοχή και η βραχυπρόθεσμη μνήμη, δίνοντας την αίσθηση ότι μας «ξυπνά» και μας τονώνει. Η ίδια ουσία (καφεΐνη) είναι αυτή που φαίνεται να μας προσδίδει μια αίσθηση ευχαρίστησης και ευεξίας και να μειώνει το άγχος που κατακλύζει την καθημερινότητά μας.

Η πλούσια περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά είναι ένας ακόμη λόγος που καθιστά τον καφέ «φίλο» του οργανισμού και του σώματος . Κι αυτό γιατί, όπως γνωρίζουμε, τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό μας από τις επιβλαβείς ρίζες που του «επιτίθενται» καθημερινά και τον γερνούν. Επιπρόσθετα, η συμβολή του καφέ στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού είναι ζωτικής σημασίας για αυτόν, μιας και το νερό επιδρά σε πολλές λειτουργίες των συστημάτων που τον απαρτίζουν.

Ο καφές και στη διατροφή ακόμα, αν δεν περιέχει ζάχαρη, γάλα και άλλα πρόσθετα δεν προσδίδει καθόλου θερμίδες και «προφυλάσσει» από το τσιμπολόγημα μειώνοντας ελαφρά την όρεξη και προσθέτοντας γεύση στην καθημερινότητα μας. Τέλος, έρευνες τον θέλουν να προκαλεί μια ήπια αύξηση του μεταβολισμού μετά την κατανάλωσή του.

Φροντίζοντας να έχουμε πάντα μέτρο στη διατροφή μας, δεν ξεπερνούμε την κατανάλωση του καφέ σε περισσότερο από 200-300mg καφεΐνης ημερησίως, ποσότητα που μεταφράζεται σε 2-3 φλιτζάνια καφέ φίλτρου, 4 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ ή 6 φλιτζανάκια μονού ελληνικού.