ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/02/2015 16:00 EET

Πληροφορίες για έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στις 11 Φεβρουαρίου

Eurokinissi

Έκτακτο Eurogroup σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 11 Φεβρουρίου ενώ η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών ήταν προγραμματισμένη για τις 16 του μήνα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται «πιθανότατα» να συναντηθούν την Τετάρτη 11η Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, την παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να καταλήξουν σε μια κοινή θέση όσον αφορά το αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει μια ελάφρυνση του χρέους της, όπως δήλωσε πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις που διεξάγονται για το θέμα.

Η έκτακτη σύγκληση του Eurogroup είναι «πολύ πιθανή», αλλά αναμένεται προηγουμένως η σύνοδος του Euro Working Group την Πέμπτη, στο οποίο γίνονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ανέφερε η ίδια πηγή, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου θα είναι η πρώτη μετά τις δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας με τις οποίες ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέστησε σαφές ότι σχεδιάζει να βάλει «πάνω στο τραπέζι ιδέες» προς συζήτηση με τους ομολόγους του.

Η έκτακτη σύνοδος θα δώσει την ευκαιρία στην ευρωζώνη να αποσαφηνίσει τη θέση της όσον αφορά την Ελλάδα, η νέα κυβέρνηση της οποίας θέλει να μειωθεί το τεράστιο χρέος της (πάνω από 175% του ΑΕΠ), αλλά και να δοθεί τέλος στις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες κατίσχυσαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους. Οι χώρες που αντιδρούν στις αλλαγές που προωθεί η Ελλάδα είναι η Γερμανία, η Φινλανδία, οι χώρες της Βαλτικής, η Ολλανδία, αλλά και η Πορτογαλία και η Ισπανία.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με τρόπο πολύ ρεαλιστικό. Υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, κέρδισε (τις εκλογές), έχει προτάσεις πολύ διαφορετικές (από τις δικές μας), είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει διαπραγμάτευση», σχολίασε σήμερα, Τρίτη, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως «αυτό θα πάρει λίγο χρόνο».