ΕΙΔΗΣΕΙΣ
03/02/2015 05:27 EET | Updated 03/02/2015 05:28 EET

Σαμαράς: Μετά το σκληρό ροκ ο Τσίπρας επιστρέφει στην κανονικότητα

Bloomberg via Getty Images
Antonis Samaras, Greece's prime minister, acknowledges his supporters as he makes statements at Zappeion hall in Athens, Greece, on Sunday, Jan. 25, 2015. Greek voters go to the polls today in a general election that will decide whether Europe's most-indebted country sticks to the economic-overhaul program set out by its troika of official creditors or tries to chart its own course. Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg via Getty Images

Το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να αποτελέσει την αφετηρία της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να δίνει το στίγμα και να αποκαλύπτει τις προθέσεις του.

Η λογική του "βλέποντας και κάνοντας" που ακολουθήθηκε έως σήμερα λόγω του ορυμαγδού συναντήσεων κυβερνητικών στελεχών αλλά και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στο εξωτερικό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δώσει τη θέση της σε μια σκληρή κριτική που θα συνοψίζεται στη λογική της "μετεκλογικής αλλαγής στάσης" από όσα έλεγε προεκλογικά για το κούρεμα του χρέους ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος - σύμφωνα με τη Συγγρού - μπροστά στους σκληρούς της Ευρώπης προσαρμόζεται και αλλάζει ακόμα και φρασεολογία.

"Από το σκληρό ροκ και τις συνεχόμενες υποσχέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην ...κανονικότητα" ήταν η χαρακτηριστική φράση στενού συνεργάτη του κ.Σαμαρά, γα να περιγράψει την αυτοσυγκράτηση της νέας κυβέρνησης μετά την φουλ επίθεση σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

 

Άλλωστε, την ερχόμενη Πέμπτη στη ΝΔ θα έχουν και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα έχει πετύχει και τι όχι η κυβέρνηση, αφού θα χουν ολοκληρωθεί η συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με Ρέντσι, Γιούνκερ και Ολάντ και θα έχουν φανεί και οι πραγματικές προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στα αιτήματα της ελληνικής πλευράς.

Από τη άλλη πλευρά στη ΝΔ εμφανίζονται ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού στην παρούσα φάση αν βγουν επισήμως πιο επιθετικοί κινδυνεύουν να χαρακτηρισθούν ως "υπερασπιστές της τρόικας" ειδικά όταν γνωρίζουν ότι τρέχει ακόμα η δίμηνη παράταση που έχει εξασφαλίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και τελειώνει στο τέλος Φεβρουαρίου.

Για τον Αντώνη Σαμαρά πάντως οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που ξεκινούν το Σάββατο και ολοκληρώνονται τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, θα αποτελέσουν την καλύτερη ευκαιρία για να απαντήσει για πρώτη φορά τόσο στον Αλέξη Τσίπρα, όσο κυρίως και στο εσωτερικό του κόμματος του, σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό τους μετά την εκλογική ήττα.