Αλέξης Τσίπρας σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους: Να αποσυρθεί το Μπαρμπαρός για να αποκατασταθεί η ηρεμία

Αλέξης Τσίπρας σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους: Να αποσυρθεί το Μπαρμπαρός για να αποκατασταθεί η ηρεμία
HuffPost γρεεψε

Σαφές μήνυμα ότι στηρίζεται στην κοινωνία των πολιτών έδωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Άλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση του με εκπροσώπους ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι, όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και ο Γεώργιος Λόρδος. Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, χαρακτήρισε τη συνάντηση «μεγάλης πολιτικής σημασίας». Έδωσε, είπε, μηνύματα συνεργασίας και συμφιλίωσης για το κοινό μέλλον, για μια Κύπρο ειρηνική, ομόσπονδη, χωρίς ξένα στρατεύματα και εποίκους.

Ο κ. Γεώργιος Λόρδος δήλωσε ότι ο 'Ελληνας πρωθυπουργός θεωρεί πολύ σημαντικές τις διάφορες ενέργειες για τη λύση του Κυπριακού, από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. «Του είπαμε ότι έχουμε μεγάλες προσδοκίες από τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι προσβλέπουμε σε αυτόν» ανέφερε.

Ο Αλ. Τσίπρας, που συναντήθηκε και με εκπροσώπους προσφυγικών σωματείων και την Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνουμένων, έστειλε σαφή μηνύματα στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία κάλεσε να αναλάβουν πρωτοβουλίες για απόσυρση του «Μπαρμπαρός», ενώ απέρριψε κατηγορηματικά τετραμερή διάσκεψη, που να εξισώνει την Ελλάδα με την Τουρκία.

Στην αντιφώνησή του, στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε πως η παρουσία του στην Κύπρο συμβολίζει την ανάγκη να υπάρξει, ύστερα από 40 χρόνια, ουσιαστική προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα.

Αυτή τη διεθνή προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε, πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού,ενώ επισήμανε πως «δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη λύση του Κυπριακού με στρατεύματα κατοχής και τρίτους εγγυητές».

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε ότι ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός, «βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα μιας πολύ δύσκολης κρίσης, η οποία είχε καταλυτική επίδραση στη νεώτερη γενιά» και εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησής του για στενότερη συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, κάνοντας αναφορά σε σημαντικούς τομείς, όπως η ενέργεια και η μεταναστευτική πολιτική, αλλά και στο πλεονέκτημα των δύο χωρών ως εδάφη σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές, προς πάσα κατεύθυνση, ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί τις όποιες πιέσεις για επάνοδο σε διάλογο, κάτω από απειλές ή εκβιασμούς, προκειμένου να επιβληθεί λύση στο Κυπριακό, που θα την υπαγορεύει η στρατιωτική ισχύς.

Προσφωνώντας τον πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, διεμήνυσε για άλλη μια φορά ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στο κράτος και τα οφέλη από την αξιοποίησή του θα καρπούται, μετά τη λύση, το σύνολο των κατοίκων της Κύπρου και συνεπώς και οι Τουρκοκύπριοι. Τόνισε ότι, τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων κατοχυρώνονται μέσα από τη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ, βάσει της οποίας η κεντρική κυβέρνηση θα έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης του φυσικού πλούτου, αλλά και από τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ερογλου, που αφορούν την κατανομή των εσόδων από το φυσικό πλούτο.

Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας, θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, θα επισκεφθεί την Ελληνική Δύναμη Κύπρου(ΕΛΔΥΚ) και το μεσημέρι θα αναχωρήσει για τη Ρώμη.

Δημοφιλή