Aντικαρκινική διατροφή: Τροφές- «ασπίδα» κατά του καρκίνου

Aντικαρκινική διατροφή: Τροφές- «ασπίδα» κατά του καρκίνου
shutterstock

Η αξία της διατροφής μας στην προαγωγή και προάσπιση της υγείας μας είναι αδιαμφισβήτητη και η συμβολή της στην προστασία από πλήθος ασθενειών ακλόνητη! Μία από αυτές τις ασθένειες, είναι και ο καρκίνος, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες. Η Εύη Κρεμμύδα, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, εξηγεί ποιες τροφές μπορούν να γίνουν ασπίδα κατά του καρκίνου.

Στην Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε κάτω από την ασπίδα που μας παρέχει η μεσογειακή διατροφή μέσα από όλα εκείνα τα ευεργετικά τρόφιμα που απλόχερα μας δίνει η γη της. Και τι πιο χαρακτηριστικό για τη μεσογειακή διατροφή από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο; Για μια ακόμη φορά κάνει την εμφάνισή του, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε, την κύρια αντιοξειδωτική λιποδιαλυτή βιταμίνη.

Φρούτα και λαχανικά εποχής συστήνονται σε 5 μερίδες ημερησίως και για πολλούς λόγους. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες των τροφών αυτών συμβάλλουν στην προστασία του γενετικού υλικού, αποτελώντας με αυτόν τον τρόπο ισχυρό αμυντικό μηχανισμό κατά της δράσης των διαφόρων καρκινογόνων ουσιών.

Πιο συγκεκριμένα , η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο , μια ουσία που φαίνεται να σχετίζεται με την προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου ενώ το κρεμμύδι και το σκόρδο, εκτός από τη γεύση που προσθέτουν στα φαγητά μας, είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, που θεωρείται ότι αναστέλλουν συγκεκριμένες μορφές καρκίνου. Επιπρόσθετα, θεαματική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου παρατηρείται σε ανθρώπους με διατροφή πλούσια σε σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, λόγω των φυτοχημικών ενώσεων που περιέχουν.

Τα φρούτα έχουν πάντα την τιμητική τους όταν μιλούμε για ευεργετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου, μιας και προσφέρουν τις τόσο ζωτικές βιταμίνες που ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να συνθέσει από μόνος του. Το μεσογειακό έδαφος δίνει ζωή στα εσπεριδοειδή κι αυτά με τη σειρά τους δίνουν σε εμάς πολλές βιταμίνες, ανάμεσα στις οποίες κυριότερη είναι η βιταμίνη C. Οι φράουλες και ορισμένες ποικιλίες μούρων είναι επίσης γνωστά για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες , εφόσον καταναλώνονται στην εποχή τους.

Ακόμη, τα Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα πλούσιες πηγές των οποίων είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως σαρδέλα, σκουμπρί, σολομός, και οι ξηροί καρποί κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος όταν αναφερόμαστε σε ευεργετικές, για την ανθρώπινη υγεία, ουσίες. Η συμπληρωματικότητα της δίαιτας με Ω-3 οξέα φαίνεται να μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη ενός υπάρχοντα καρκίνου, αλλά και να συμβάλει στην πρόληψη ή την επιβράδυνση μεταστάσεων.

Πέρα από τις στερεές τροφές, όμως, και ροφήματα όπως το κακάο και το τσάι, που είναι πλούσια σε κατεχίνες, αλλά και το κόκκινο κρασί, που είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, συνδράμουν κι αυτά με τη σειρά τους στην άμυνα του οργανισμού κατά του καρκίνου.

Η μεσογειακή διατροφή αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά «φάρμακο» της φύσης, που αγαπά τον άνθρωπο και τον θωρακίζει όσο μπορεί απέναντι σε οτιδήποτε προσπαθεί να τον βλάψει.