Εκδηλώσεις μνήμης για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, από την Ισραηλίτικη Κοινότητα Αθηνών

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, από την Ισραηλίτικη Κοινότητα Αθηνών
Ισραηλιτική Κοινότητας Αθηνών

Φέτος συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατοπέδου του Άουσβιτς από το Σοβιετικό Στρατό και η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, συνδιοργάνωσαν τις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στην Αθήνα, την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015.

Στο Άουσβιτς εκτοπίστηκαν και θανατώθηκαν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι και συνολικά 1.110.000 Εβραίοι της Ευρώπης. Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία στην Ελλάδα και τέθηκε υπό την αιγίδα της Προεδρίας του Ηνωμένου Βασιλείου στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 700 άτομα και τίμησαν με την παρουσία τους, Υπουργοί, Βουλευτές, Πρέσβεις ξένων χωρών, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι Κομμάτων, της Εκκλησίας, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανισμών. Το θέμα της φετινής εκδήλωσης ήταν «Ολοκαύτωμα 70 χρόνια μετά: Από τη Μαρτυρία στην Παιδεία» και στο πλαίσιο αυτό προβλήθηκαν αποσπάσματα έρευνας που επιμελήθηκε η δημοσιογράφος της Καθημερινής, κα. Μαργαρίτα Πουρνάρα, για την εκπαίδευση στα Ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια, γύρω από το θέμα του Ολοκαυτώματος.

Κεντρική Ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας και Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κα. Χριστίνα Κουλούρη. Στο βήμα ανέβηκε και η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, κ. John Kittmer, με την ιδιότητα του εκπροσώπου της προεδρεύουσας χώρας της Διεθνούς Συμμαχίας για την Μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών κ. Μίνος Μωυσής και κ. Ζοζέφ Μιζάν, η Πρέσβης του Ισραήλ κα. Ιρίτ Μπεν Άμπα και ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Μωυσής Κωνσταντίνης. Ο επιζήσας Όμηρος του Άουσβιτς με αριθμό 182641, κ. Ισαάκ Μιζάν, συγκινημένος ο ίδιος αλλά και συγκινώντας όλους τους παρόντες, ζήτησε από Πολιτικούς και Εκπαιδευτικούς να δώσουν τη μάχη κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού.

Τέλος η παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου, παρουσίασε το τραγούδι «Σε ένα Βαγόνι η Μνήμη» που γράφτηκε ειδικά για τη εκδήλωση, σε στίχους Γιάννη Κωβαίου και Μουσική Σπύρου Λάμπρου.

Το πρωί της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στην Αθήνα από εκπροσώπους της Κυβέρνησης, της Βουλής, των Κομμάτων, των Ενόπλων Δυνάμεων, Πρέσβεων, εκπροσώπων της Περιφέρειας, του Δήμου, Αντιστασιακών οργανώσεων, Ομήρων των Στρατοπέδων, Ισραηλιτικών Κοινοτήτων και Εβραϊκών οργανώσεων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ιστορικό της Ημέρας Μνήμης Η Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, καθιερώθηκε στη χώρα μας το 2004 μετά από ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Ως ημέρα μνήμης ορίστηκε η 27η Ιανουαρίου, ημέρα που απελευθερώθηκε από τα Σοβιετικά στρατεύματα το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης Auschwitz – Birkenau, αποκαλύπτοντας την τραγικότητα και το μέγεθος της ναζιστικής θηριωδίας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2005 με το 60/7 ψήφισμά της, καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος.