ΕΙΔΗΣΕΙΣ
04/02/2015 09:54 EET | Updated 04/02/2015 09:57 EET

Γιούνκερ σε Τσίπρα: Θα συνδράμω να βρεθεί λύση

ASSOCIATED PRESS
European Commission President Jean-Claude Juncker, right, welcomes Greece's Prime Minister Alexis Tsipras upon his arrival at the European Commission headquarters in Brussels Wednesday, Feb. 4, 2015. Tsiparis is on a one day trip to Brussels to meet with EU leaders. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Χρόνο, και όχι τελεσίγραφα, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, αποκομίζοντας την θετική διάθεση του προέδρου της Κομισιόν. Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζεται μετά και την συνάντηση με τον Γιούνκερ ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός πως όλοι οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχονται να συνομιλήσουν με την Ελλάδα και συνειδητοποιούν ότι χρειάζεται χρόνος για διαβούλευση, χωρίς να βάζουν τελεσίγραφα.

Επισημαίνουν ότι στις συνομιλίες δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην «τρόικα», η παραμικρή αναφορά στη συνέχιση του προηγούμενου προγράμματος και η παραμικρή αναφορά στη συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής.

«Είμαι στη διάθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης», φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνοντας πως θέλει να βοηθήσει και να συνδράμει στην εξεύρεση μίας κοινής συμφωνίας. Βεβαίως σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές οι οποίες πρέπει να γεφυρωθούν, αλλά αντιλαμβάνεται την πολιτική διάσταση του ζητήματος και είναι υποχρεωμένος να μιλήσει με όλες τις πλευρές ώστε να υπάρχει συμφωνία.

Το κλίμα της συνάντησης χαρακτηρίζεται ως πολύ καλό – και αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι ο Γιούνκερ χαμογελώντας έπιασε τον Αλέξη Τσίπρα από το χέρι και τον οδήγησε στο γραφείο του.

Ο πρωθυπουργός μετέφερε τις προτάσεις της κυβέρνησης για την συμφωνία-γέφυρα που θα διασφαλίζει μία μεταβατική περίοδο, η οποία να δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Σκοπός αυτής της συμφωνίας-γέφυρα είναι να δοθεί πίστωση χρόνου ώστε να διαμορφωθεί από κοινού ένα τετραετές σχέδιο για την περίοδο 2015-2018.

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιμένει σε ένα λάθος που εντείνει τον φαύλο κύκλο ύφεσης-χρέους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα η συμφωνία θα περιλαμβάνει,

1) Ένα ριζοσπαστικό Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων σε τομείς που είναι κρίσιμοι όπως: την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.

2) Δημοσιονομική εξισορρόπηση, απορρίπτοντας όμως τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% ΑΕΠ που καθιστούν την ελληνική οικονομία όμηρο. Μία παγίδα ύφεσης και δημόσιου χρέους και συνθλίβουν την ελληνική κοινωνία. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες της Ε.Ε., όμως δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να επιβάλει τέτοιας έκτασης λιτότητα.

Διαβάστε επίσης:

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Σουλτς

Αισιόδοξος δηλώνει ο Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση με τον Ντράγκι