ΕΙΔΗΣΕΙΣ
05/02/2015 06:13 EET | Updated 05/02/2015 07:28 EET

«Η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει σκοπό να εκβιάσει κανέναν αλλά και δεν πρόκειται να εκβιαστεί», λέει η κυβέρνηση

ASSOCIATED PRESS
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras poses for the photographers after taking a secular oath at the Presidential Palace in Athens, Monday, Jan. 26, 2015. Radical left leader Alexis Tsipras has been sworn in as Greece's new prime minister, becoming the youngest man to hold the post in 150 years. The 40-year-old broke with tradition and took a secular oath rather than the Greek Orthodox religious ceremony with which prime ministers are usually sworn in. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

«Πράξη πολιτικής πίεσης για την ταχεία σύναψη συμφωνίας» χαρακτηρίζουν σήμερα κυβερνητικές πηγές την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει από τις 11 Φεβρουαρίου να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, και επικαλούνται το πρακτορείο Bloomberg που σημειώνει ότι «η κίνηση της ΕΚΤ θα έχει πολύ μικρές επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες».

Το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο, τονίζουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι η ρευστότητα και χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών είναι απολύτως διασφαλισμένες από τον μηχανισμό του ELA και προσθέτουν ότι η δυνατότητα εκταμίευσης από τον ELA αυξήθηκε κατά 10 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι είναι προσηλωμένη στην ανεύρεση λύσης που θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους Ευρωπαίους εταίρους. Μια τέτοια λύση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, μπορεί να προέλθει μόνο από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ, καθώς και της ανάγκης για τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και επανεκκίνηση της οικονομίας της.

Καταλήγοντας οι ίδιες κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι η κυβέρνηση εγγυάται στον ελληνικό λαό ότι θα εξασφαλίσει τόσο την οικονομική όσο και την κοινωνική σταθερότητα. Και είναι αποφασισμένη να τιμήσει τη νωπή λαϊκή εντολή. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει σκοπό να εκβιάσει κανέναν αλλά και δεν πρόκειται να εκβιαστεί.

Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει την κοινοβουλευτική ομάδα του Σύριζα για τα αποτελέσματα των ταξιδιών του σε Λευκωσία, Ρώμη, Βρυξέλλες και Παρίσι, αλλά και τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση ενώπιον της απόφασης της ΕΚΤ,

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα μεταδοθεί ζωντανά από τη Νέριτ.

Στις 3.00 θα ξεκινήσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο όπου θα συζητηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις.