Μόνο το 1.1% των λέξεων της Βίβλου έχουν ειπωθεί από γυναίκες

Μόνο το 1.1% των λέξεων της Βίβλου έχουν ειπωθεί από γυναίκες
Francesco Cura via Getty Images

Υπάρχουν 93 γυναίκες που μιλούν στην Βίβλο, εκ των οποίων οι 49 κατονομάζονται. Οι γυναίκες αυτές έχουν πει συνολικά 14.056 λέξεις από αυτές που είναι γραμμένες στην Βίβλο και αποτελούν, περίπου, το 1,1% των συνολικών λέξεων.

Αυτά τα ευρήματα έγιναν από την Ιερέα Λίντσεϊ Χάρντλιν Φρήμαν, της Επισκοπιανής Εκκλησίας που αφιέρωσε τρία χρόνια για να μετρήσει όλα τα λόγια γυναικών που αναφέρονται στην Βίβλο. Με τη βοήθεια άλλων τριών γυναικών από την εκκλησία, όπως και τη βοήθεια από πολλά στιλό, υπογραμμιστικά και σημειώσεις η Φρήμαν ξεκοκάλισε την νεότερη έκδοση της Βίβλου.

«Ήθελα να ξέρω τι είπαν πραγματικά οι γυναίκες στην Βίβλο», είπε η Φρήμαν στην The Huffington Post, «και έμεινα έκπληκτη που δεν το είχε κάνει κανείς έως τώρα».

Οι γυναίκες συναντιόνταν στο υπόγειο της Εκκλησίας στην Μινεσότα, όπου η Φρήμαν, ήταν Εφημέριος την εποχή που ξεκίνησαν αυτό το εγχείρημα. Προσπάθησαν να αναγνωρίσουν κάθε γυναίκα που έκανε την εμφάνισή της στην Βίβλο, πόσες λέξεις είπες και ποιος ήταν ο ρόλος της γενικά. Οι προσπάθειές τους κατέληξαν στην συγγραφή του βιβλίου «Bible Women: All Their Words and Why They Matter», που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2014.

Μερικές από τις γυναίκες της Βίβλου είναι γνωστές, όπως η μητέρα του Χριστού, Μαρία που συνολικά λέει 191 λέξεις, η Μαρία Μαγδαληνή λέει 61 λέξεις, ενώ η Σάρα, η γυναίκα του Αβραάμ, 141 λέξεις. Πολλοί από τους γυναικείους χαρακτήρες της Βίβλου, έχουν υποστεί «τραυματικές εμπειρίες», όπως αναφέρει η Φρήμαν με αποτέλεσμα να χάσουν την φωνή τους μέσα στους αιώνες.

Η Φρήμαν είναι επίσης η συγγραφέας του βιβλίου «The Scarlet Cord: Conversations With God's Chosen Women» που αναλύει τις ιστορίες των 12 γυναικών στη Βίβλο.

Η Φρήμαν έχει αφιερώσει ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου της σε κάθε βιβλίο της Βίβλου και τα κεφάλαια είναι χωρισμένα ανάλογα με την κάθε γυναίκα που αναφέρεται στο βιβλίο.

Διαβάζοντας και αναλύοντας τις αφηγήσεις των γυναικών, έδωσε ζωή στις ιστορίες τους, αναφέρει η Φρήμαν, και την βοήθησε να ξεκινήσει να τις αντιμετωπίζει ως «γείτονες» που έχουν να προσφέρουν την σοφία τους.

«Θεωρώ ότι έχουν πολλά να μοιραστούν με εμάς σχετικά με το τι σημαίνει να πιστεύει κάποιος και να έχει πίστη», αναφέρει.

Και συμπληρώνει. «Μέσα από αυτή τη διαδικασία έχουμε μεταμορφωθεί. Έχουμε κλάψει και έχουμε γελάσει με αυτές τις ιστορίες, ενώ η πίστη μας έχει γίνει πιο ισχυρή»

Αυτό το άρθρο/blog βασίστηκε στο κείμενο This Is How Many Words Are Spoken By Women In The Bible που δημοσιεύτηκε στην Huffington Post Αμερικής.

Δημοφιλή