Άμστερνταμ: Ο Δήμος θέλει να κάνει τις ιερόδουλες συνιδιοκτήτριες στους οίκους ανοχής

Άμστερνταμ: Ο Δήμος θέλει να κάνει τις ιερόδουλες συνιδιοκτήτριες στους οίκους ανοχής
AP Photo/Peter Dejong, File
AP Photo/Peter Dejong, File
ASSOCIATED PRESS

Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο δήμος του Άμστερνταμ, που αναζητά έναν ιδιώτη επενδυτή για θα αγοράσει πέντε κτίρια στην καρδιά της ζώνης όπου εργάζονται οι ιερόδουλες με απώτερο στόχο να προσφέρει στις εργαζόμενες της βιομηχανίας του σεξ τη δυνατότητα συλλογικής εργασίας στις δικές τους επιχειρήσεις.

Επί του παρόντος, οι πόρνες στην Ολλανδική πόλη εργάζονται ατομικά, ενοικιάζοντας τα παράθυρα στα οποία στέκονται σε κοινή θέα για να προσελκύσουν υποψήφιους πελάτες, από τους ιδιοκτήτες των οίκων ανοχής Αλλά αυτό το σύστημα αφήνει τις γυναίκες εκτεθειμένες και ευάλωτες σε σωματέμπορους και εγκληματικά στοιχεία.

Οι δημοτικές αρχές του Άμστερνταμ ελπίζουν ότι με την κολεκτιβοποίηση του χώρου εργασίας των ιερόδουλων οι εργαζόμενες στη βιομηχανία του σεξ θα είναι πιο ασφαλείς καθώς θα μπορούν να εργαστούν συλλογικά σε μια επιχείρηση η οποία θα διοικείται από τις ίδιες. Το HVO-Querido ένα ίδρυμα εκμάθησης των εργαζομένων στις επιχειρηματικές δεξιότητες, θα βοηθήσει τις ιερόδουλες να διοικήσουν οι ίδιες την επιχείρησή τους.

«Ψάχνουμε για ένα τρίτο επενδυτή, έναν επιχειρηματία, για να αγοράσει αυτά τα κτίρια και να τα παραχωρήσει στις πόρνες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιδρύματος Γιάσπερ Κάρμαν, προσθέτοντας σε περίπτωση που δεν βρεθεί κανένας επενδυτής η δημοτική αρχή της πόλης θα μπορούσε να εξετάσει η ίδια την μίσθωση των κτιρίων. «Οι εργαζόμενες του σεξ θέλουν και το έχουν πει» κατά τον Γιάσπερ Κράμαν. «Και αυτό θα φέρει έσοδα για λογαριασμό τρίτων», προσθέτει.

Τα πέντε κτίρια, που θα αγοραστούν από τον επενδυτή και κατόπιν θα νοικιαστούν στις ιερόδουλες βρίσκονται στην περιοχή με τα «κόκκινα φανάρια» η οποία προσελκύει πολλούς τουρίστες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτή η κίνηση θα προσφέρει 19 χώρους εργασίας για περίπου 50 γυναίκες.

Δημοφιλή