ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/02/2015 12:08 EET | Updated 05/02/2015 18:12 EET

Έτοιμη να χορηγήσει δάνεια 60 δισ. στις ελληνικές τράπεζες φέρεται η ΕΚΤ

Bloomberg via Getty Images
A euro sign sculpture stands in front of the former European Central Bank (ECB) headquarters in Frankfurt, Germany, on Wednesday, Jan. 28, 2015. Economic sentiment in the euro area rose for the first time in three months after the European Central Bank committed to spend at least 1.1 trillion ($1.3 trillion) euros on fueling growth and inflation. Photographer: Martin Leissl/Bloomberg via Getty Images

Έτοιμη να προχωρήσει σε χορήγηση δανείων ύψους έως 60 δισ. ευρώ στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα φέρεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τραπεζική πηγή, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η δήλωση για το ύψος του ποσού επιβεβαιώνει μια πληροφορία της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αποφάσισε την Τετάρτη να κλείσει για τις ελληνικές τράπεζες τον έναν από τους διαύλους χρηματοδότησης που διέθεταν, αλλά διατήρησε σε ισχύ τη διαδικασία που τους επιτρέπει να αντλούν επείγουσα χρηματοδότηση από την ΤτΕ.

Παράλληλα, ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, δήλωσε ότι εάν η Αθήνα συμφωνήσει εκ νέου σε ένα πρόγραμμα στήριξης με τους διεθνείς πιστωτές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να δεχθεί πάλι ελληνικά ομόλογα.

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο και η Αθήνα βρίσκονται και «επίσημα» σε πλήρη διάσταση, μετά και την ολοκλήρωση της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν «πράξη πολιτικής πίεσης για την ταχεία σύναψη συμφωνίας» την απόφαση της ΕΚΤ και επικαλούνται το πρακτορείο Bloomberg που σημειώνει ότι «η κίνηση της ΕΚΤ θα έχει πολύ μικρές επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες».

Τζιάνι Πιτέλα: Η απόφαση της ΕΚΤ δεν πρέπει να έχει καμία επίδραση στις διαπραγματεύσεις

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να πάψει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα σε αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση δεν πρέπει να έχει καμία επίδραση στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιανι Πιτέλα.

Υπό το φως της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να πάψει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, ο Τζ. Πιτέλα τονίζει ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, και όχι πλέον η τρόικα, πρέπει να διασφαλίσουν ευελιξία για την ελληνική κυβέρνηση για την ανάκαμψη της οικονομίας, έτσι ώστε να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες.

 

Καταλήγοντας ο Ιταλός πρόεδρος αναφέρει τα εξής: «Pacta sunt servanda (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) είναι μια γενική αρχή ισχύει και για την νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να είναι ανοικτή για την επαναδιαπραγμάτευση, ιδίως την επέκταση των όρων του σχεδίου διάσωσης του».

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)