Νοβότνι: Η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει να αγοράζει ξανά χρέος, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία

Νοβότνι: Η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει να αγοράζει ξανά χρέος, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία
Φωτογραφία Αρχείου
Φωτογραφία Αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Εάν η Αθήνα συμφωνήσει εκ νέου σε ένα πρόγραμμα στήριξης με τους διεθνείς πιστωτές, η ΕΚΤ μπορεί να δεχθεί πάλι ελληνικά ομόλογα, με αντάλλαγμα χρηματοδότηση, φέρεται να δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αποφάσισε την Τετάρτη να πάψει να δέχεται ελληνικό χρέος. Ο Νοβότνι δήλωσε σε συνέντευξή του στον ιστότοπο nzz.at πως η κίνηση αυτή της ΕΚΤ ευθυγραμμίζεται με τους κανονισμούς της και δεν αποτελεί ειδική κύρωση για την Ελλάδα.

«Μια εναλλακτική επιλογή θα ήταν να εξαρτηθεί το μέτρο από το αποτέλεσμα μελλοντικών πολιτικών διαπραγματεύσεων, αλλά αυτό ήταν ακριβώς που δεν ήθελε το Συμβούλιο», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αν κατά την πορεία των διαπραγματεύσεων φθάσουμε σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, τότε φυσικά θα είναι και πάλι δυνατή η αγορά ελληνικού χρέους, όμως εμείς δεν συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις».

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο και η Αθήνα βρίσκονται και «επίσημα» σε πλήρη διάσταση, μετά και την ολοκλήρωση της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν «πράξη πολιτικής πίεσης για την ταχεία σύναψη συμφωνίας» την απόφαση της ΕΚΤ και επικαλούνται το πρακτορείο Bloomberg που σημειώνει ότι «η κίνηση της ΕΚΤ θα έχει πολύ μικρές επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες».

(Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή