Κατρούγκαλος: Μισές αλήθειες έλεγε ο Μητσοτάκης. Μόλις 1.065 απολυμένοι του δημοσίου δεν μισθοδοτούνται

Κατρούγκαλος: Μισές αλήθειες έλεγε ο Μητσοτάκης. Μόλις 1.065 απολυμένοι του δημοσίου δεν μισθοδοτούνται
Sooc

Θα επιστρέψουν όλοι οι απολυμένοι, όχι μόνο όσοι δικαιωθούν από τα δικαστήρια, ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υποστήριξε πως αντίθετα με όσα ακούγονται, η επιβάρυνση των ταμείων του κράτους θα είναι πολύ μικρή και ούτως ή άλλως θα συμψηφιστεί με ήδη προβλεπόμενες δαπάνες προσωπικού- προσλήψεων»..

Ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στο TOC υποστήριξε ότι η προηγούμενη ηγεσία κορόιδευε τον κόσμο με τα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των απολύσεων και πως στην πραγματικότητα, οι απολυμένοι που έχουν σταματήσει να μισθοδοτούνται πλέον από το δημόσιο ανέρχονται σε μόλις 1.065: «Το κόστος μισθοδοσίας των περισσότερων από αυτούς, ήδη, καταβάλλεται γιατί έχουν παραμείνει στη θέση τους λόγω δικαστικών αποφάσεων ή επειδή εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και τους καταβάλλεται ένα τμήμα των αποδοχών τους».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν συμπεριέλαβε τους 900 περίπου απολυμένους της ΕΡΤ που αρνήθηκαν να πάνε στη Νερίτ. Επιβεβαιώνει πάντως το ρεπορτάζ της HuffPost Greece «Τι κέρδισε το δημόσιο από τις απολύσεις και πόσοι τελικά θα επαναπροσληφθούν».

Κατρούγκαλος: Η προηγούμενη κυβέρνηση είπε μισές αλήθειες

«Η προηγούμενη κυβέρνηση συγκρούστηκε με τη δημόσια διοίκηση για να φύγουν στην πραγματικότητα 1.500 άνθρωποι» τόνισε διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός των απολύσεων που είχε ανακοινώσει ο προκάτοχός του, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν ήταν ο πραγματικός.

«Εχω μπροστά μου το απόρρητο έγγραφο το οποίο ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει στην Τρόικα, αλλά δεν θέλω να το προσωποποιήσω σε εκείνον. Σύμφωνα με το έγγραφο που έθεσε υπόψη μου η υπηρεσία, με χαρακτηριστικό εμπιστευτικότητας προς την τρόικα, και το οποίο είναι στα αγγλικά, μιλάει για 3.565 πραγματικές απολύσεις και αναφέρει ότι εκκρεμούν λόγω νομικών δικαστικών ενεργειών άλλοι αριθμοί. Εδινε στο τέλος ένα νούμερο συνολικό 9.543 στο οποίο άθροιζε τις πειθαρχικές απολύσεις, όλες τις εκκρεμότητες που υπήρχαν είτε ήταν στο ΑΣΕΠ είτε ήταν στα δικαστήρια και τους 3.500 ανθρώπους που σας είπα. Επομένως, ουσιαστικά δεν παραποιούσε τα στοιχεία, δεν έδινε στοιχεία τα οποία δεν ήταν ακριβή, αλλά δημιουργούσε μια εικόνα ότι 9.500 είναι οι άνθρωποι που έφυγαν από το δημόσιο, ενώ στην πραγματικότητα είχαν φύγει λίγοι».

Δεν θα συνεχίσουμε τον φαύλο κύκλο του κομματικού κράτους

Ο αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρθηκε και στις αλλαγές των προϊσταμένων του δημοσίου που είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθαιρώντας στελέχη που είχαν επιλεγεί από υπηρεσιακά συμβούλια, σύμφωνα με το νόμο Ραγκούσηκαι αντικαθιστώντας τους με άλλους που επιλέχθηκαν με κριτήριο την υπογραφή του εκάστοτε οικείου Υπουργού. Για το θέμα έχουν γίνει πολλές προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια.

Δεν θα συνεχίσουμε τον φαύλο κύκλο του πελατειακού κράτους για να βάλουμε τους δικούς μας, δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος. Αντίθετα προανήγγειλε νέο νόμο για την επιλογή προϊσταμένων που θα κατατεθεί σε 3 μήνες.

«Για πρώτη φορά ο απερχόμενος υπουργός παραμέρισε γενικούς διευθυντές που είχαν επιλεγεί από υπηρεσιακά συμβούλια και έβαλε γενικούς διευθυντές της επιλογής του, εγώ δεν θα πειράξω κανέναν από αυτούς. Ακριβώς γιατί αν αποκαθιστούσα τώρα την προφανή αδικία, θα έδινα την εντύπωση ότι εγώ προσπαθώ να βολέψω το δικό μου παιδί. Σε ένα τρίμηνο όμως, όταν θα έχω το νέο σύστημα επιλογής, εκεί θα λήξει η θητεία όλων των προϊστάμενων και θα επανεγκριθούν με βάση το αντικειμενικό, δίκαιο σύστημα».

Δημοφιλή