Η επιχείρηση της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα σύμφωνα με το βούλευμα

Η επιχείρηση της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα σύμφωνα με το βούλευμα
Sooc

Στελέχη της Χρυσής Αυγής που "πρωταγωνίστησαν" στις εγκληματικές δράσεις της, εμφανίζονται ότι είναι 48 συνολικά κατηγορούμενοι, οι οποίοι θα καθίσουν στο «σκαμνί» για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, που ξεπερνά της 1100 σελίδες, περιγράφονται αναλυτικά οι σχέσεις των κατηγορούμενων ως στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης με γνωστές επιθέσεις, χαρακτηριστικότερη όλων είναι η δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, η οποία αποτέλεσε την αφετηρία για να ερευνηθεί εις βάθος η υπόθεση Χρυσή Αυγή.

Ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά είναι ο Γ. Πατέλης, ο Γ. Ρουπακιάς, ο Αναστ. Πανταζής αλλά και η Θέμις Σκορδέλη, τα ονόματα των οποίων "απασχόλησαν" ιδιαίτερα λόγω της εμπλοκής τους σε σημαντικές επιθέσεις. Σύμφωνα δε, με την πλειοψηφία του δικαστικού συμβουλίου, θα δικαστούν για κακουργηματικές πράξεις, όπως για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και κατά περίσταση για ανθρωποκτονία από πρόθεση, συνέργεια σε αυτή, διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας και άλλα.

Πατέλης - Ρουπακιάς: Δολοφονία Φύσσα

Αναλυτική αναφορά γίνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, στο βράδυ που ο Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός από το χέρι του Γ. Ρουπακιά, αλλά και την εμπλοκή του "επικεφαλής του πενταμελούς συμβουλίου της ΤΟ της Νίκαιας, Γ. Πατέλη.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως ο τελευταίος «στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και αποδεχόμενος τους σκοπούς της δια της ασκήσεως καθηκόντων, συνεισφέροντας στην πραγμάτωση των δεσμευτικών στόχων της, που μεταξύ άλλων αφορούν στην υπεράσπιση της ανωτερότητας της Αριας φυλής και στην εξουδετέρωση των μη ανηκόντων σε αυτή αλλοδαπών, μεταναστών ρομά κλπ, θεωρουμένων ως υπανθρώπων αλλά και των ημεδαπών στοχοποιημένων για τις αντίθετες προς τη Χρυσή Αυγή ιδεολογικές τους πεποιθήσες, παρέσχε με πρόθεση συνδρομή στον Γ. Ρουπακιά πριν και κατά τη δολοφονία του Π. Φύσσα».

Σχετικά με το τραγικό βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου του 2012, περιγράφεται ότι ο Γ. Πατέλης ενεργοποίησε άμεσα με sms και από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, περίπου 40 άτομα, τα οποία συγκροτούσαν το Τάγμα Εφόδου της Χρυσής Αυγής της ευρύτερης περιοχής της Νίκαιας.

Η εντολή που τους δόθηκε -όπως επισημαίνεται- ήταν να μεταβούν, "πάραυτα και βάσει οργανωμένου σχεδίου" στην καφετέρια "Κοράλλι" στο Κερατσίνι, όπου βρισκόταν ο Π. Φύσσας και όπου τους ανέμεναν άλλα μέλη τη οργάνωσης. Έτσι έπραξαν, «υπακούοντας, χωρίς καμία αντίδραση ή ερώτηση για το σκοπό της κινητοποίησης και σε εκτέλεση προηγούμενης εντολής του κατηγορούμενου βουλευτή Ιω. Λαγού, ο οποίος ήταν υπεύθυνος "περιφερειάρχης" για όλες τις συνοικίες του Πειραιά».

Έξω από την καφετέρια, ο Γ. Πατέλης και άλλοι κατηγορούμενοι, κατά το δικαστικό συμβούλιο, δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για την τέλεση της δολοφονίας. Γίνεται λόγος για «κλίμα γενικότερης σύγχυσης και οχλαγωγίας, έντασης και εκφοβισμού του Παύλου Φύσσα και της ολιγομελούς παρέας του, στην οποία μετείχαν και δύο γυναίκες, με ιαχές και ύβρεις καθώς και τον ξυλοδαρμό τους από μελη του Τάγματος Εφόδου, με συνέπεια ο Παύλος Φύσσας να εγκλωβιστεί και έτσι να καταστεί ευάλωτος».

Παράλληλα, ο Γ. Πατέλης όπως και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Φύσσα, φέρονται ότι ενδυνάμωσαν και ενθάρρυναν ψυχικά τον Γ. Ρουπακιά, ο οποίος με ένα μαχαίρι και «έχοντας πλέον αποκτήσει την αίσθηση της υπεροχής έπληξε τον Π. Φύσσα αιφνιδιαστικά και απρόκλητα, επανειλημμένως στο αριστερό ημιθωράκιο, με συνέπεια να επέλθει ο θάνατός του».

Πανταζής: επιθέσεις κατά ΚΚΕ και Αιγυπτίων στο Πέραμα

Ο Αναστάσιος Πανταζής θεωρείται ο επικεφαλής της Τοπικής Οργάνωσης στο Πέραμα, και κατά το Συμβούλιο Εφετών, παρείχε οδηγίες και έδινε εντολές τόσο στα μέλη της ΤΟ όσο και στα μέλη του Τάγματος Εφόδου που λειτουργούσε υπό την αιγίδα της, ενώ ήλεγχε απολύτως τη δράση τους και ενεργούσε για την επίτευξη των εγκληματικών σκοπών της.

Η εμπλοκή του έρχεται σε δύο υποθέσεις, στην επίθεση κατά των αφισσολοκολλητών του ΚΚΕ έξω από τα ναυπηγεία "Παπίλα" στο Πέραμα, και στην επίθεση κατά τεσσάρων Αιγύπτιων αλιεργατών στο σπίτι όπου διέμεναν.

Για την πρώτη αναφέρεται ότι ο ίδιος, μαζί με άλλα 50 περίπου άτομα χτύπησε τους αφισσοκολλητές «σε διάφορα σημεία του σώματός τους, με τα χέρια και με τα πόδια, αλλά και με ρόπαλα, τσεκούρι, λοστούς στην άκρη των οποίων υπήρχαν πρόκες και βίδες, στυλάρια» και άλλα, με αποτέλεσμα τα θύματα να μεταφερθούν στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Για τη δεύτερη επίθεση που σημειώθηκε και πάλι στο Πέραμα τον Ιούνιο του 2012, καταγράφεται ότι ο Αν. Πανταζής μαζί με άλλα 20 άτομα, επιχείρησε να μπει στο σπίτι όπου διέμεναν τέσσερις Αιγύπτιοι αλιεργάτες, σπάζοντας τα ξύλινα παντζούρια και ρίχνοντας το περιεχόμενο ενός πυροσβεστηρα και τον ίδιο τον πυροσβεστήρα μέσα στο δωμάτιο όπου κοιμούνταν τρία από τα θύματα.

Αφού δεν κατάφερε να σπάσει την εξώπορτα γιατί ήταν σιδερένια, «ανέβηκε στην ταράτσα όπου κοιμόταν το τέταρτο θύμα, του επιτέθηκε αιφνιδιαστικά, με ιδιαίτερη βιαιότητα και μαζί με τους υπόλοιπους τον χτύπησε, με ξύλα και σιδερένιους λοστούς σε όλο του το σώμα, ακόμη και σε καίρια σημεία», με αποτέλεσμα να υποστεί διπλό κάταγμα της κάτω γνάθου, θλάση πνεύμονα και άλλα.

Σκορδέλη: Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στον Αγ. Παντελεήμονα

Η Θέμις Σκορδέλη έχει επίσης, την τιμητική στο παραπεμπτικό βούλευμα, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "ενόψει της ακραίας επιθετικής και εγκληματικής δραστηριότητά της, η οργάνωση "Χρυσή Αυγή" ως κόμμα, την επέλεξε και πρότεινε ως υποψήφια βουλευτή της Α' Περιφέρειας Αθηνών κατα τις βουλευτικές εκλογές του 2012".

Ανάμεσα σε άλλα, οι Εφέτες υποστηρίζουν ότι η κατηγορούμενη αναδείχθηκε ως εκ των επικεφαλής μελών του "Τάγματος Εφόδου" των περιοχών Αγίου Παντελεήμονα - Κυψέλης - Πλ. Αμερικής, το οποίο προέβαινε σε "εκκαθαριστικές επιχειρήσεις" σε βάρος κυρίως αλλοδαπών μεταναστών, υπό την καθοδήγηση του συγκατηγορούμενού της βουλευτή Ηλ. Παναγιώταρου.

Η ίδια, όπως καταγράφεται, συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση, με επιθέσεις σε βάρος καταστημάτων αλλοδαπών, ακόμα και αυτών που διέθεταν άδεια παραμονής και εργασίας, ενώ είχε και καταλογο με τις διευθύνσεις αλλοδαπών και Ρομά, προκειμένου να οργανώνονται επιθέσεις εναντίον τους.

Μάλιστα, για την ευχερέστερη και αποτελεσματικότερη πραγμάτωση των σκοπών της οργάνωσης, κατά το βούλευμα, απέκτησε σχέσεις συνεργασίας με τον υποδιευθυντή Α.Σ. (σ.σ. δεν είναι κατηγορούμενος) του Τμήματος Ασφαλείας Αγ. Παντελεήμονα, ο οποίος αφ'ενός όταν πολίτες ζητούσαν τη συνδρομή της αστυνομίας εκείνος τους παρέπεμπε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, "λόγω αδυναμίας" και δήθεν για "καλύτερη εξυπηρέτηση", αφ'ετέρου όποτε προσήγαγαν αλλοδαπούς, κρατώντας συνήθως τηλεβόα προπηλάκιζε και απειλούσε τους ίδιους και τους δικηγόρους του.

Αντίθετα, όταν κατηγορούνταν Ελληνες για αντίστοιχες ρατσιστικές επιθέσεις ασκούνταν πιέσεις ώστε οι παθόντες να αποτρέπονται από την άσκηση των δικαιωμάτων τους, υπό την απειλή είτε απέλασης είτε άλλων μέτρων.

Δημοφιλή