Σιωπηλοί κυνηγοί στα βάθη των ωκεανών: Αυτός είναι ο ρωσικός υποβρύχιος στόλος

Σιωπηλοί κυνηγοί στα βάθη των ωκεανών: Αυτός είναι ο ρωσικός υποβρύχιος στόλος

Μπορεί το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό να αποτελεί την ισχυρότερη ναυτική δύναμη στον πλανήτη, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλα ναυτικά τα οποία δεν αποτελούν υπολογίσιμες δυνάμεις. Ένα εξ αυτών είναι και το πολεμικό ναυτικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κληρονόμο του πάλαι ποτέ κραταιού Κόκκινου Στόλου, που σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ θα αναλάμβανε να «κλείσει» τον Ατλαντικό, κρατώντας τις αμερικανικές ενισχύσεις μακριά από την Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Σοβιετική Ένωση είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των υποβρυχίων, τα οποία αποτελούσαν και μεγάλο «πονοκέφαλο» για τη Δύση. Πέρα από τον τομέα των επιθετικών υποβρυχίων- κυνηγών, που αναλαμβάνουν το κυνήγι σκαφών επιφανείας ή άλλων υποβρυχίων (καθώς θεωρείται ότι ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος ενός υποβρυχίου είναι ένα άλλο υποβρύχιο) τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων αποτελούσαν ανέκαθεν τεράστιο φόβητρο: φορτωμένα με πυρηνικές κεφαλές και κρυμμένα κάτω από τα κύματα, εξασφάλιζαν είτε ένα μέσον αιφνιδιαστικού πρώτου πλήγματος, είτε εξασφάλιση «εκδίκησης»/ αντιποίνων σε περίπτωση ήττας του έθνους στο οποίο ανήκαν από πρώτο πλήγμα του αντιπάλου. Τα «boomers» θα αναλάμβαναν να δώσουν ένα συντριπτικό «δεύτερο πλήγμα», εξασφαλίζοντας ότι ο εχθρός επ'ουδενί θα έμενε αλώβητος και διατηρώντας το δόγμα της αμοιβαίας καταστροφής (MAD-mutual assured destruction).

Το infographic του Ρώσου σχεδιαστή Αντόν Εγκόροφ παρέχει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εικόνα σχετικά με τα μέσα και την ισχύ του στόλου υποβρυχίων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αν και ο ρωσικός υποβρύχιος στόλος απέχει από τα δεδομένα του Ψυχρού Πολέμου, τόσο λόγω μειωμένων πόρων σε σχέση με την εποχή της ΕΣΣΔ (κάτι που συνεπάγεται ότι έχει μείνει πίσω τεχνολογικά), ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν σχεδιάζει μαζικό εκσυγχρονισμό του, φέρνοντάς τον στη σύγχρονη εποχή και εξοπλίζοντάς τον με σύγχρονα σκάφη.

Συνοπτικά, ο ρωσικός υποβρύχιος στόλος χωρίζεται σε τρία τμήματα: τα diesel- ηλεκτροκίνητα επιθετικά υποβρύχια (όπως αυτά που έχει και το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, σχεδιασμένα για κυνήγια άλλων υποβρυχίων και σκάφη επιφανείας), πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια – κυνηγούς (ταχύτατα και με ιδιαίτερα επιθετικό προσανατολισμό, εξοπλισμένα και με πυραύλους cruise, σχεδιασμένα για να κυνηγούν και να βυθίζουν εχθρικά πολεμικά πλοία υποβρύχια, και ειδικά εχθρικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων) και πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων (αποτελούν βασικό κομμάτι της πυρηνικής αποτρεπτικής ισχύος μιας χώρας και μπορούν να καταδυθούν σε τεράστια βάθη).

Δημοφιλή