Πούτιν για Ουκρανία: Δεν σκοπεύω να επιτεθώ σε καμία χώρα

Πούτιν για Ουκρανία: Δεν σκοπεύω να επιτεθώ σε καμία χώρα
Sasha Mordovets/Getty Images
Sasha Mordovets/Getty Images
Sasha Mordovets via Getty Images

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον οποιουδήποτε, αν και μία παγκόσμια τάξη όπου ένας ηγέτης λέει στους άλλους τι μπορούν να κάνουν δεν θα ταίριαζε στη Μόσχα.

Είναι οι πρώτες δηλώσεις του κ. Πούτιν μετά τις συναντήσεις που είχε την Παρασκευή με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για την κρίση στην Ουκρανία.

«Υπάρχει ξεκάθαρα μία προσπάθεια να αναχαιτισθεί η ανάπτυξή μας με διαφορετικά μέσα. Υπάρχει μία προσπάθεια να διαταραχθεί η υπάρχουσα παγκόσμια τάξη με έναν αδιαφιλονίκητο ηγέτη που θέλει να παραμείνει τέτοιος, με τη σκέψη πως του επιτρέπονται τα πάντα, ενώ στους άλλους επιτρέπεται μόνο ό,τι επιτρέπει και μόνο προς τα συμφέροντά του», είπε ο κ. Πούτιν.

«Αυτή η παγκόσμια τάξη δεν θα ταιριάξει ποτέ στη Ρωσία. Όμως δεν πρόκειται να εξαπολύσουμε πόλεμο εναντίον οποιουδήποτε, πρόκειται να συνεργαστούμε με όλους», είπε στη διάρκεια συνάντησης με εργατικά συνδικάτα στην πόλη Σότσι, στη νότια Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι οι δυτικές κυρώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν στη Ρωσία σε αντίποινα για τον ρόλο της στην ουκρανική διένεξη δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Διαβατήρια Ρώσων στρατιωτών βρέθηκαν σε ουκρανικό έδαφος

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι η κρίση στη χώρα του δεν θα επιλυθεί εάν η Ουκρανία δεν λάβει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη από συμμάχους στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη έκκληση στη διάρκεια της διάσκεψης για την ασφάλεια η οποία διεξάγεται στο Μόναχο, ο κ. Ποροσένκο σήκωσε ψηλά κόκκινα διαβατήρια Ρώσων στρατιωτών τα οποία είπε ότι βρέθηκαν σε ουκρανικό έδαφος, λέγοντας ότι είναι «οι καλύτερες αποδείξεις» για την παρουσία ξένων στρατιωτών στη χώρα του.

«Ρωσικά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα, πολλαπλοί εκτοξευτήρες ρουκετών και πυρομαχικά αφθονούν» στα σύνορα ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, κατήγγειλε. Ρωσικά άρματα μάχης γεμάτα πυρομαχικά «σκοτώνουν τους στρατιώτες μου, σκοτώνουν Ουκρανούς αμάχους», πρόσθεσε

«Καμπανάκι» Ολάντ για την Ουκρανία

Την εκτίμηση πως οι συνομιλίες που διεξήγαγαν η Γαλλία και η Γερμανία με τη Ρωσία με στόχο να υπάρξει συμφωνία ειρήνευσης στην Ουκρανία ήταν «μία από τις τελευταίες ευκαιρίες» για να «αποφευχθεί ο πόλεμος», εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Σκέφτομαι πως είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες (...). Αν δεν καταφέρουμε να βρούμε μία βιώσιμη συμφωνία ειρήνης, γνωρίζουμε ακριβώς το σενάριο: έχει όνομα, λέγεται πόλεμος», δήλωσε ο κ. Ολάντ, επιστρέφοντας στη Γαλλία μετά τις συνομιλίες που είχε στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ δήλωσε πως η αποστολή όπλων προκειμένου να βοηθηθεί η ουκρανική κυβέρνηση να πολεμήσει τους φιλορώσους αυτονομιστές δεν θα βοηθήσει να εξευρεθεί μία λύση στην κρίση.

«Καταλαβαίνω τη δημόσια συζήτηση αλλά πιστεύω πως περισσότερα όπλα δεν θα οδηγήσουν στην πρόοδο που χρειάζεται η Ουκρανία. Αλήθεια, αμφιβάλλω γι’ αυτό», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που διεξάγεται σήμερα στο Μόναχο.

Σημειώνεται ότι οι πολύωρες συνομιλίες που είχαν την Παρασκευή οι τρεις ηγέτες χαρακτηρίστηκαν μεν «ουσιαστικές» αλλά δεν οδήγησαν σε συμφωνία.

Δημοφιλή