ΔΙΕΘΝΕΣ
07/02/2015 11:59 EET | Updated 07/02/2015 11:59 EET

Βράζει η Υεμένη: Διαδηλώσεις και βομβιστική επίθεση κατά των σιιτών Χούδι που κατέλαβαν την εξουσία

Adil es-Sharee/Anadolu Agency/Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images
Adil es-Sharee/Anadolu Agency/Getty Images

Βόμβα εξερράγη έξω από κυβερνητικό μέγαρο στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις σιίτες παραστρατιωτικοί οι οποίοι το φρουρούσαν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Η επίθεση σημειώθηκε μία ημέρα μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου και την επίσημη ανάληψη της εξουσίας από τους φιλοϊρανούς σιίτες αντάρτες Χούδι.

Στην πρώην κατοικία του πρωθυπουργού της Υεμένης, ο οποίος έχει παραιτηθεί, στο κυβερνητικό μέγαρο, διαμένει πλέον ο Μοχάμεντ Αλ Χούτι, ανώτατος αξιωματούχος της στρατιωτικής πτέρυγας του υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος, οι ένοπλοι μαχητές του οποίου έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της Υεμένης.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη, ωστόσο σουνίτες μαχητές της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) έχουν επανειλημμένα συγκρουστεί με τους Χούδι, οι οποίοι αυξάνουν συνεχώς την ισχύ τους, προκαλώντας φόβους για το ξέσπασμα ενός ολοκληρωτικού σεκταριστικού πολέμου.

Χιλιάδες διαδηλωτές, εξάλλου, συγκεντρώθηκαν σε τρεις πόλεις της κεντρικής Υεμένης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάληψη της εξουσίας από τους Χούδι. Ένοπλοι σιίτες μαχητές διέλυσαν συγκέντρωση δεκάδων ακτιβιστών κοντά στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας, πυροβολώντας στον αέρα.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα εναντίον των Χούδι, αποκαλώντας τις ενέργειές τους «πραξικόπημα» και απαίτησαν την αποχώρηση των δυνάμεών τους από τις κυριότερες πόλεις.

Οι Χούδι εισήλθαν στη Σαναά τον Σεπτέμβριο και άρχισαν να επεκτείνουν τον έλεγχό τους και σε άλλες πόλεις της νότιας και δυτικής Υεμένης. Μετά τις ανακοινώσεις της Παρασκευής, ένοπλοι Χούδι ανέλαβαν σημεία ελέγχου γύρω από σημαντικά κυβερνητικά κτήρια.

Τέσσερις Χούδι σκοτώθηκαν σε επίθεση που φέρεται να εξαπέλυσε η Αλ Κάιντα στη νότια επαρχία Αλ Μπάιντα, χθες, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις συγκρούστηκαν με μέλη φυλών και μαχητές της Αλ Κάιντα σε γειτονική περιοχή.

Συμβούλιο του Κόλπου: Πραξικόπημα η άνοδος των Χούδι στην εξουσία

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) χαρακτήρισε «πραξικόπημα» τη διάλυση του κοινοβουλίου της Υεμένης και την ανάληψη της εξουσίας από τους Χούδι, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο του Κουβέιτ.

«Αυτό το πραξικόπημα των Χούδι είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση την οποία απορρίπτουμε και η οποία είναι απαράδεκτη. Αντιβαίνει πλήρως στο πνεύμα του πλουραλισμού και της συνύπαρξης που έχει γνωρίσει η Υεμένη», φέρεται να υποστηρίζει το GCC, το οποίο αποτελείται από το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ