Καταρτίστηκαν σχέδια ανατίναξης των αναχωμάτων στον Έβρο για να σωθούν οικισμοί

Καταρτίστηκαν σχέδια ανατίναξης των αναχωμάτων στον Έβρο για να σωθούν οικισμοί

Το ενδεχόμενο να προχωρήσουν με τη βοήθεια του στρατού, σε ελεγχόμενες εκρήξεις προκειμένου να επέλθει ρήξη των αναχωμάτων και να «σωθεί» από τα ορμητικά νερά του ποταμού Εβρου ο οικισμός του Πόρου εξέτασζαν οι αρμόδις αρχές κατά τη διάρκεια κρίσιμης συνεδρίασης για την αντιεμετώπιση της κατάστασης στην περιοχή.

Αν και το σχέδιο αυτό συνεχίζει να βρίσκεται στο «τραπέζι» ως επιλογή, μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί καθώς υπήρξε μια «οριακή βελτίωση» με μια μικρή υποχώρηση της στάθμης των νερών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υπογράμμισε ότι ολόκληρη τη νύχτα αρχές, πολίτες και στρατός ήταν σε πλήρη επιφυλακή ώστε να μην πλημμυρίσουν κατοικίες στον Πόρο. Ο κ. Πέτροβιτς τόνισε ωστόσο ότι εφόσον κριθεί αναγκαίο η έκρηξη του αναχώματος θα προχωρήσει καθώς πρόκειται για απόφαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας, αν και μια τέτοια εξέλιξη όπως σημείωσε θα είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 80.000 στρέμματα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς το επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων των αρχών μετατοπίζεται στο νότιο τμήμα του ποταμού όπου και εκβάλει στο Δέλτα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευχή το επόμενο 24ωρο να μην διοχετευθούν στον ποταμό από τη Βουλγαρία νέες ποσότητες νερού και να μην υπάρχουν βροχοπτώσεις.

Περιοχές κατά μήκος του ποταμού Έβρου που επλήγησαν από πλημμυρικά φαινόμενα θα επισκεφθεί σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκο. Ο κ. Καμμένος σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα θα επισκεφθεί τα Λαγυνά, το Σουφλί και τον Πόρο.

Εκκένωση του οικισμού Λαγυνά

Νωρίτερα σε εκκένωση του οικισμού Λαγυνά στον νομό Έβρου προχώρησαν οι Αρχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά τις έντονες πλημμύρες. Τα αναχώματα στην κοίτη του ποταμού Έβρου έσπασαν και τα νερά, με μεγάλη ορμή, μπήκαν στον οικισμό. Οι κάτοικοι των Λαγυνών βρήκαν προσωρινή στέγη στο Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Σουφλίου, στην έδρα του Δήμου και σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Όπως δε αναφέρει το evros24.gr sύμφωνα με την εντολή του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Φέρες οι άνθρωποι που μένουν στις καλύβες θα πρέπει να απομακρυνθούν αμεσά, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια ζωών.

Έβρος

Δημοφιλή