ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/02/2015 15:04 EET | Updated 07/02/2015 15:19 EET

Ματιέ Πιγκάς, ο ισχυρός άνδρας της Lazard που συμβουλεύει την Ελλάδα για το χρέος: Ο εκατομμυριούχος ροκάς

French banker Matthieu Pigasse, managing director of Lazard France bank and major shareholder of French daily paper 'Le Monde' group, gestures as he participates in the TV broadcast show 'Le Grand Journal' on Canal Plus channel, on March 13, 2012 in Paris.  AFP PHOTO/JACQUES DEMARTHON (Photo credit should read JACQUES DEMARTHON/AFP/Getty Images)
JACQUES DEMARTHON via Getty Images
French banker Matthieu Pigasse, managing director of Lazard France bank and major shareholder of French daily paper 'Le Monde' group, gestures as he participates in the TV broadcast show 'Le Grand Journal' on Canal Plus channel, on March 13, 2012 in Paris. AFP PHOTO/JACQUES DEMARTHON (Photo credit should read JACQUES DEMARTHON/AFP/Getty Images)

Ο Ματιέ Πιγκάς θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι το πρόσωπο των ημερών και όσο περνούν οι μέρες θα απασχολεί την επικαιρότητα όλο και περισσότερα. Ο τραπεζίτης της γαλλογερμανικής χρηματοοικονομικής εταιρείας Lazard είναι ο «εκλεκτός» της νέας ελληνικής κυβέρνησης, καθώς το υπουργείο Οικονομικών τον επέλεξε ως σύμβουλο για θέματα δημόσιου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης.

Ποιος είναι όμως ο Ματιέ Πιγκάς, αλλιώς γνωστός και ως «αριστερός τραπεζίτης»; Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, μπορεί ο ρόλος του ως συμβούλου των ισχυρών να είναι παρασκηνιακός, ωστόσο ο ίδιος φαίνεται ότι επιζητεί τη δημοσιότητα.

Γιος εκδότη τοπικής εφημερίδας, ο Πιγκάς μεγάλωσε σε χωριό της Νορμανδίας και σπούδασε στο ΕΝΑ, το κορυφαίο πανεπιστήμιο διοίκησης επιχειρήσεων στη Γαλλία. Η πορεία του σημαδεύτηκε από τη θητεία του πλάι στον πρώην γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, με τον οποίο τους συνδέει στενή φιλία από τα τέλη της δεκαετίας του '90.

Στη συνέχεια προσελήφθη στην τράπεζα επενδύσεων Lazard France ως επικεφαλής ομάδας οικονομικών συμβούλων για την αναδιάρθρωση του χρέους αναπτυσσόμενων κρατών.

Ο Πιγκάς αποφάσισε να επεκταθεί και στον Τύπο, καθώς το 2009 αγόρασε το μουσικό περιοδικό «Les Incrokuptibles» και το 2010 επένδυσε ένα άγνωστο ποσό για να βοηθήσει στη διάσωση της «Monde». Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ήταν αντίθετος με αυτή την κίνηση, αλλά ο Πιγκάς δήλωνε: «Σκέφτηκα ότι η “Monde” είναι ένας γαλλικός θεσμός, θα ήταν ντροπή να την αφήσουμε να πέσει αμαχητί.»

Επομένως, ας ανακεφαλαιώσουμε. Ο 45χρονος Ματιέ Πγκάς είναι γενικός διευθυντής της τράπεζας Lazard, συνδιοκτήτητς της «Monde» και του περιοδικού «Nouvel Observateur», αλλά και πρώην κιθαρίστας. Όταν, λοιπόν, τον ρωτούν πώς τα προλαβαίνει όλα, ο ίδιος απαντά: «Ασχολούμαι με τα τραπεζικά το πρωί, με τις εκδόσεις το απόγευμα και με τη ροκ τη νύχτα.»

Όσο για το παρατσούκλι που του αποδίδεται, το «αριστερός τραπεζίτης», αυτό μάλλον ξεκίνησε από το γεγονός ότι δηλώνει σοσιαλιστής φιλικός προς τις αγορές και νιώθει το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ως οικογένειά του. Ωστόσο, έχει ασκήσει έντονη κριτική στον Γάλλο σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Στενός συνεργάτης του νυν υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και σύμβουλος της Σεγκολέν Ρουαγιάλ στην προεκλογική της εκστρατεία το 2007, ο Πιγκάς είναι υπέρ της περισσότερης ρύθμισης των αγορών και ένας εκατομμυριούχος που δεν έχει ακίνητα και αυτοκίνητα.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής