Το πρόγραμμα Τσίπρα: Θα τηρήσουμε όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Θεσσαλονίκης. Εξήγγειλε εξεταστική για το Μνημόνιο

Το πρόγραμμα Τσίπρα: Θα τηρήσουμε όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Θεσσαλονίκης. Εξήγγειλε εξεταστική για το Μνημόνιο

«Αμετάκλητη η απόφασή μας να τηρήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στέλνοντας μήνυμα σε όσους ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης από αυτές τις δεσμεύσεις.

Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, εξήγγειλε, σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο, αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μέχρι το 2016, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αλλά και περιορισμός της σπατάλης στον δημόσιο τομέα αλλά και περιορισμό προνομίων υπουργών και βουλευτών. Ανακοίνωσε επίσης τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία.

«Η ανάκτηση της λαϊκής μας κυριαρχίας και η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου μας στην ΕΕ αποτελούν τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που συγκρoτήσαμε», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας: «Έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης».

Όπως τόνισε, το όραμα μιας Ελλάδας εθνικά υπερήφανης περνά μέσα από τις συμπληγάδες πέτρες μια δύσκολης διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προσπάθεια θα στεφθεί με επιτυχία, «γιατί έχουμε ρεαλιστικό σχέδιο, και δεν έχουμε άλες δεσμεύσεις, παρά μόνο μια: Να υπηρετήσουμε το συμφέρον του λαού μας».

Η κυβέρνηση καταθέτει επιτέλους προτάσεις, δεν δέχεται εντολές με ηλεκτρονική αλληλογραφία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ευρωπαϊκή η κρίση

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κρίση είναι ευρωπαϊκή, και για αυτό απαιτείται ευρωπαϊκή λύση. Η Ελλάδα θέλει να λύσει το πρόβλημα με τον χρέος της. Αν το επιθυμεί και η Ευρώπη, πρέπει να κάτσει στο τραπέζι και να βρούμε λύση, είπε.

Όσο η Ευρώπη επιμένει στη λιτότητα, το πρόβλημα δεν θα λυθεί. «Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν είναι πρόβλημα τεχνικής, αλλά πολιτικής φύσης», είπε χαρακτηριστικά.

«Τι δεν διαπραγματευόμαστε»

«Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική μας κυριαρχία, δεν διαπραγματευόμαστε την λαϊκή εντολή», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν μόνο οι τεχνοκράτες αλλά και οι λαοί.

«Η Ελλάδα δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου, γιατί δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του λάθους και τις καταστροφής», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να ξαναζήσει την εποχή των τεράτων», συμπλήρωσε υπενθυμίζοντας τα λόγια του Αντόνιο Γκράμσι.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ζητά μια νέα συμφωνία σε ένα «πρόγραμμα-γέφυρα» μέχρι και τον Ιούνιο. Ούτως ώστε να δοθεί ο δημοσιονομικός χώρος που απαιτεί μια ειλικρινής διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους και για ένα νέο πρόγραμμα συνεργασίας και ανάπτυξης μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων, όπως είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια συμφωνία είναι εφικτή.

Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης ότι θα συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια.

«Για να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές, όχι για να εκδικηθούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους», όπως είπε ο πρωθυπουργούς. Οι ευθύνες θα αποδοθούν, εκεί που πρέπει να αποδοθούν, συμπλήρωσε.

Από Τετάρτη το πρωί, είπε ο πρωθυπουργός, αρχίσει η αντιμετώπιση των πληγών του μνημονίου με τα εξής μέτρα:

Αποκατάσταση αδικιών

-Παροχή δωρεάν σίτισης, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις οικογένειες που έπεσαν θύμα της κρίσης.

-Αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων στον δημόσιο τομέα, όπως καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, οι σχολικοί φύλακες και οι διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ.

Φορολογία

Χρειάζεται ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος, επεσήμανε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε.

-Στα 12.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο

-Ενιαία και προοδευτική φορολογική κλίμακα.

-Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

-Ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών

-Άμεσα μέτρα για τη ρύθμιση των οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Παραμένουν οι 100 δόσεις θα παραμείνουν για τα ληξιπρόθεσμα.

Εργασιακά

Τέλος στις πολιτικές που επιτρέπουν ασυδοσία των εργοδοτών, είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε:

-Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μέχρι το 2016.

-Άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τριετιών, επεκτασιμότητας συμβάσεων, διαιτησίας.

Συντάξεις

-Καμία αύξηση του ορίου ηλικίας, καμία μείωση επικουρικών συντάξεων.

-Δώρο Χριστουγέννων για όσους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ

Δάνεια

-Αναγκαία η ίδρυση ενδιάμεσου φορέα για διαχείριση κόκκινων δανείων

-Απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων

-Απαγορεύονται πωλήσεις δανείων σε κερδοσκόπους έως ότου συνταχθούν οι νέοι νόμοι

Σπατάλη δημοσίου

-Περιορισμός της σπατάλης στον δημόσιο τομέα αλλά και περιορισμό προνομίων υπουργών και βουλευτών.

-Πωλείται άμεσα το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη.

-Θα ζητήσει από την πρόεδρο της Βουλής την κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων.

-Εντολή να πουληθούν κυβερνητικά αυτοκίνητα που κοστίζουν προκλητικά ποσά, άνω των 700.000 ευρώ.

-Περιορισμός του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και της αστυνομικής φρουράς του πρωθυπουργού κατά 40%

-Νέος κώδικας για τους δημοσίους υπαλλήλους. Αξιολόγηση με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια στο Δημόσιο.

Παιδεία

«Στο χώρο της Παιδείας οι στόχοι μας είναι αντίστοιχοι», τόνισε ο πρωθυπουργός, με καθολική πρόσβαση και υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης.

-Κατάργηση της «τράπεζας θεμάτων» για το Λύκειο.

-Καταργούνται τα Συμβούλια Διοίκησης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Διαφθορά και φοροδιαφυγή

-Κινητοποιείται άμεσα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών: η λίστα της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες, η λίστα Λαγκάρντ, η λίστα Λίχτενστάιν.

-Σύσταση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου Τελωνείων και κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και σωμάτων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου.

- Υιοθέτηση των πλέον σύγχρονων πρακτικών για τον εντοπισμό αφορολόγητης ύλης που προέρχεται από τριγωνικές και ενδοομιλικές συναλλαγές.

-Κινητοποιείται το Σώμα Επιθεώρησης Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον έλεγχο της νομιμότητας των δημοσίων συμβάσεων και των προμηθειών του Δημοσίου.

-Τέλος στα θαλασσοδάνεια που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων. Καταργούνται άμεσα οι αντισυνταγματικές διατάξεις που παρέχουν ασυλία στα ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επανασύσταση ΕΡΤ

Επανασύσταση με νόμο την ελληνική κρατική ραδιοτηλεόραση από μηδενική βάση με πόρους από το ανταποδοτικό τέλος. «Χωρίς κάστες προνομίων, χωρίς προκλητικές αμοιβές» η νέα ΕΡΤ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, θα υπάρξει νέο θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και άλλων ΜΜΕ.

Αστυνόμευση

Η αστυνομία δεν θα έχει το ρόλο της καταστολής των κινητοποιήσεων, αλλά θα εγγυάται την προστασία από το έγκλημα και την ασφάλεια των πολιτών.

-Επαναφορά του αστυνομικού της γειτονιάς.

-Η ΕΥΠ μετονομάζεται σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας.

Μετανάστες

Άμεση ψήφιση νόμου για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών, στη δεύτερη γενιά.

Η συγκίνηση Τσίπρα

Κλείνοντας την ομιλία του, ζήτησε από τους βουλευτές να δώσουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους αλλά και να στηρίξουν τις διαπραγματεύσεις.

«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την ιστορία μας, την τιμή και την υπερηφάνεια αυτού του λαού» τόνισε ο πρωθυπουργός και φανερά συγκινημένος σημείωσε «Θα υπηρετήσουμε μέχρι τέλους τις θυσίες του λαού. Είμαστε σάρκα από τη σάρκα του λαού, είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα».

Παρουσία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη οι προγραμματικές

Κατάμεστα ήταν τα θεωρεία της Βουλής από κόσμο που είχε πάρει τις θέσεις του από πολύ νωρίς. Το «παρών» έδωσε και ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. «Ήρθα για να ακούσω τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας» επεσήμανε ο ίδιος για την αιφνίδια παρουσία του, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, στη Βουλή.

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί. Σημειώνεται ότι η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων διαρκεί τρεις ημέρες και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με ονομαστική ψηφοφορία.

Δημοφιλή