Οι ανήλικοι θα φυλακίζονται μόνο για εγκλήματα ανθρωποκτονίας, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Οι ανήλικοι θα φυλακίζονται μόνο για εγκλήματα ανθρωποκτονίας, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης
|
Eurokinissi

Όχι στην πολιτική μηδενικής ανοχής, ναι στην επανένταξη, διακήρυξε ο Νίκος Παρασκευόπουλος, διευκρινίζοντας ότι η δικαιοσύνη «θα είναι αυστηρή έναντι ενόχων για μεγάλα εγκλήματα και ανεκτική για τους μικροπαραβάτες». Ανακοίνωσε μάλιστα πως θα καταργηθούν ουσιαστικά οι φυλακές ανηλίκων.

Επίσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια

Φυλάκιση ανηλίκων μόνο για εγκλήματα ανθρωποκτονίας

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος είπε ότι θα περιοριστεί δραστικά ο εγκλεισμός ανηλίκων 15- 18 ετών, ώστε να προβλέπεται μόνον για εγκλήματα ανθρωποκτονίας». Οι καταδικαζόμενοι, «ή δεν θα υπάρχουν, ή θα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού» και θα μπορούν να συμβιώνουν μαζί με ενήλικες στις κανονικές φυλακές, με ιδιαίτερη πρόνοια για τις συνθήκες φύλαξής τους.

Καταργούνται οι φυλακές τύπου Γ

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα καταργηθούν οι φυλακές υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ) στο Δομοκό. Χαρακτήρισε το θεσμό «προβληματικό» καθώς «άλλαζε ποιοτικά την ποινή χωρίς η αλλαγή αυτή να βασίζεται σε δικαστική κρίση, οι όροι του ακουμπούσαν την πλειονότητα των κρατουμένων, ενώ και οι στερήσεις στην επικοινωνία των κρατουμένων, έφταναν σε επίπεδα στερήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, «αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρχουν πτέρυγες ειδικών συνθηκών φρούρησης στις κανονικές φυλακές» διευκρίνισε ο υπουργός.

Αποσυμφόρηση των φυλακών

Στην προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών, θα γίνει, εξάλλου, προσπάθεια τροπής κακουργημάτων σε σοβαρά τιμωρούμενα πλημμελήματα, καθώς και απεξάρτησης τοξικομανών εκτός των φυλακών, ενώ θα μελετηθεί και η «επιτυχημένη» προσπάθεια αποσυμφόρησης που υπήρξε την περίοδο 1993- 95 (επί υπουργίας Γ. Κουβελάκη).

Άλλα μέτρα που ανήγγειλε ο κ. Παρασκευόπουλος, ήταν η μείωση του κόστους προσφυγής των πολιτών στη Δικαιοσύνη, η προώθηση της διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων της περιόδου της ναζιστικής Κατοχής, η δρομολόγηση των εργασιών για αναθεώρηση του Συντάγματος, η διερεύνηση των πάσης φύσεως λιστών φοροφυγάδων, η αναθεώρηση των Σχεδίων Κωδίκων Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας και τέλος, η επέκταση του θεσμού του «συμφώνου συμβίωσης» και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι «ο διάλογος με την πρώτη ευκαιρία και για οποιοδήποτε ζήτημα, διάλογος με υπόπτους, ενόχους, κουκουλοφόρους, τους πάντες - γιατί όπου δεν γίνεται διάλογος παραμονεύει η βία» ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Αναφερόμενος εμμέσως στις διώξεις κατά της Χρυσής Αυγής, ο κ. Παρασκευόπουλος επανέλαβε πως «η Πολιτεία δεν τιμωρεί το φρόνημα αλλά τις παράνομες πράξεις που εκτελέστηκαν» ενώ ανακοίνωσε πως και με τη βοήθεια της Σχολής Δικαστών, θα υπάρξει επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών «με έμφαση στα πεδία του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των ναρκωτικών».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα