Τι έγινε κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων

Τι έγινε κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων
Eurokinissi

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας αναφερόμενος στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, τόνισε ότι «στο λεξιλόγιο της κυβέρνησης δεν υπάρχει ούτε η λέξη υποταγή ούτε και η λέξη μπλόφα», μιλώντας κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης επί των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ.

«Σεβόμαστε τους κανόνες του πλαισίου που επιχειρούμε να αλλάξουμε, αλλά ο σεβασμός δεν είναι αδυναμία» πρόσθεσε.

Μάρδας: Μείωση των τακτικών εσόδων κατά ένα δισ. το 2014

Στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2014 παρουσίασε κατά τη συζήτηση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Όπως ειδικότερα ανέφερε, «το 2014 τα τακτικά έσοδα παρουσίασαν μια μείωση περίπου κατά 1 δισ. ευρώ. Λόγω κάποιων αιτιών που δεν γνωρίζουμε, η χώρα στερήθηκε 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, δηλαδή χάσαμε κοινοτικούς πόρους. Μάλλον οφείλεται σε διαδικαστικούς λόγους, σε λόγους γραφειοκρατίας, διότι όταν κάτι το έχουμε και δεν το παίρνουμε, σημαίνει ότι οφείλεται σ' εμάς και όχι σε κάποιους άλλους. Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ κατά σύνταξη του προϋπολογισμού είχε θεωρηθεί ότι θα ανέλθει στα 5,3 δισ. ευρώ, αυτό φαίνεται ότι κλείνει στα 2,9 δισ. Σε ό,τι αφορά το συνολικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή, όλων των φορέων που υπάγονται στον κρατικό προϋπολογισμό, αυτό φαίνεται ότι θα κλείσει στα 4,4 δισ. ευρώ».

Ο κ. Μάρδας στην προγραμματική του ομιλία είπε ότι θα υπάρξει καλύτερη εποπτεία των δημοσίων δαπανών και θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού όλων των φορέων της κυβέρνησης. Επιδιώκεται επίσης η αποτελεσματικότερη διαχείριση των ταμειακών πλεονασμάτων όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, «έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη άνεση όταν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα». Επίσης θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της ικανότητας της ταμειακής διαχείρισης και της διαχείρισης του δημοσίου χρέους από τον ΟΔΔΗΧ με τον οποίο το υπουργείο είναι σε διαρκή συνεργασία.

Ως προς τα μισθολογικά, επιδιώκεται η επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου του Ενιαίου Μισθολογίου. Ειδικότερα, η Κυβέρνηση θα ξαναδεί τα περίπου 20 μισθολόγια και θα επιδιωχθεί να περιοριστούν «αδικίες» και «αδυναμίες» του συστήματος.

Επίσης επιδιώκεται η επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου περί δαπανών μετακίνησης των δημοσίων λειτουργών για να μην υπάρχουν φαινόμενα, όπως φαινόμενο στο παρελθόν, όπου «ένας υπουργός μετέφερε 11 άτομα στις Βρυξέλλες μόνο και μόνο για να ανακοινώσει ότι ανοίγει το Μουσείο της Ακρόπολης».

Ακόμη θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να μειωθεί και άλλο ο χρόνος για να ικανοποιηθούν οι συνταξιούχοι για την απόδοση της σύνταξης, με ένα νέο λογισμικό.

«Είμαστε το πορτοφόλι του κράτους και με τη Γενική Γραμματεία Εσόδων βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και ανέφερε ότι φορείς όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος θα έχουν ρόλο συμβούλου για το υπουργείο.

Τόνισε δε ότι για την επίτευξη των στόχων σε σχέση με τα έσοδα και τις δαπάνες πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία με τα υπουργεία. Έφερε ως παράδειγμα την εξοικονόμηση πόρων από τα κτίρια που στεγάζουν φορείς, ενώ μίλησε για φαινόμενα σπατάλης, αναφερόμενος στο Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Υγείας από το οποίο προκύπτει ότι προϊόντα που προέρχονται από την Ελλάδα και την ΕΕ έχουν τιμές που αγοράζουν τα νοσοκομεία 10 έως 20 φορές ακριβότερες από τις χοντρικές τιμές της αγοράς.

Μίλησε για φαινόμενα σπατάλης στους δήμους και τόνισε ότι ήδη σχεδιάζεται διαδικασία για διαγωνισμούς με αντικείμενο κάτω των 60.000 ευρώ διότι μέσω πρόχειρων διαγωνισμών, διαπιστώνεται ότι δήμοι αγοράζουν πολύ ακριβότερα από ό,τι στην αγορά. Θα εισαχθεί διαδικασία ηλεκτρονικού καταλόγου που θα διευκολύνει τους δήμους, θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση χρημάτων και αν οι δήμοι δεν ακολουθούν αυτήν τη διαδικασία δεν θα έχουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για δε τις συμβάσεις άνω των 60.000 ευρώ θα καθιερωθούν περισσότερο σύγχρονες διαδικασίες διενέργειας διαγωνισμών για τον περιορισμό της σπατάλης.

Για τα έσοδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα υπάρξει παρέμβαση για το λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων και το παραεμπόριο. Ειδικά για τα καύσιμα είπε ότι θα υπάρξει αλλαγή νομοθεσίας για τη γρήγορη εφαρμογή μέτρων. Αντίστοιχες παρεμβάσεις θα υπάρξουν για το λαθρεμπόριο τσιγάρων και για το παραεμπόριο που οι εκτιμήσεις της απώλειας φόρων είναι ότι αυτή κινείται σε υψηλά επίπεδα. Παρεμβάσεις θα υπάρξουν, όμως, και για τον περιορισμό του κόστους της γραφειοκρατίας, διότι υπάρχουν εκτιμήσεις ότι υπάρχουν απώλειες της τάξης των 10 έως 14 δισ. ευρώ.

Επίθεση Σταϊκούρα στην κυβέρνηση

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καταλογίζοντάς της δείγματα ακραίας και αντιφατικής πολιτικής, ασάφειες, αλλά και έλλειψη ενός συγκροτημένου εθνικού σχεδίου και τόνισε, ότι όλα αυτά, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία «υψηλών αναταράξεων για τη χώρα» για αυτό και το κόμμα του δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο κ. Σταϊκούρας υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησής του, κάνοντας λόγο για «ορθές επιλογές που οδήγησαν τη πορεία της χώρας προς τα εμπρός και άρχισαν να αποδίδουν θετικά μετρήσιμα αποτελέσματα στην οικονομία της».

«Διαμορφώσαμε την αναγκαία συνθήκη για την εθνική κυριαρχία. Με συλλογική και σκληρή δουλειά φέραμε θετικά μετρήσιμα αποτελέσματα. Και τώρα, αν και η χώρα έχει υψηλό χρέος δεν είναι χρεοκοπημένη» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε, ότι η παράταξη του έχει αποδείξει πως είναι δύναμη ευθύνης, σταθερότητας και προόδου και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει, όπως είπε, στηρίζοντας τις όποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που θα είναι ωφέλιμες για τη χώρα.

Παπαρήγα: Η κυβέρνηση γίνεται πιόνι των ιμπεριαλιστών

Η κυβέρνηση βρίσκεται στην κατεύθυνση να γίνει πιόνι των ιμπεριαλιστών, εκτίμησε η πρώην επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, βουλευτής Επικρατείας του κόμματος.

Απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά έδρανα είπε: «Εσείς νομίζετε ότι αν απευθυνθείτε στη Γαλλία και τις ΗΠΑ θα πάρετε κάτι περισσότερο από τη ΝΔ. Συνήθως τέτοιες κυβερνήσεις, όταν πηγαίνουν στις πλάτες είτε του ενός είτε του άλλου ιμπεριαλιστή, μετατρέπονται σε κυβερνήσεις-πιόνια ανεξαρτήτως αν ήταν αυτή η επιλογή τους».

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν κάνει κωλοτούμπες», αφού «το πρόγραμμά του είναι αντεργατικό, αντιλαϊκό, σοσιαλδημοκρατικό σε συνθήκες κρίσης και προσπάθειας διεξόδου υπέρ του κεφαλαίου, το οποίο διανθίστηκε με συνθήματα εμπορίας ελπίδων και λαϊκής παραπλάνησης».

«Τώρα» πρόσθεσε «το απογύμνωσαν από συνθήματα αλλά με συνέπεια παλεύουν το πρόγραμμά τους και όσον αφορά ποιος θα πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη». Τόνισε επίσης πως «δεν αλλάζει σε τίποτα τις πολιτικές».

Ακόμη, η κ. Παπαρήγα επισήμανε πως η λαϊκή αξιοπρέπεια δεν μπορεί να ταυτίζεται με καμία κυβερνητική επιλογή, τονίζοντας πως «δεν μπορεί ο λαός να κατακτά την αξιοπρέπειά του γεμίζοντας τις πλατείες με τυφλή διαμαρτυρία είτε γεμίζοντας τις πλατείες ως χειροκροτητής της κυβέρνησης» και σημειώνοντας πως «δεν είναι και αυθόρμητες αυτές οι κινητοποιήσεις αυτές». Σχολίασε μάλιστα πως πρόκειται για «παλιά ήθη με νέες μορφές».

Αφού χαρακτήρισε «πολύ φτωχές» τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τη στρατηγική του ΝΑΤΟ και διερωτήθηκε γιατί να μην συνδράμει την κυβέρνηση ο Ομπάμα «μπας και του είπατε ότι δεν θέλετε τη Σούδα, το Άκτιο και τον Άραξο που καθιστούν την Ελλάδα προγεφύρωμα ακόμη και κατά των Παλαιστινίων» εξέφρασε την αγανάκτησή της με μια τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζου.

Κατέληξε: «Τον άκουσα να λέει ότι η ομιλία Τσίπρα είναι το γράμμα του Ζαχαριάδη του ΄40 και το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι η Μυλωνού βάζει τον άνδρα της στην ίδια μοίρα με τους πραγματευτάδες».

Από τη ΝΔ ο Γιώργος Κουμουτσάκος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να «συντονίσει το ρολόι της με την πραγματικότητα» κατηγορώντας την ότι «επιμένει στην προεκλογική θολούρα». Ο κ. Κουμουτσάκος κατέληξε τονίζοντας: «Δεν πρόκειται να δώσουμε τη στήριξή μας στο άγνωστο και το θολό που εκφράζει η συγκυβέρνηση μιας ιδεοληπτικής αριστεράς και μιας ανερμάτιστης υπερδεξιάς».

«Ευχολόγια» χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού η βουλευτής του Ποταμιού, Αντιγόνη Λυμπεράκη, η οποία υποστήριξε ότι τίποτα για την οικονομία δεν ακούστηκε πέρα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ έκανε λόγο για «ταύτιση των πολιτικών της νέας κυβέρνησης, με αυτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Τη στήριξη αλλά και την ανοχή στη νέα κυβέρνηση αρνήθηκε και το ΚΚΕ καθώς, όπως υποστήριξε ο Νίκος Καραθανασόπουλος «θα αποτελούσε προσβολή για την ιστορία του ΚΚΕ». Ταυτόχρονα, επέκρινε τις αναφορές του υπουργού Οικονομικών περί «λιτού βίου» υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση απαιτεί να χαμηλώσει ο πήχης, ενώ κάλεσε τον λαό να μη βάλει πλάτη σε αυτή την πολιτική».

Από το ΠΑΣΟΚ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος κάλεσε την κυβέρνηση, η οποία όπως είπε «υποσχέθηκε πολλά» να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό περιβάλλον για το καλό του τόπου. Ο κ. Γρηγοράκος υποστήριξε ότι το κόμμα του, παρά τα λάθη του, παρέδωσε τη χώρα όρθια και καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειψη προγράμματος, σχεδίου και μεθόδου ενόψει διαπραγματεύσεων.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει κυβιστήσεις και υποστήριξε ότι μετεκλογικά «δεν ειπώθηκε ούτε μία λέξη για κούρεμα του χρέους ούτε ειπώθηκε κάτι για κατάργηση του μνημονίου».

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισκόπησε τις θέσεις της κυβέρνησης με τις προγραμματικές δηλώσεις, με εξαγγελίες που ελάχιστα αποκλίνουν από το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» δεσμεύσεις για διαλεύκανση όλων των πτυχών της υπαγωγής της χώρας στα Μνημόνια και διεκδίκηση του κατοχικού δανείου, καλώντας όλες τις πτέρυγες της Βουλής να στηρίξουν «την εθνική προσπάθεια, τη διαπραγμάτευση, την πατρίδα μας την Ελλάδα αυτήν τη στιγμή».

Από την άλλη, ωστόσο, ο πρωθυπουργός, επανέλαβε πως η διαπραγμάτευση με τους εταίρους «πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία για την απομείωση του χρέους» καθώς το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την αποεπένδυση και το υφεσιακό σπιράλ, εάν η ελληνική οικονομία «συνεχίσει να πνίγεται στη μέγγενη ενός μη βιώσιμου χρέους και της υποχρέωσης για παράλογα και ανέφικτα, ανεδαφικά πρωτογενή πλεονάσματα, που δεν αφήνουν δημοσιονομικό περιθώριο αναπτυξιακής ανάσας».

Η συζήτηση θα συνεχιστεί μέχρι αργά το βράδυ. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα, μετά την ονομαστική φανερή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Δημοφιλή