Ρομποτικός πυροσβέστης αναλαμβάνει καθήκοντα πυρασφάλειας σε πλοία

Ρομποτικός πυροσβέστης αναλαμβάνει καθήκοντα πυρασφάλειας σε πλοία

Ασφαλέστερα θα καταστήσει τα πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού ο SAFFiR (Shipboard Autonomous Firefighting Robot), πρόγραμμα του Office of Naval Research, που, ούτε λίγο ούτε πολύ, αποτελεί έναν ρομποτικό πυροσβέστη.

Το αμερικανικό ναυτικό παρουσίασε ένα λειτουργικό πρωτότυπο την προηγούμενη εβδομάδα. Οι πυρκαγιές σε σκάφη αποτελούν σημαντικό ζήτημα - ειδικά εάν πρόκειται για πυρηνοκίνητα σκάφη- και αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο για τα πλοία, λόγω κλειστών χώρων, που καθιστούν τις συνθήκες ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους ναύτες που αναλαμβάνουν την αντιμετώπισή τους. Ο δίποδος SAFFiR δεν έχει τέτοια προβλήματα, καθώς δεν επηρεάζεται από τους πυκνούς καπνούς. Για να κινηθεί σε έναν χώρο που έχει κατακλυστεί από καπνούς χρησιμοποιεί τα δύο μάτια του, που μπορούν να δουν υπέρυθρο φως, έναν αισθητήρα στο κέντρο του «προσώπου» του που χρησιμοποιεί λέιζερ για τη μέτρηση αποστάσεων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Popular Science, επιτυχείς δοκιμές έλαβαν χώρα τον Νοέμβριο, με το ρομπότ να περπατά σε ανώμαλες επιφάνειες, να «αντιλαμβάνεται» τι είχε πιάσει φωτιά, να πιάνει μάνικα και να σβήνει τις φλόγες. Σε βάθος χρόνου, θα τα κάνει όλα αυτά μόνο του, ωστόσο προς το παρόν χρειάζεται άνθρωπο χειριστή.

Δημοφιλή