ΔΙΕΘΝΕΣ
10/02/2015 09:27 EET | Updated 10/02/2015 12:00 EET

Αεροπορική τραγωδία στις Άνδεις: 54 χρόνια μετά βρέθηκαν τα συντρίμμια του αεροπλάνου

Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά την αεροπορική τραγωδία που συγκλόνισε τη Χιλή, φαίνεται πως βρέθηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους Douglas DC-3 που είχε εξαφανιστεί πάνω από τις Άνδεις.

Το αεροσκάφος μετέφερε συνολικά 24 άτομα, μεταξύ των οποίων οχτώ μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας Green Cross της Χιλής.

chilean team green cross

Μία ομάδα ορειβατών δήλωσε πως εντόπισε τα συντρίμμια του αεροσκάφους. Σύμφωνα με τον Leonardo Albornoz που μίλησε στο Channel 7 της Χιλής, ανέφερε ότι βρήκαν τα συντρίμμια σε υψόμετρο περίπου 3.200 μέτρα και 190 μίλια νότια από την πρωτεύουσα Σαντιάγκο. Αρνείται ωστόσο να αποκαλύψει την ακριβή τοποθεσία. Στην περιοχή βρέθηκαν επίσης διάσπαρτα ανθρώπινα οστά και σπασμένα μέρη του αεροπλάνου. Δυστυχώς κανείς δεν επέζησε.

Η τρομερή ιστορία του κανιβαλισμού στις Άνδεις

Μερικά χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 1972, ένα αεροσκάφος της Ουρουγουανής ομάδας ράγκμπι απογειώθηκε από τη Μεντόζα, την τελευταία πόλη της Αργεντινής πριν από τις Άνδεις.

Προορισμός του ήταν το Σαντιάγο της Χιλής, αλλά για να φτάσει έπρεπε να διασχίσει την οροσειρά. Όμως, το αεροσκάφος δεν θα άντεχε τις πιέσεις του αέρα πάνω από τις υψηλότερες κορυφές, γι’ αυτό ο πιλότος επέλεξε να κατευθυνθεί νότια, από ένα πέρασμα όπου οι γεωλογικές συνθήκες ήταν καλύτερες.

Το αεροσκάφος μετέφερε τους αθλητές της ομάδας ράγκμπι "Old Christians", οι οποίοι επρόκειτο να αγωνιστούν εναντίον της χιλιανής ομάδας "Old Boys" στο Σαντιάγο της Χιλής.

Οι αγώνες διεξάγονται στο πλαίσιο του λατινοαμερικάνικου τουρνουά ράγκμπι για το Copa de la Amistad, γνωστό και ως "Κύπελλο Φιλίας".

Το ταξίδι τους είχε ξεκινήσει πριν από μια μέρα, στις 12 Οκτωβρίου, από το Μοντεβιδέο. Σταμάτησαν στη Μεντόζα μέχρι να περάσει η κακοκαιρία για να διασχίσουν τις Άνδεις. Το πρωί της 13ης Οκτωβρίου ετοιμάζονταν για το τελικό μέρος του ταξιδιού τους.

Ο αγώνας για την επιβίωση

Την πρώτη νύχτα πέθαναν πέντε επιβάτες από το κρύο και κυρίως τους τραυματισμούς. Ανάμεσά τους ήταν και ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους, που πριν υποκύψει, επαναλάμβανε τη φράση: "Περάσαμε το Κουρικό! Περάσαμε το Κουρικό!"

Για να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες, όπως αναφέρει η "Μηχανή του Χρόνου", συγκεντρώνονταν στο εσωτερικό του αεροσκάφους και μοιράζονταν τη ζεστασιά των κορμιών τους. Για φαγητό, είχαν λίγες σοκολάτες και μερικά μπουκάλια κρασί.

Η μόνη λύση που τους απέμενε ήταν να φάνε τους νεκρούς, δηλαδή τους φίλους και τους συγγενείς τους.

Οι περισσότεροι επιζώντες ήταν καθολικοί. Δικαιολόγησαν την απόφασή τους, λέγοντας ότι ήταν σαν να τρώνε το σώμα και το αίμα του Χριστού στη Θεία Κοινωνία.

ΠΗΓΗ: dailymail.co.uk